Капка Костова е бивш съдия в наказателната колегия на Върховния

...
Капка Костова е бивш съдия в наказателната колегия на Върховния
Коментари Харесай

Съдът трябва да бъде уязвен, за да донесе политически дивиденти

Капка Костова е някогашен арбитър в наказателната гилдия на Върховния касационен съд (ВКС) – пенсионира се тази година. Била е ръководител на Районния съд в София и на Съюза на съдиите. Съдия Костова беше член на Висшия правосъден съвет, само че го напусна дружно с Галина Захарова през 2011 година в символ на митинг против безпринципната му кадрова политика. Това стана малко след избора на Владимира Янева за ръководител на Софийския градски съд.

Капка Костова приказва в предаването " Преди всички " на БНР за проблема с предварителното условно освобождение от пандиза на австралиеца Джок Полфрийман. Днес Върховен касационен съд прегледа настояването на основния прокурор Сотир Цацаров делото да бъде обновено и ще се произнесе в двумесечен период. Австралиецът стои затворен в център на Министерство на вътрешните работи в Бусманци, макар че съдът го освободи.

Преди да реши основателността на настояването, съставът на Върховен касационен съд би трябвало да реши то възможно ли е въобще. Този акт на съда не е измежду актовете, които подлежат на обновяване. Внесен е законопроект за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), само че не мисля, че даже да се реализира това изменение, в някакъв миг напред във времето, то може да бъде отнесено към проблем, който към този момент е пред съда.

Няма друго пояснение за действието на основния прокурор, като се изключи че съдът би трябвало да е отговорен още веднъж. Не мисля, че основният прокурор и неговият екип не са наясно. Те са способени хора, мисля. Това е, с цел да бъде сезиран съдът с едно такова искане и когато той приложи закона, още веднъж съдът да е отговорен, още повече това към този момент е Върховен касационен съд.

Това е метод да бъде уязвен съдът като институция, и може би ръководителят му.

Не е казус да е сезиран Върховният касационен съд с неприемливи претенции за обновяване. Въпросът е, че това искане изначално касае правосъден акт, който е отвън тези, които могат да бъдат обновени. Основното предопределение на възобновяването на наказателни каузи, което е един ексклузивен прийом, е инспекция на към този момент влезнал в действие правосъден акт. Предназначението на този ексклузивен прийом е да не остава в правния мир циничен правосъден акт. Така че, в случай че е позволена неточност, тя би трябвало да бъде поправена. Но във връзка с актовете, за които това е възможно. Дори бих споделила, че кръгът на правосъдните актове, които подлежат на обновяване, е много деликатно преценен и много ограничен. Това не е постоянно третоинстанционно разглеждане. Ако участващият по делото прокурор е имал някакви подозрения по отношение на безпристрастността на състава по делото, е трябвало да реагира сега. Имало е три съвещания по делото.

Напоследък съумя да се насади в обществото неоособено толерантно отношение към непознатите жители, или най-малко някои от тях. Има механизми по линия на интернационалната правна помощ, които разрешават по-нататъшна връзка, контакти и най-различни процедури и благоприятни условия, в случай че се постанова да се развива някакво произвеждане. Така че не всичко завършва, когато освободеният чужденец се качи на самолета. В странна обстановка попадат всички, които вземат участие в този проблем, тъй като

по едно и също време има възбрана за овакантяване на страната и заповед за експулсиране.

Със сигурност нервността ще продължава, съгласно мен, още известно време. тъй като този случай, който е за условно пресрочно освобождение на един пандизчия и нищо повече, в границите на една безусловно рутинна процедура, наред с него има доста такива случаи, които се постановяват в цялата страна – този случай някак си излезе отвън всички останали заради стичане на няколко условия. Мога единствено да ги отбелязвам – поради персоналния състав на съда, постановил правосъдния акт, поради идния избор на основен прокурор, поради предизборната обстановка, в която се видя опция да се подвигат лозунги, да се вършат манифестации, да се обругава съдът, тъй като явно има политически сили, които считат, че това прави работа и носи някакви дивиденти. Не без значение и не на последно място е личността на бащата на потърпевшото момче, който е от средите на политиците, някогашен народен представител.

Потресена съм от неналичието на мярка и на задръжки – да се употребява една фамилна покруса на тези хора, с цел да се провокира такава всеобща нервност.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР