Капитанът на Нефтохимик Цветомир Цонков е едно от утвърдените бургаски

...
Капитанът на Нефтохимик Цветомир Цонков е едно от утвърдените бургаски
Коментари Харесай

Цветомир Цонков: Още в началото на втория полусезон ще се усети силата на Нефтохимик

Капитанът на Нефтохимик Цветомир Цонков е едно от одобрените бургаски футболни имена. Роден е в Шумен, само че същинската му кариера минава в Бургас, където от години се е открил със фамилията си. Опитният халф се завърна при „ шейховете “ през зимата на 2018 година Предишният му интервал със зелената фланелка е през сезон 2012/2013 в А група. Той има седем изиграни сезона за Черноморец /Бургас/, защитавал е цветовете на Светкавица /Търговище/, Несебър, Оборище /Панагюрище/, ПФК Бургас.

Вижте какво показа капитанът на „ шейховете “ пред клубния уебсайт.

Коя е най-важната ти задача като капитан на Нефтохимик?
Моята персонална цел като капитан на тима е да оказвам помощ на младите да израстват. Да ги стимулирам с опита си. Старая се да подкрепям духа на тима преди значими мачове и да оказвам помощ да преодоляваме сложните моменти и загубите, с цел да не въздействат психически на играта ни.

Как би обобщил първия полусезон? Каква е твоята равносметка?
При състояние, че тимът беше съвсем напълно изменен през лятото, имахме потребност от време да се сработим. Това се случи много по-бързо от предстоящото и оценката ми за представянето ни през есенния дял е напълно позитивна. Изпълнихме задачите, направихме много положителни игри, взехме си много уроци. Имахме проблеми при гостуванията, само че ги преодоляхме, което се видя в последните две гостувания, които спечелихме. Тежеше ни, че домакинстваме в Созопол, само че и това се промени към този момент. Работихме доста, без значение от компликациите и резултатът е един сполучлив полусезон.

Кой е най-силният миг за теб от началото на сезона?
Не бих могъл да дефинира съответен миг. Имахме мощни мачове, да вземем за пример този с Хебър /Пазарджик/. Много мощен миг за нас беше и семейството на Локомотив /София/, на “Efbet Арена”. Въпреки, че не успяхме да победим показахме равнище и показахме, че търсим непременно успеха. Ако мога да обобщя, нашата мощ е в колектива. Нефтохимик е тим във всеки смисъл на думата и това е основната причина за триумфите ни досега. Дано на продължаваме по този начин.

А има ли нещо, за което съжаляваш?
Съжалявам само, че играхме в Созопол и почитателите отсъстваха от стадиона затова. Радвам се, че управлението се пребори с този проблем и напролет ще сме си вкъщи. Относно мачовете ни, има такива, които можехме да спечелим, само че нямахме шанс. Например мача с Ботев /Гълъбово/. Има и други, само че както споделих, това са уроци за нас и щом нещо се е случило съжалението към този момент е безсмислено, значимото е да сме си взели поуките, които би трябвало, с цел да надграждаме.

Как върви зимната подготовка? Влязохте ли към този момент в темп?
Подготвяме се добре. Изцяло в домашни условия. Смятам, че всичко е наред, само че това ще се види когато стартират мачовете. Мотивирани сме, изпълняваме условията на треньорите, ние самите имаме условия към себе си и аз имам вяра, че в още при започване на втория полусезон ще се усети силата на Нефтохимик.

Какво би трябвало да се усъвършенства в играта? Върху какво работите?
Наблягаме върху подобрението на фаза отбрана, само че това не значи, че подценяваме другите съставни елементи. Важно е да надграждаме на всички равнища, даже върху личностностните си качества.

До момента тимът е извършил максимума от поставените цели? Ще успее ли да резервира този резултат и да го надгради?
Желанието на момчетата, на треньорите и на управлението е да продължим да се развиваме и да реализираме още по-добри резултати през пролетния полусезон. Изпълнимо е, стига да не губим мотивацията си и да имаме нужното успокоение и доверие в нас.

Скоро ще положиш изпит за треньорски C лиценз. Този път ли си си избрал като продължение на кариерата ти?
Определено е нещо, което ми е забавно и което одобрявам. Времето ще покаже дали ще ми стане специалност, не си върша огромни проекти, само че за какво не. Целият ми живот до в този момент е обвързван с футбола, мъчно ще се откажа от него, а треньорството е вид, при който ще продължа да се занимавам с футбол. Ще мога да предавам на по-младите това, което аз мога и знам, което е отлично. Треньорството е почтена за почитание специалност.

Натрупа опит, помагайки на треньора на набор 2012 - Венелин Петков. Какво научи за работата с деца и какви компликации срещна?
Да, по този начин е, доста потребно ми беше. Научих, че работата с деца е доста сложна и в същото време доста приятна. Усетих действителната отговорност при работата с деца, тъй като от теб зависи какво ще научат, вярно ли ще го схванат и до какъв брой ще го усвоят. Треньорът би трябвало да е доста добре квалифициран като футболен експерт и възпитател, тъй като всяка негова неточност ще се отрази на децата в този момент или в следствие.

Какви са вероятностите пред детско-юношеския футбол в България, съгласно теб?
Аз не виждам ситуацията толкоз трагично. Виждам, че има доста деца, които играят футбол и обичат играта. Родителите също схващат какъв брой е значимо децата им да спортуват. Имаме проблеми с базите, с фрагментите, с финансирането, само че хубавото е, че към този момент се приказва доста за тези проблеми на всички равнища, което значи, че стъпка по сртъпка ще стартират да се вземат решение.

На финала да се върнем към Нефтохимик и идния пролетен дял на Втора лига. Каква е прогнозата ти за класирането след края на сеона?
Знам, че упованията към нас към този момент са повишени. Пак споделям, че ние самите имаме по-големи упования към себе си. Отборите, които сега са над нас обаче са не по-малко стимулирани и борбата няма да е лесна. Аз ще заложа реалистичната прогноза, че ще запазим шестото място, само че при всички положения ще се борим за по-висока позиция. Дано да се случи, не е невероятно!
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР