"Капитан Андреево" се превърна в нарицателно. Бизнес за милиони, даден

...
"Капитан Андреево" се превърна в нарицателно. Бизнес за милиони, даден
Коментари Харесай

Защо войната за границата на Капитан Андреево заприлича на истинска

"Капитан Андреево " се трансформира в нарицателно. Бизнес за милиони, даден от страната в ръцете на частна компания. Кабинетът на Кирил Петков предприе дейности да върне контрола на границата на страната. Последваха сигнали за подкупи, закани, серия от обвързаности и едни "30 души, които ги докараха ".

Събитията към фитосанитарния надзор на „ Капитан Андреево “ още веднъж ескалираха през последната седмица. Пропускането на камиони беше блокирано за три дни и се образуваха опашки. Дойде и вест за следващо правосъдно решение в изгода отстранената частна компания. А поведената от предходното държавно управление "война за границата " стартира да наподобява на същинска.

"Те [фирма "Евролаб 2011 "] ни стопираха с 30 души, които ги докараха и изблъскваха нашите служащи “. Това сподели в шефът на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов. На пункта беше изпратена жандармерия, на организацията по храните, с цел да могат работят.

Причина за блокадата беше изостряне на напрежението сред БАБХ и компанията "Евролаб 2011 ", на която предходното управление на организацията даде бизнес за милиони левове и цялостен надзор на българо-турската граница в последния работен ден на 2021 година против контракт за наем на пространства.

В края на май компанията "Евролаб 2011 " беше принудена да прекрати активността си на "Капитан Андреево " и да освободи наетите от нея пространства. Това се случи, тъй като бившето държавно управление на Кирил Петков реши да си върне активността по надзор на качеството на храните, които влизат през пункта. В резултат компанията подаде няколко тъжби в съда.

Причина за изострянето на ситуацията на границата в последните дни е поредност от правосъдни решения по жалбите на сдружението против заповеди на шефа на организацията по храните.
Как стартира всичко
От 20 май БАБХ пое напълно контрола на „ Капитан Андреево “. Представители на организацията правят всички действия, свързани с фитосанитарния надзор на границата. Това включва товаро-разтоварните действия и лабораторния разбор на взетите проби.

Възможността БАБХ да прави цялата активност беше обезпечена посредством няколко заповеди на шефа на организацията по храните.

Частната компания „ Евролаб 2011 “ беше отстранена от всички действия, свързани с фитосанитарния надзор. Това стана със заповед на шефа на организацията по храните. С друга заповед беше разпоредено на БАБХ на пункта, в които се намира и лабораторията ѝ.

Фирмата остана да работи на границата, само че единствено като оператор на транспортните компании. Това значи посредническа активност като представител на притежателите на камиони пред българските управляващи за напредване и обработка на документи.

"Евролаб 2011 " апелира в съда решенията на БАБХ.
Какво се случи на границата
Миналата седмица български превозвачи подадоха сигнал, че работата на фитосанитарния надзор на "Капитан Андреево " е блокирана.

В четвъртък Георги Василев от Асоциация „ Български пипер “ заяви, че „ 12 хладилни камиона със зеленчуци от Турция, благосъстоятелност на членове на асоциацията и 40 тона персонално мои зеленчуци седят към този момент 26 часа пред българската граница и не им се разрешава да отидат на здравен надзор пред органите на БАБХ. Над 500 хладилни камиона сега чакат здравен надзор “.

По думите му „ компания „ Евролаб 2011 “ по всевъзможен метод саботира и препятства работата на здравните ни органи посредством кавги “.

Официално известие за проблем на границата нямаше. В събота шефът на организацията по храните проф. Христо Даскалов удостовери пред Свободна Европа, че има спор с представители на "Евролаб 2011 ".

Той сподели, че от компанията са се пробвали "да ни попречват да правим контрола и блокираха рампите. Те ни стопираха с 30 души, които ги докараха и изблъскваха нашите служащи “, сподели Даскалов. Той изясни, че работата на чиновниците се обезпечава от наличието на жандармерия.
Какво направи служебното държавно управление
За казуса на границата се разбра публично за първи път в неделя след посещаване на пункта на Иван Демерджиев .

Той сподели, че фитосанитарният надзор на граничен пункт „ Капитан Андреево “ към този момент работи обикновено.

„ Трафикът се възвърне след намесата на жандармерията и прекратяване на тези спорове и най-различни взаимоотношения, които застрашаваха да ескалират. Жандармерията ще остане колкото е належащо, с цел да обезпечи естественото действие на пункта “, изясни Демерджиев.

Правителството на Кирил Петков предприе дейности по премахване на частната компания, тъй като съгласно тях по този начин страната губи по към 200 млн. лв. годишно от доходи. Възстановяването на държавния надзор на границата ще усили и възможностите на България за приемане в Шенген, споделят някогашните ръководещи от "Продължаваме смяната ".
Какво желае компанията "Евролаб 2011 "?
На този въпрос не може да се даде справедлив отговор, тъй като от компанията не разясняват последните събития. Свободна Европа се опита неведнъж да се свърже с шефа на компанията.

На 19 юли възстановидейността на частната компания "Евролаб 2011 " по осъществяване на лабораторна и товаро-разтоварна активност на граничния пункт "Капитан Андреево ". Седмица по-късно решението си.

Това е повода представители на компанията да се опитат да възобновят активността си по фитосанитарния надзор и товаро-разтоварната активност.
Защо тогава БАБХ не пуска "Евролаб 2011 " на границата?
В момента БАБХ се пробва да задържи контрола върху фитосанитарния надзор на границата с юридически процедури. Агенцията оспорва валидността на контракта за наем, като в това време се пробва да държи "Евролаб 2011 " отвън контролната активност на границата със заповеди, които плануват авансово осъществяване.

Независимо, че съдът спря предварителното осъществяване на заповедите, ограничаващи лабораторна и товаро-разтоварна активност на "ЕВролаб 2011 ", има друга заповед на шефа на БАБХ, с която той стопира достъпа на компанията до пространствата. Има и решение, че договорът за наем с "Евролаб 2011 " е нереален.
Защо спорът ще ескалира още веднъж
Причината спорът за ескалира още веднъж е следващо от петък, с което споделя, че "Евролаб 2011 " може да остане в пространствата на БАБХ на "Капитан Андреево " до окончателното изговаряне на съда по разногласието за контракта.

Това значи, че компанията може да се върне в постройката на пункта, която употребява по силата на контракт за наем, подписан в последния ден на 2021 година

Съдът връща компанията "Евролаб 2011 " на границата, само че това не взема решение разногласието всъщност с БАБХ. Решенията на съда се отнасят до предварителното осъществяване на заповедите на шефа на организацията.

Това значи, че компанията може да работи по контракта си с страната, до момента в който излезе дефинитивно решение дали това е законно или не.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР