Капитал разговаря с членове на бъдещия общински съвет. © Цветелина

...
Капитал разговаря с членове на бъдещия общински съвет. © Цветелина
Коментари Харесай

Повече прозрачност в общинския съвет

" Капитал " беседва с членове на бъдещия общински съвет.

© Цветелина Белутова Част от тематиката Как ще се ръководи София
Ще се подвигат ли налозите

Откъде общината ще увеличи приходите си, откакто намалее притокът от еврофондовете

Бизнесът на общината

Как ще се реформират и ръководят столичните общинските сдружения и ще спре ли източването на " Топлофикация "

Малките в огромната игра за София

Как ще се ръководи столицата при новата настройка в общинския съвет и при районните кметове

Паркинги посредством публично-частно партньорство в София

Може ли общината да притегли частни капитали при решаването на казуса с паркирането

Ще си върне ли общината " Софийска вода "

Бъдещето на концесията на ВиК мрежата ще се взема решение в границите на този мандат
Още в първите дни след локалния избор от ГЕРБ оповестиха, че предстоят доста промени в метода на работа на общината, и побързаха да разгласят изработването на нов устав за активността на общинския съвет. Това беше изпреварващ ход, защото от другите групи в новия състав на съвета бяха декларирали, че ще упорстват за по-голяма и даже цялостна бистрота на метода, по който се взимат решенията за града. Сега следва да се образува работна група с представители на всички политически сили, която да даде оферти за промени. Въпросът е до каква степен ще стигне политическата воля на болшинството за оттегляне от наложения модел и могат ли жителите в действителност да завоюват от това. При всички случаи упованията в това отношение са огромни.

Защо се постанова

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Милка Христова от Българска социалистическа партия напомни, че някои правила от настоящия устав и в този момент звучат добре, само че казусът е, че не се съблюдават. Тя даде образец, че съветниците, участващи в комисии, би трябвало да получават материалите не по-късно от три работни дни преди разискването им. " Това обаче в никакъв случай не ми се е случвало. Получавам ги в понеделник вечер, а моята комисия е в сряда ", сподели тя. Което е причина да се одобряват решения без задоволителна подготовка и изследване на вероятните резултати от тях.

Понякога и самите правила пречат, припомниха Борис Бонев и Методи Лалов. Според тях дневен ред с 80 и повече точки на едно съвещание на съвета води до отмалялост и предпочитание по-бързо да завърши процедурата. " По-добре да заседаваме, в случай че би трябвало, и 10 пъти в месеца с дребен брой точки, в сравнение с да вършим това небрежно и некачествено. Все отново Столичната община не е кола за спешна помощ ", счита Лалов.

" Аз не си представям СОС да работи по 10 точки ", отвърна Малина Едрева. Новият остарял ръководител на съвета Елен Герджиков пък е на мнение, че не трябва да се слага някакъв предел " на око " за дневния ред. Но е склонен, че е рационално да се отделя повече време за запознаване с отчетите.

ДигиталНО

Дигитализацията безспорно ще бъде едно от средствата за реализиране на прозрачността в бъдещия Столичен общински съвет, макар че уточненост какво тъкмо ще се прави в тази посока към момента липсва. Кметът Йорданка Фандъкова даде обещание, че ще предложи да се сътвори комисия по цифровизация към съвета, а от Българска социалистическа партия предизвестиха, че тя не би трябвало да остане единствено като PR ход, а " да се мисли съдържателно " за нейната работа.Тук от " Демократична България " оферират жителите да получават задоволително информация за това какви решения следва да бъдат гласувани. " Важно е да знаят и кой по какъв начин е дал своя вот, с цел да може след това да му държат сметка ", означи Методи Лалов. Герджиков посочи, че към този момент са надградили електронната система и ще е допустимо публикуването на поименното гласоподаване на уеб страницата на общината. Обмисля се и отчетите, които ще се преглеждат в СОС, да се качват електронно. Идеята не е нова, само че това, което е спирало реализирането ѝ до момента, са персоналните данни на жители в наличието им. " Вероятно след съвещания с адвокати ще се реши дали това може да се направи по новите правила, с цел да е хем потребно, хем законно ", изясни той.

Гласът на жителите

Представителите на ГЕРБ и Българска социалистическа партия са на еднообразно мнение за това, че е нужна структурна смяна в отрасловите комисии и техните наименования. Борис Бонев пък изрази възмущението си от форматната им необщителност. " С годините сме забелязали недостатъци при връзката с жителите. В комисиите те имат право да се изричат, само че това се случва в точка " Разни ", откакто всичко към този момент е гласувано. Така, в случай че някой е имал нещо да каже срещу решенията, които се гласоподават, не е могъл да го направи или ще го направи постфактум ", сподели той и добави, че мнението на специалистите също не се чува. В отговор на това Елен Герджиков призна, че локалната власт е " в дълг към жителите ", и изрази вяра измененията в правилника да са в тяхна изгода.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР