Капиталовложенията на Газпром“ в проекти за нови газопроводи до Китай,

...
Капиталовложенията на Газпром“ в проекти за нови газопроводи до Китай,
Коментари Харесай

Проектите на Газпром са нерентабилни, от тях печелят само приятелите на Путин

Капиталовложенията на " Газпром “ в планове за нови газопроводи до Китай, Германия и Турция са нерентабилни. От тях печелят не акционерите на компанията, а изпълнителите, измежду които " Стройгазмонтаж “ на Аркадий Ротенберг и " Стройтранснефтегаз “, към 50% от която принадлежат на Генадий Тимченко и неговото семейство.

Това е главният извод, съдържащ се в майския доклад за съветските петролни и газови компании, направен от Sberbank CIB - отделение за капиталово и корпоративно банкиране на съветската банка " Сбербанк ". Автори са анализаторите на банката Алекс Фек и Анна Котелникова. Анализът е представен от съветското делово издание РБК.

В него става дума за газопроводите " Силата на Сибир “ (до Китай), " Северен поток 2 “ (до Германия) и " Турски поток “, общите разноски за които анализаторите правят оценка на 93.4 милиарда $.

Изпълнители-бенефициенти

РБК дефинира като съществени бенефициенти на изгодите от трите плана са двама от най-старите бизнес другари на президента Владимир Путин, придобили голямо въздействие след неговото идване на власт – милиардерите Аркадий Ротенберг и Генадий Тимченко. Напоследък Ротенберг бе мощно миропомазан и от строителството на открития предходната седмица ултраскъп мост от Краснодарския край до анексирания Кримски полуостров.

Според расчетите на специалистите на капиталовата банка вложенията в трите плана са нискорентабилни. " Установихме, че решенията на " Газпром " стават абсолътно разбираеми, в случай че предположим, че компанията се ръководи в полза на своите реализатори, а не за приемане на комерсиална облага “, се показва в разбора.

" Този доклад е търговски артикул, който не се популяризира за необятна аудитория и е предопределен единствено за квалифицирани вложители, явяващи се клиенти на Sberbank CIB. Ние не разясняваме елементи от комерсиалните взаимоотношения с нашите клиенти “, дали отговор от Сбербанк на запитването на РБК. Двама клиенти на банката обаче удостоверили пред изданието истинността на аналитичния отчет. Самият Алекс Фек отказал коментар.

Представител на Ротенберг споделил пред РБК, че компанията му не се явява бенефициент от капиталовата стратегия на " Газпром ", защото издигнатият от нея газопровод " Силата на Сибир " ще остане благосъстоятелност на газовата корпорация и точно тя ще получи крайната полза от реализирането на капиталовия план. " Стройгазмонтаж " (СГМ) взе участие в този план в качеството си на основен реализатор и против възнаграждение извършва строително-монтажни работи в границите на подписаните контракти “, добавил представителят на съветския милиардер.

От " Стройтранснефтегаз " не дали отговор на въпросите на РБК. Представител на " Газпром " отказал коментар.

" Силата на Сибир " вместо " Алтай "

Разсъждавайки за съответните планове, анализаторите пишат за високата цена на строителството на плана " Силата Сибир " на фона на обсъжданата по-рано негова опция – плана " Алтай “. Те показват подозрение в изгодността на контракта за доставка на 38 милиарда куб. метра газ годишно, подписан от " Газпром " с китайската CNPC през май 2014 година, при междинна цена на петрола 65 $ за барел.

" Силата на Сибир “ е предпочетен, макар че " Алтай " е доста по-евтин: 55.4 против 10 милиарда $, означават от Sberbank CIB.

Анализаторите настояват, че китайците са били готово да подпишат контракт за " Алтай " още през 2010 година. Неговата дължина би била съпоставима с тази на " Силата на Сибир " - към 3 хиляди километра, само че газът щеше да бъде обезпечен от настоящи залежи и да минава филтриране в настоящите фабрики на " Газпром ". Нямаше да има потребност да се строят нови мощности, аргументират се създателите на разбора.

Според тях изборът на " Силата на Сибир " може да е бил избран от интереса на главните реализатори - " Стройтранснефтегаз " и " Стройгазмонтаж ", които се поделили съвсем по равно главните контракти по този план. " Колкото по-голям е планът, толкоз по-изгодни са договорите “, пишат създателите и прибавят: " уви, нито една от двете компании не се търгува на борсата, така че в тях няма по какъв начин да се влага ".

Доставката на газ по " Силата на Сибир " допуска създаването на две нови залежи, което ще коства 20 милиарда $ и строителството на нов цех за преправка на газа преди отправянето му към Китай, който ще излезе от 14 милиарда (по оценка на " Газпром " ) до съвсем 20 милиарда $ (по оценката на министъра на енергетиката Александър Новак). Освен това за строителството на този цех е ангажирана компания, обвързвана още веднъж с Генадий Тимченко, показват анализаторите.

Те също така установяват, че обвързването на контракта с Китай с цените на петрола ще повлияте отрицателно на рентабилността. Според тях при междинна цена на петрола 65 $ за барел предстоящият приход от инвестицията по този план ще бъде негативна.

Нерентабилни потоци

В отчета се твърди, че и строителството на газопроводи в Европа, които заобикалят Украйна, каквито са " Турски поток " и " Северен поток 2 ", също е преференциално на първо място за изпълнителите поради огромните разноски по наземната инфраструктура в Русия (въпреки че газопроводите се считат морски). Тръбата до Турция, да вземем за пример, допуска доста разширение на газопреносната система на " Газпром " на юг. Общата стойност на плана по прогноза на Sberbank CIB ще надвиши 20 милиарда $. Засега са вложени 3.5 милиарда $, като повече от половината от тях са изхарчени на територията на Русия.

По оценка на капиталовата банка " Северен поток 2 " ще коства 17 милиарда $, като тази сума също включва наземните подходи към газопровода ( " Газпром " оценяваше цената на плана на 0.5 милиарда долара). Припомня се, че договорът за строителството на един от тези подходи на стойност 74.6 милиарда рубли наскоро без конкурс е получила компанията " Стройтранснефтегаз ".

По-нататък се споделя, че " Турски поток " няма да излезе на облага в продължение на съвсем 50 години, като не се счита инфлацията. А " Северен поток 2 " при 60% натоварване на мощностите му няма да се изплати в продължение на 20 години.

Тръби вместо дивиденти

Анализаторите на Sberbank CIB не са първите, които обръщат внимание на цената на огромните градежи на " Газпром ".

" Възниква усещането, че компанията кой знае за какво работи на за акционерите си, не за потребителите, не за страната, а в действителност за изпълнителите, които строят другите ѝ обекти. " Тези думи принадлежат на Александр Бранис - шеф на Prosperity Capital, която е миноритарен акционер в " Газпром ". Те съгласно РБК са казани на стопански конгрес през 2016 година в наличието на на президента Владимир Путин. Тогава Путин признал, че това е " доста сериозен въпрос " и заречен да края на годината да се срещне с представители на най-големите компании с държавно присъединяване, с цел да оцени успеваемостта от тяхната активност.

Според изданието обаче от този момент до момента нищо не се е трансформирало.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР