„Капитан Андреево” е една точка като извадена извън времето и

...
„Капитан Андреево” е една точка като извадена извън времето и
Коментари Харесай

Слави Ангелов: „Капитан Андреево” е като офшорна зона у нас, оазис на корупцията

„ Капитан Андреево” е една точка като извадена отвън времето и пространството, тя е нещо като офшорна зона в България, като един оазис на корупцията”. Това сподели проверяващият публицист Слави Ангелов. По думите му корупцията на граничния пункт е по-силна от гравитацията.
Журналистът напомни за случаи, в които цели смени от митнически чиновници бяха хванати на края на промените си да разпределят пари, само че никой не беше наказан. Единствените, които бяха приети за отговорни, получиха присъда не ефикасна, не условна – бяха санкционирани с по 5 хиляди лв., акцентира Ангелов.
Той разяснява и изявленията на част от ръководещите, че в този момент на граничен пункт „ Капитан Андреево” ще спре трафикът на хероин. „ Това е бутафорна импровизация на човек, който изобщо не е в час с това по какъв начин действат тези канали. Да си мислим с това, че е лишен фитосанитарният надзор на някого на пункта, стопираме трафика на хероин, е доста несериозно”, безапелационен беше проверяващият публицист.
„ За мен е значимо не толкоз това кой е движил този бизнес, а кой му го е дал”, разяснява Слави Ангелов и акцентира, че „ Един ректор през днешния ден, който се опита да корумпира върховен държавен служител”, визирайки проф. Пламен Моллов. По думите на журналиста сходни схеми има и по други гранични пунктове у нас.
Той напомни за свое следствие отпреди 7 години. Тогава е разкрил схемата на чужд към оня миг трафикант на цигари без бандерол с прякор Паскал. Според службите за година и няколко месеца той е съумял да прекара през граничния пункт към 150-160 тира с контрабандни цигари, което се равнявало на към половин милиард лв..
Камионите влизали в страната като призраци – още на границата митничар ги посреща, дава им декларация с погрешно наличие, прикрепва с ластици български регистрационни номера към техните и тирът не предстои на инспекция. На последната преграда го чака кола, която го предвожда до склад в Пловдив. Там цигарите се разтоварват и влизат в мрежата на страната, изясни схемата журналистът. Основно се печелело от трафик на противозаконни артикули – опиати, оръжие, в последно време по-малко на антики, само че и от всевъзможни артикули, за които не се заплащат мита и налози.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР