Капитал Градове - Пловдив © Цветелина Белутова Още по темата

...
Капитал Градове - Пловдив © Цветелина Белутова Още по темата
Коментари Харесай

Пловдив 2019: В капана на големите мечти

Капитал Градове - Пловдив

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Иван Тотев: Кметът има мнение, само че той не въздейства и няма желание да въздейства на плановете за столица на културата

Кметът на Пловдив пред " Капитал "
12 май 2018
София си има конкуренция

Пловдив към този момент не е единствено привлекателен център за заводи, а и за обществен живот. Сега му остава да потвърди, че може да направи идващия скок в развиването си към културна и иновационна столица
12 май 2018 Статията е част от специфичното издание на " Капитал Градовете: Пловдив ". Всички текстове по тематиката може да откриете тук.

През 2019 година в Европа ще има две столици на културата. Едната е изоставеното италианско каменно населено място Матера. Другата е Пловдив. Това мълчешком съревнование дава на българския град благоприятни условия, каквито той не би имал в конкуренция с някой от по-големите италиански градове. Тези благоприятни условия обаче се оказаха извор на неподозирано доста спорове.

Голям триумф...

Организаторите и общината настояват, че самият конкурс за столицата е съживил културния живот в града и е довел до изчистване на " поръждясалия " през 90-те имидж, като е основал плодотворна почва за развиване на изкуството и градската среда.

" Този план до доста висока степен реализира задачата си за Пловдив – тотално се обърна наклонността, той стана доста по-привлекателен град за хора, които не са отсам ", споделя Виктор Янков, зам.-директор по интернационалната активност на фондация " Пловдив 2019 ".

Капитал Градове - Пловдив

Фотограф: Цветелина Белутова По думите му обществените вложения в културно наличие са нечувани от години, а стотици организации са се задействали да аплайват със лични планове. " Към днешна дата, от 2017 година насам, сме подписали 250 контракта с културни оператори на стойност 8 млн. лева, всичко това е прекосявало през стартиране на поръчки, оценяване от жури... Отдавна такава инвестиция не е правена ", споделя той.

Според зам.-директора на фондацията фокусът не трябва да е върху инфраструктурата, а върху устойчиви модели за поддържане на културния мениджмънт в града. " От 2013 година задачата на европейските столици на културата не е да се строят нови огромни здания, а оптимално доста хора да се научават да работят. Направихме стратегия за читалища – бранш, за който се счита, че е спрял във времето. А пристигнаха 300 плана. Научиха се да се бюджетират, да разказват план, да дават отговор на условия. След 2019 година тези хора ще имат доста по-голям потенциал ", споделя той.

...или недорасъл капацитет

Не всички са толкоз оптимистични обаче. Критично настроените хора от културните среди в града считат, че администрацията не се оправя с поставените в апликационната книга цели, изключително инфраструктурните. Освен това е прочистила или дистанцирала от подготовката основни културни дейци, изнесли кандидатурата на града.

Последна, само че не и по значимост, е рецензията, че вместо да построи нова, съвременна визия за културния образ на Пловдив, ръководещите програмата ще легнат върху " старите лаври " на вековната история на града под тепетата.

Фотограф: Цветелина Белутова " Неслучването на културната столица е не толкоз от неяснотата на задачите, които си слагат хората във фондация " Пловдив 2019 ", колкото в механизмите по тяхното реализиране. Липсата на един по-задълбочен, в случай че щете – психически разбор, за кого се прави целият план ", споделя Катрин Сариева, създателка на фондация " Отворени изкуства ". Сариева е работила по планове, свързани с множеството зони на интерес към столицата на културата – от Капана до Тютюневия град. Сега фондацията има огромни проекти за тютюневите хранилища.

Според Сариева обаче Тютюневият град като приоритет е бил неправилно умислен още през цялото време. " От фондация " Пловдив 2019 " не си дадоха елементарна сметка, че тези хранилища са благосъстоятелност на частни лица и такива грандиозни планове мъчно биха се случили без колаборация, без доста убеждавания, финансови инжекции във връзка с хората, които имат благосъстоятелност ", споделя тя. Сега от администрацията са събрали притежателите в едно общо сдружение, където да взимат координирани решения по отношение на бъдещето на складовете. Дали това ще проработи занапред ще стане ясно.

Преди няколко месеца дъщерята и съидейник на Сариева в " Отворени изкуства " Веселина влезе в неприсъствен спор за ремонтите в града с кмета Иван Тотев, който й отговори с намеци за плановете, които печели от общината. Резултатът от този спор беше " нулева година " на едно от най-разпознаваемите културни събития в Пловдив, съорганизирано от Сариеви – " Нощта на музеите и галериите ". Въпреки че не е част от програмата за Европейска столица на културата, а от културния календар на града, отпадането му остави възприятието, че нещо в организацията е съществено комплицирано. Самият Тотев отхвърли пред " Капитал " да има въздействие върху метода, по който се ръководи бюджетът за просвета, само че това не е първият подобен спор.

През юли предходната година четирима от дългогодишните членове на управителния съвет на фондация " Пловдив 2019 " - Пенка Калинкова, Марияна Чолакова, Милена Чакандракова и Любозар Фратев, подадоха групова оставка поради " нарушената колегиалност, етичност и диалогичност ", " подмолните сделки " и " недемократичното ръководство " на общинската фондация.

Голяма сцена за дребни драми Тютюневият град като приоритет е бил неправилно умислен още през цялото време, счита Катрил Сариева, основател на фондация " Отворени изкуства ".

" Нещата започнаха да се случват на база взаимоотношения. Това е, което унищожава концепцията и атмосферата сега. Всичко това е на доста махленско равнище, което по никакъв метод не отразява желанието да покажем нещо по-качествено, а е за това кой ще го направи ", счита Катрин Сариева.

Според Янков обаче става дума за редица несвързани между тях обособени случаи. " Не мисля, че е наклонност. Те са доста разнообразни хора един от различен ", споделя той и прибавя, че намира промяната на екипа за естествена част от прекосяването от фаза на кандидатстване до тази за поддържането му. " Но макар свадите хората, които бяха въвлечени, остават зад плана. Не саботират, не пречат – на всяко равнище, на което са ни нужни техните пълномощия и експертиза, те се включват ", прибавя зам.-директорът на фондацията. Сариеви също държат да отбележат, че макар размяната на реплики с кмета фондацията им остава добър сътрудник на фондация " Пловдив 2019 " и има два утвърдени плана по програмата за културна столица.

Катрин Сариева счита обаче, че напускането на хора вреди на подготовката: " Изключително разнообразни хора са привличани като консултанти и съветници. Тези, които показваха гражданска позиция, си отпътуваха, тези, които ги заместиха, са по-малко разпознаваеми и културно значими. На тях им липсват визионерство и дарба да балансират сред визия и натурализъм. "

" Единствените огромни обещания, които Пловдив е дал, бяха в апликационната книга. Оттам нататък се тиражираха неща в медиите, построиха се нереалистични упования ", счита Янков. Според оценката от април на Европейската комисия няма нито едно събитие, което да е под въпрос поради липса на локация, на зала за провеждането му.

Ивайло Дернев, редактор на локалния информативен уебсайт " Под тепето ", не крие критичността си по отношение на метода, по който работи общинската администрация по отношение на плана. За него с изключение на към този момент упоменатите инфраструктурни проблеми основните пропуски са неналичието на работеща информационна тактика и до каква степен тематиката се припознава на локално, общностно и национално равнище.

Стотици събития, един спектакъл
Този план до доста висока степен реализира задачата си за Пловдив – тотално се обърна наклонността, той стана доста по-привлекателен град за хора, които не са отсам, счита Виктор Янков, зам.-директор по интернационалната активност на фондация " Пловдив 2019 ".
Няколко неща са безспорни. Първо, в Пловдив ще се проведат няколкостотин събития, за които са кандидатствали стотици организации, а 300 са спечелили конкурс. Те сами по себе си евентуално ще привлекат забележителен интерес в страната и от чужбина. Второ, доста от основните планове, които се свързваха с културната столица, няма да се случат в период или в същия формат, в който са били замислени. Примерите са ремонтите на централния площад в града и на паметното кино " Космос ", които или ще се случат със забавяне, или по време на самото събитие. Трето, " Пловдив – Европейска столица на културата 2019 " страда от това, че не е припознат като приоритет на национално равнище и не се " продава " в пакет с други събития от интернационално значение за страната ни, с цел да построи съвременен имидж.

Виктор Янков счита, че на интернационално равнище Пловдив е почнал да става " доста по-разпознаваем в последните две години, в сравнение с в предходните 15 ". На национално равнище може би не сме толкоз нападателни и това ни е неточност, само че това е, тъй като имаме доста по-важна цел – да завършваме програмата. Мисля, че към този момент се разпознава като държавен приоритет, прибавя той.

Във всеки случай на фондация " Пловдив 2019 " и на общината им остава доста работа преди финалното оповестяване на програмата за културната столица на 5 септември тази година. " Има неща, които фактически би трябвало да бъдат доста бързо решени – нямаме една читава изложбена зала, нямаме нито една независима зала за опера. За това, което основава културната визия, ние нямаме пространствата. Нямаме още изявени планове в обществена среда, подиуми за огромни културни събития, като се изключи Античния спектакъл, който е пенкилер за всичко ", заключава Катрин Сариева. Да строиш просвета
Според Виктор Янков Пловдив в никакъв случай не си е поставял за цел построяването на нови здания и инфраструктура, а единствено възобновяване на към този момент съществуващи. Но заради разнообразни аргументи даже това не се случва, а каквото въпреки всичко се случва, като построяването на музей върху Голямата базилика, не е под шапката на плана.

" Загубихме доста време с кино " Космос ", само че това може би е потребно – обсъждахме доста разнообразни разновидности какво да се случи с него и е значимо, че постройката е избавена ", споделя зам.-кметът Стефан Стоянов. " Дали ще успеем да го реставрираме, както и площада пред него, в точния момент за началото на културната столица е въпрос на субективни и справедливи фактори. Но е 100 % несъмнено, че постройката ще остане общностен център ", дава обещание той.

Друг огромен план на фондация " Пловдив 2019 " е възобновяване на Тютюневия град. Там нещата също не започнаха добре и един от частните хранилища изгоря още преди 2 години. Сега централата на самата фондация ще се реалокира във взетото чартърен пространство от към 4 хиляди кв.м повърхност в един от складовете. Там ще се обитава и операта в Пловдив, до момента в който постройката ѝ се ремонтира. От фондацията се надяват това да накара повече бизнеси и културни оператори да повлекат крайник в посока складовете, а притежателите им да стартират да ги поддържат и отдават чартърен, вместо да желаят да ги срутят.

" Може би идващият Капан ще бъде там, само че доста по-голям. Тютюневият град като отбор влезе в една мрежа на Европейския път на индустриалното културно завещание ", споделя Янков и прибавя, че фондацията желае да следва към този момент отработения образец на Капана – да направи дребна стратегическа общинска инвестиция, която да съживи пространството, а по-късно то единствено да продължи да се движи от инерцията си.

Междувременно първите събития от програмата на Европейската столица на културата към този момент стартират в наетия склад. " Първия уикенд на май месец пускаме огромна резидентна стратегия за интернационалните актьори дружно с " Гьоте институт " и Полския институт. Там ще бъдат студиата на част от 260-те кандидатствали. Отделно ще може да се употребява преференциално за събития, свързани с просвета ", споделя Янков.

Ако концепцията е складовете да станат център за просвета, съживяването на Капана не е добър образец, споделя Катрин Сариева. " Това, което се случи в Капана, на процедура се оказа едно място за пловдивски айляк, без да е доста креативно и изобретателно. Творчески промишлености звучи предизвикателно и елементарно като тренд, само че за него е необходим капацитет под формата на създатели. Такъв към оня миг Пловдив нямаше – само че Капана не е място за изложба, не е място, където можеш да направиш нещо фактически шашкащо, революционно, предизвикващо различен вид мислене, което да те изкара от равновесие. То подготвя за айляшки уют и консумация ", счита тя.

Но пред вероятността рушащите се (и от време на време – горящи) хранилища да се срутен напълно разновидността да се комерсиализират звучи надалеч по-добре, в сравнение с да чакат актьори, които да им вдъхнат живот. Към момента двата положителни образеца измежду ансамбъла от към 20 здания са фитнес зала и офис постройка, които може би не придават доста добавена културна стойност, само че най-малко водят до поддържане на постройките.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР