Капитулира Багуз - последното гнездо на съпротива на терористичната групировка

...
Капитулира Багуз - последното гнездо на съпротива на терористичната групировка
Коментари Харесай

Капитулира Багуз

Капитулира Багуз - последното гнездо на опозиция на терористичната формация " Ислямска страна " в Сирия , заяви тази заран представител на Сирийските демократични сили (СДС) - подкрепяна от Съединени американски щати опозиционна сирийска формация.

" Така нареченият халифат е изцяло отстранен. Багуз е освободен. Военната победа над ДАЕШ е приключена ", написа в Twitter Мустафа Бали - началник на медийния офис на Съюз на демократичните сили, представен от Ройтерс. Той употребява абревиатурата на арабското наименование на " Ислямска страна ".
 Gulliver/Getty Images
Сирийските демократични сили, в който централна роля играят военни формирования на сирийските кюрди, води борби за завладяването на популации пункт Багуз в Източна Сирия от няколко седмици. Щурмът на Съюз на демократичните сили против последното леговище на ИД в Багуз , подхванат при започване на февруари, беше последният стадий от почнала през септември 2018 година интервенция за прогонване на групировката от последните региони, които тя контролираше в Сирия.
 Gulliver/Getty Images-->
Военната акция, подкрепяна от въздуха от интернационална коалиция отпред със Съединени американски щати , беше забавена от напускащите анклава десетки хиляди хора, в това число хиляди предали се джихадисти и фамилиите им. По данни на Съюз на демократичните сили от началото на януари региона на Багуз са напуснали над 67 000 души, включително 5000 джихадисти, които са били задържани при предаването си. Цивилните, множеството - членове на фамилиите на джихадистите, са били трансферирани в лагери, основно в този в Ал Хол.
 Gulliver/Getty Images
От септември насам в боевете с " Ислямска страна " са починали над 750 бойци от Сирийските демократични сили.

Часове преди капитулацията си във видеозапис, публикуван в сметките й в обществените мрежи, ИД отхвърли изказванията за идния погром на " халифата " и прикани почитателите си да правят набези против " враговете " на Запад.
 Gulliver/Getty Images
Макар че разгромът на последните останки от " Ислямска страна " в Багуз в действителност ликвидира и последния териториален анклав на самообявилия се през 2014 година халифат на джихадистите, който до неотдавна обхващаше обилни територии от Източна Сирия и Западен Ирак , терористичната формация ИД остава опасност , показва Ройтерс.
 Gulliver/Getty Images
Някои от нейните бойци към момента оказват опозиция в затънтени пустинни анклави в Централна Сирия и като незаконни групи за саботажи в иракските градове , които правят атентати и отвличания и чакат късмет още веднъж да надигнат глава. Групировката има свои разклонения на египетския Синайски полуостров, в Либия, Нигерия, Афганистан и на други места, където води партизанска война както с локалните управляващи, по този начин и с някои съперничещи ислямистки групировки.
 Gulliver/Getty Images
Това в действителност удостовери и Мустафа Бали през днешния ден, като даде обещание: " Ние ще продължим войната и ще преследваме остатъците (от ИД) до цялостното им заличаване ".
 Gulliver/Getty Images
Днешното известие бележи края на 4-годишната военна акция с присъединяване на най-разнородни сили против екстремистката формация, която в апогея си владееше територия с размера на Англия, включваща и няколко огромни градове, отбелязва АП.
 Gulliver/Getty Images
Тази победа бележи териториално края на " Ислямска страна " в Сирия след провалянето на групировката в прилежащ Ирак през 2017 година, отбелязва Агенция Франс Прес. " Това е исторически миг, който ние, а и цялата интернационална общественост чакахме ", сподели пред ДПА Абдел Карим Юмер, началник на отдела за външни връзки на Съюз на демократичните сили, след рухването на Багуз. Но и той побърза да предизвести: " Това обаче не значи, че се сме поставили завършек на тероризма и на ДАЕШ. Ние разбихме ДАЕШ във военно отношение, ликвидирахме тяхната страна. Но ДАЕШ към момента има спящи кафези, тяхната идеология към момента съществува в регионите, които те управляваха няколко години ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР