Капитулира Багуз - последното гнездо на съпротива на терористичната групировка

...
Капитулира Багуз - последното гнездо на съпротива на терористичната групировка
Коментари Харесай

Капитулира Багуз - последното гнездо на съпротива в Сирия на Ислямска държава

Капитулира Багуз - последното гнездо на опозиция на терористичната формация "Ислямска страна " в Сирия, заяви тази заран представител на Сирийските демократични сили (СДС) - подкрепяна от Съединени американски щати опозиционна сирийска формация. "Така нареченият халифат е изцяло отстранен. Багуз е освободен. Военната победа над ДАЕШ е приключена ", написа в Туитър Мустафа Бали - началник на медийния офис на Съюз на демократичните сили, представен от Ройтерс. Той употребява абревиатурата на арабското наименование на "Ислямска страна ".
Съюз на демократичните сили, в който централна роля играят военни формирования на сирийските кюрди, води борби за завладяването на популации пункт Багуз в Източна Сирия от няколко седмици. Макар че разгромът на последните останки от "Ислямска страна " в Багуз в действителност ликвидира и последния териториален анклав на самообявилия се през 2014 година халифат на джихадистите, който до неотдавна обхващаше обилни земи от Източна Сирия и Западен Ирак, терористичната формация ИД остава опасност, показва Ройтерс.
Някои от нейните бойци към момента оказват опозиция в затънтени пустинни анклави в Централна Сирия и като незаконни групи за саботажи в иракските градове, извършващи атентати и отвличания и очакващи късмет още веднъж да надигнат глава. Групировката има свои разклонения на египетския Синайски полуостров, в Либия, Афганистан и на други места, където води партизанска война както с локалните управляващи, по този начин и с някои съперничещи ислямистки групировки.
Това в действителност удостовери и Мустафа Бали през днешния ден, като даде обещание, че "ние ще продължим войната и ще преследваме остатъците (от ИД) до цялостното им заличаване ".
Днешното известие бележи края на 4-годишната военна акция с присъединяване на най-разнородни сили против екстремистката формация, която на върха на триумфите си властваше в територия с размера на Англия, включваща и няколко огромни градове, отбелязва Асошиейтед прес.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР