Капитанът от американските военновъздушни сили Джо Китинджър се превръща в

...
Капитанът от американските военновъздушни сили Джо Китинджър се превръща в
Коментари Харесай

16 август 1960 г. - Китинджър става първият човек в света, който скача с парашут от стратосферата

Капитанът от американските военновъздушни сили Джо Китинджър се трансформира в първия човек в света, осъществил скок с парашут от стратосферата. От цели 31 300 м височина.

За 4 мин. и 36 сек. Китинджър доближава (по негови думи) свръхзвукова скорост. Това изказване не се удостоверява от контролната инсталация, която регистрира скорост на свободно рухване от 988 км/час. Апаратурата е надалеч от днешните стандарти и регистрира " чистата скорост ", без да взема под внимание температурата на околния въздух, от която се въздейства звуковата преграда. Преди скока, на височина 31 300 м., Китинджър регистрира температура от -71°С. При такава температура на околния въздух звуковата преграда ще бъде достигната при скорост под 1000 км/час.

Не е ясно обаче дали такава е била околната температура няколко хиляди метра по - ниско, когато водача доближава най - високата измерена скорост. Така или другояче USAF нямат искания, че звуковата преграда е преодоляна (въпреки изказванието на Китинджър), а и не това е задачата на задачата. Тези върхове остават в продължение на цели 52 години. Едва на 14 октомври 2012 год. са усъвършенствани от Феликс Баумгартнер. 

 

Obekti.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР