Капитан I ранг о. з. Васил Данов„Всъщност науката за войната

...
Капитан I ранг о. з. Васил Данов„Всъщност науката за войната
Коментари Харесай

Гаубицата M777 превърна артилерийските престрелки в лов на руски зайци за украинските патриоти

Капитан I сан о. з. Васил Данов

„ Всъщност науката за войната
е науката зе мисленето. “
Сун Дзъ

До края на тази седмица украинските въоръжени сили би трябвало да получат общо 100 гаубици М777 американско произвеждане. Държавите, които изпращат скъпия подарък дружно с хиляди снаряди, са Съединени американски щати, Канада и Австралия. С това чудодейно оръжие украинските воини подсетиха на себе си и на съперника, че още от времената на Наполеон артилерията е наричана Бога на войната.

„ Купи ми, мамо топ! “

През изтеклата седмица украинските планове затвърдиха и издигнаха на още по-голяма висота ролята на артилерията във войната против съветските окупатори. С акуратен огън от десетки километри бяха изумени съветска батальонна бойна група (ББГ), форсираща р. Северски Донец, бе победен щабът на 810-а бригада морска пехота и бяха унищожени обособени цели като танкове, бронирани машини и коли. Само извадената от бойни дейности при р. Северски Донец ББГ наброяваше близо 1 000 военнослужещи с 60 танка, десетки БТР-и и други бойна техника.
Получените в Украйна 155-милиметрови гаубици съставляват най-модерната серийна артилерийска система, създадена от английския оръжеен колос BAE Systems при започване на новото хилядолетие и въведена на въоръжение в Съединени американски щати през 2005 година

Гаубица М777
•Калибър 155 мм
•Дължина на ствола - 39 пъти размера на калибъра
•Далечина на стрелбата:
-със снаряди ERFB - до 30 км
-с американски снаряди М795 – до 37 км
-с високоточни снаряди М982 Excalibur – до 40 км
•Разчет - от 5 до 8 души
•Максимален ритъм на пукотевица – 7 изстрела в минута
•Цена на М777 - 3,9 млн. $.

Да съпоставим характерностите на М777 с най-разпространената в Руската федерация артиллерийска система " Мста-С ".

 gaubica_2.jpg

Гаубица " Мста-С "

• Калибър 152 мм
• Дължина на ствола - 47 пъти размера на калибъра
• Далечина на стрелбата - 24,7 км
• Разчет - 8 души
• Максимален ритъм на пукотевица - 7 изстрела в минута.
При пукотевица с елементарни снаряди ERFB преимуществото на М777 е единствено 5 км, само че при потребление на високоточни снаряди Excalibur американската гаубица превъзхожда съветската с цели 15 км. Което е витално или по-скоро смъртоносно значимо.

Къде е магията?

Основното преимущество на М777 е в цифровата система за ръководство на огъня, която се ползва и при самоходната артилерийска установка САУ M109A6 Paladin.
Цифровата система разрешава за рекордно малко време да бъдат получавани координати на задачите от спътници, дронове и други разследващи средства, след което командирите и плановете в границите на 30 секунди (!) са в положение да насочат оръдията си и да възпроизведат изстрел. По електронен път ракетни, танкови, артилерийски или минометни подразделения образуват интегрирана осведомителна мрежа, в която обменят данни, получават целеуказания и координирано, групово или поединично, от разнообразни дистанции и места на бойното поле, нанасят съсредоточени удари върху съперника.

 gaubica_3.jpg

Елемент от цифровата система за ръководство на артилерийския огън

Така, без да сменят позициите си, артилерийските и други огневи средства на украинските войски реализират висока оперативна подвижност, която осигурава забележителна успеваемост и съществени преимущества против общоприетите и клиширани похвати на съветската артилерия, която работи като през Втората международна война: в струпани на едно място забележителен брой оръдия, стрелящи по авансово обозначени площи от територията на съперника.

„ Умният “ снаряд M982 Excalibur

 gaubica_4.jpg

M982 Excalibur е всокоточен 155-милиметров управляем артилерийский снаряд с оптималната отдалеченост на стрелбата за този тип гаубица. Разработен е в съдействие сред оръжейните компании Raytheon Missile Systems и BAE Systems Bofors. Системата му за ориентиране е комбинирана с GPS. Общо тегло - 48 кг, тегло на заряда – 22 кг. Снарядът има благоприятни условия да поразява цели на разстояние до 70 км според от съответната артилерийска система.
По данни след потребление ва снаряда M982 Excalibur във войната против режима на Саддам Хюсейн в Ирак, точността на боеприпаса доближава 92% с отклоняване от задачата не повече от 4 м, което при мощността на гърмежа е равно на директно попадение.
В взаимозависимост от модификацията цената на един снаряд доближава 200 хиляди $.(виж видео, б.р.)

Как се стигна дотук?

По данни на английското разузнаване, съветските агресори към този момент са изгубили близо 30 % от първичния си боен капацитет:
танкове ‒ 1 235 (+7 за последното денонощие),
бронирани бойни машини ‒ 3 009 (+35),
артиллерийски системи – 578 (+1),
реактивни системи за залпов огън (РСЗО) – 198 (+3),
средства за Противовъздушна отбрана – 90 (+1),
самолети – 201 (+1),
хеликоптери – 167 (+2),
дронове на оперативно-тактическо ниво – 436 (+9),
крилати ракети – 97,
кораби/катери – 13,
автомобилна техника и автоцистерны – 2 109 (+8),
специфична техника - 43 (+1).
При загуби на настъпващите войски от 30 и повече % оръжия и персонален състав, съгласно военната просвета всяко нахлуване би трябвало да бъде прекъснато. Спрени бяха полетите на съветската военна авиация, откакто с преносните зенитни ракети „ Стингър “ бяха свалени най-новите съветски изтребители и щурмови самолети. Забранени бяха и дейните дейности на танковите батальони, безмилостно разстрелвани от американските противотанкови ракети „ Джавелин “.

„ За Буча! “, „ За Боярка! “, „ За Ирпен! “, пишат върху снарядите си украинските артилеристи

В директните конфликти с съветски пехотинци украинските бойци се оказаха по-добре въоръжени, надалеч по-опитни, храбри и високо стимулирани. Моралният срив измежду съветските нашественици принуди полевите командири да вземат само рационалното решение: да се отдръпват на безвредно разстояние от украинските войски, да заобикалят директни конфликти и да разчитат на артилерийското си предимство. Засега съветските войски разполагат с повече и по-тежкокалибрени оръдия, както и с по-голям брой реактивни системи за залпов огън (РЗСО) като „ Град “.
Така започнаха артилерийските дуели сред съветски и украински батареи, като съветската артилерия натъртва на „ точния “ огън по цивилен обекти и се пробва да нанесе съществени загуби измежду мирното население, с което да снижи бойния дух на войските и на формированията за териториална отбрана.

По заветите на Чингиз хан

Приказките за договаряния, в които украинската страна сякаш провявявала неконструктивност и отвращение да си „ сътрудничи “ с миролюбиво настроения окупатор са следващата илюзия, с която режимът на В. Путин се пробва да завоюва време, с цел да активизира последните запаси и да отсрочи неизбежния си погром по бойните полета на изстрадала, само че несломена Украйна.
Осемдесет и петте дни от началото на нападателната война на съветските нашественици против украинския народ непреклонно сочат извода, че същинската цел на кремълския режим бе и остава не да нанесе боен погром на съперника си, а да опустоши територията на страната, да избие оптимално вероятния брой мирни украински жители, да трансформира превзетата територия в изгорена земя, където десетилетия след края на войната ще бъде неосъществим естествен човешки живот.
Подобна тактика на изгорена земя ползват ордите на Чингис хан през ХIII век, когато опустошават две трети от Азиатския континент. По броя на военни закононарушения, убийства на мирни жители, принуждение против дами и деца, мародерство и закононарушения против човечносттта единствено за 85 дни съветските нашественици надминаха хитлеристките зверства в Украйна през интервала 1941-1944 година

150 „ отговорни “ генерали и полковници

По остаряла рецепта, останала от съветските царе, Путин упрекна за разгрома на „ несокрушимая и легендарная “ полевите командири и управлението на Генералния щаб, които го били „ заблудили “ при планирането на „ специфичната военна интервенция “, представяли погрешни отчети за положението на личните войски и на украинската защита. Путин бил снел доверието си от висшите военачалници и сега всички отчети за хода на бойните дейности и за издаваните заповеди минавали през ястреба Николай Патрушев, правоприемник на Путин като началник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и влошен вид за идващ държавен глава на православната джамахирия.
В момента са снети от длъжности и предадени на прокуроратурата към 15о висши и старши офицери от Руските въоръжени сили, върху които Путин ще се опита да стовари виновността за политическия и военния неуспех на личната си тактика против Украйна, Европа и цивилизования свят.
Сред изпадналите в недружелюбност военачалници се оказа и някогашният командващ Черноморския флот вицеадмирал Игор Осипов. Той бе задържан и пребит от главорезите на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), откакто ракетният крайцер и флагман на флота „ Москва “ бе потънал от украински брегови ракетни комплекси „ Нептун “.
Снети от длъжности и предадени на следствените органи са командващи армии и командири на съединения, понесли най-сериозни загуби в досегашното блуждаене на съветските окупационни войски сред огромните градове, южното крайбрежие, Централна и Източна Украйна. „ На калпава ракета Космосът й е крив “, споделяха нявга руските космонавти.
Всеки българин, който преди 1990 година е набивал крайник в „ родната “ казарма, помни тогавашния химн на артилеристите: „ Артилерийо, чест ти се пада да удариш врага първа ти... “. Не съм могъл да предположа, че след три десетилетия украинските храбреци ще придадат ново наличие на остарялата ария от епохата на болшевишкия живковски комунизъм.

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР