Капковата система от край време се е превърнала в предпочитан

...
Капковата система от край време се е превърнала в предпочитан
Коментари Харесай

Стопанствата влагат все повече инвестиции в капково напояване – защо?

Капковата система от край време се е трансформирала в желан способ за напояване от дребните стопанства и феновете градинари. Тук ще разберем какво подтиква хората да изберат точно този метод на напояване и какви са неговите преимущества.
Какво съставлява капковото напояване

Капковото напояване е напоителна система с ниско налягане и дребна консумация на вода, която е подобаваща за всевъзможен тип култивиран насаждения. Начинът на работа се състои в постепенно подаване на вода непосредствено в почвата и най-много към корена на самото растение. Високата успеваемост на едно капково напояване е в следствие от два съществени фактора. Първият е, че водата намокря почвата преди да се изпари или изтече, както се случва при поливането с маркуч. Вторият фактор, е че се напоява най-важната част от растението, а точно неговите корени.

Капковите напоителни системи са извънредно лесни за планиране и монтиране. Основните им съставни елементи са висококачествени маркучи за капково напояване, фитинги и филтри. Съществуват и по този начин наречени аксесоари за капково напояване като въздушник, регулатор за налягане, фиксиращо колче и други.

Тук ще представим няколко любопитни обстоятелства за всички градинари - за това по какъв начин се употребява този тип система най-ефикасно. Информацията може да бъде избрана и като стандарт за този способ.

За да употребявате системата пълноценно е належащо налягането на водата да е сред 0.5-2.0 бара. При по-ниско налягане няма да получите разчетна норма на поливане, а при по-високо би трябвало да се употребява регулатор на налягането, с цел да бъде понижено до нужното равнище. 

Ако теренът има разлики в надморската височина от над 1.5 метра, наложително използвайте регулатор за налягане. 

Видът на почвата също е от голяма важност при построяването на система за капково напояване. За множеството типове почви, външен капкообразувател с дебит 2.0л/ч е изцяло задоволителен. За по-песъчлива почва използвайте дебит от 4.0л/ч.

Обикновено за едно растение поливане от 1 или 2 капкообразователя е задоволително. Ако растението е по-голямо, ще са нужни повече, с цел да могат да го напояват задоволително добре и противоположното, в случай че растението не обича прекомерно влажно, наложително използвайте един капкообразувател. Като рекомендация можем да каже, че постоянно е по-добре да употребявате най-малко два капкообразувателя, тъй като от време на време се случва единият да се запуши. Минималното разстояние, на което би трябвало да бъдат ситуирани капкообразувателите е 450 мм, а като целесъобразно може да посочим 600мм.

В взаимозависимост от типа на производството и средствата, с които разполагате можете да избирате сред два типа маркучи. Едносезонните маркучи са подобаващи при отглеждането на зеленчуци и цветя. Те са по-евтини като вид, само че имат и по-кратък период за употреба. Многосезонните маркучи са извънредно качествени и устойчиви, което дефинира и по-високата им цена. Най-често се употребяват за напояване на лозя, овошки и други трайни насаждения.

Какви са преимуществата

Капковото напояване безспорно е един от най-ефикасните способи за напояване на почвата. Ето кои са и аргументите за това:
- Минимално изпаряване и ниска консумация на вода.
- По-ниски разноски за водоснабдяване.
- Напояване непосредствено в най-важната част от растението, а точно неговия корен. Това работи и като превантивна мярка против плевелите.
- Лесно преустрояване на системата според от потребностите растежа и разпространяването на растенията.
- Спомага за редуцирането на гъбичните болести при растенията, които се появяват в резултат на прекомерно влажна среда.
- Прецизно поливане, което понижа ерозията и оттичането.

В умозаключение

Все повече стопанства влагат в капково напоителни системи, с цел да отговорят на условията на еврофондовете и да се оправят с климатичните провокации у нас. За висококачествена продукция, напояването и консолидираното на хай-тек системи е основен фактор.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР