[Капитал] Българската държава 10 години не е обяснила на производителите,

...
[Капитал] Българската държава 10 години не е обяснила на производителите,
Коментари Харесай

Как киселото мляко няма да е българско

[Капитал]

Българската страна 10 години не е обяснила на производителите, че би трябвало да си създадат европейска регистрация, и в този момент им конфискува национални и интернационалните права. Още по тематиката
ОМК прави районните си марки кисело мляко национални

" Фибела ", " Русалка " и " Ханско " към този момент се продават в цялата страна
7 авг 2017
Опаковките за кисело мляко по БДС няма да се трансформират

Инициаторите на концепцията за актуализация - три от огромните компании в сектора, оповестиха, че против тях се води война
17 юли 2017
Три огромни мандри желаят смяна на опаковките за кисело мляко по БДС

Окончателното решение би трябвало да бъде взето от техническия комитет към Института за стандартизация
19 юни 2017 България няма доста артикули, с които да е световноизвестна. Сред шепата изключения е киселото мляко. Но промени в закон ще разрешат всеки по света да употребява " българско " пред сходния си млечен артикул. Досега подобен проблем не съществуваше поради националния указател на географските означения, което осигуряваше отбрана и в съвсем 30 страни, подписали интернационално съглашение в региона.

Сега поради еврорегламент - и по-скоро поради стихотворец ангажимент при договарянията за присъединение към Европейски Съюз, България би трябвало да отстрани националната протекция за аграрни храни. Така 15 български продукта (виж карето) ще останат незащитени най-малко 2 години, колкото лишава европейската процедура за регистрация. И по-лошо - производителите ще изгубят правата си да отбелязват " българско кисело мляко " или " лютеница " за страни от някогашна Югославия, през Близкия изток, до Азия и Южна Америка.

Патентното ведомство предлага

Промените в Закона за марките и географските означения, които минаха публично разискване, плануват да падне националната отбрана на наименования за генезис и да остане единствено регистриране в европейските регистри. Мотивът - евроизискване по правилник № 1151/2012 година Съгласно неговите разпореждания страните членки нямат право да дават национална протекция на географски означения на аграрни артикули и храни, посочи за " Капитал " Цветислава Лакова, шеф на дирекция " Експертиза и съпротива на марките и географските означения " в Патентното ведомство.

Юристи обаче изясняват, че такова условие там няма, а задължението е признат в Договора за присъединение към Европейски Съюз. От Патентното ведомство също косвено признават, че казусът е с по-стари корени. " От 1 януари 2007 година до 1 януари 2008 година е работил временен интервал, в който българското законодателство е трябвало да бъде синхронизирано с европейския правилник. През 2016 година е обсъждано следващо предложение за нов временен интервал. Но с категорично писмо от 02.02.2017 година Европейска комисия уведомява българската страна, че нов временен интервал е неприемлив и би противоречал на цитирания правилник ", се показва в отговора до " Капитал ".

Така излиза, че българската страна 10 години не е обяснила на производителите, че би трябвало да се задействат и да си създадат европейска регистрация. А в този момент предлагането е националната отбрана да падне незабавно.

Право и средства напразно

Досега компаниите са извървели пътя по националния настоящ ред (виж карето). " Ако препоръчаните промени влязат в действие, това значи лишаване на законно добити права и загуба на вложени средства. Принудителното лишаване е без каквато и да било насрещна отплата и без период за реакция от страна на притежателите на права ", разяснява юрист Милена Табакова, която е представител по индустриална благосъстоятелност от 1993 година Според нея " правно, стопански и житейски недопустимо е законодателят първо да дава избрани права, след което да ги лишава своеволно, без даже да даде опция на притежателите им да защитят ползите си в избран временен интервал или посредством различен равностоен режим ".

Без отбрана по света

Премахването на националните регистрации ще лиши българските производители от опцията да употребяват системата за интернационална регистрация, основана с Лисабонската конвенция за протекция на наименованията за генезис, показва още Табакова. Става въпрос за 28 страни от целия свят, които са страни по тази конвенция. Задължително изискване за отбрана в тях е съществуването на регистрация в страната на произхода, т.е. в България. И въпреки на интернационално равнище да е било обсъждано да се признава и европейската отбрана, такава редакция още няма.

Има и подозрения, че условието за унищожаване на националните регистри е единствено за новите страни членки. От Патентното ведомство са безапелационни, че " успоредното битие на национална и европейска протекция е неприемливо от европейското законодателство " и че " национална протекция няма в нито една от страните членки ". Проверка обаче демонстрира, че " Camembert от Нормандия " има протекция и по Лисабонската конвенция, което значи съществуване и на национална отбрана на продукта. Затова специалисти считат, че задграничният опит не е изследван и че са вероятни и други решения.

Страховете

Опасение има и за това, че незабавното преустановяване на националната отбрана може да докара до недобросъвестни търговски практики. " Производители и търговци биха могли да употребяват до неотдавна записаните географски означения, макар че не са създали и един лев разход за покриване на условията на географските инструкции и за популяризирането им и не са били вписани като техни ползватели. В същото време те биха могли да се употребяват от тяхната известност и популярност измежду потребителите ", показва още юрист Табакова. Тя счита, че законодателят " на практика ще насърчи така наречен паразитизъм (free-riding), който е неприемлив както според българското законодателство, по този начин и в светлината на европейския режим за защита на конкуренцията ".

Подобни опасения показват и от Алианса за интелектуална благосъстоятелност в региона на фармацията, химията и биологията. В документално мнение при публичното разискване на проектозакона се акцентира, че прекратяването на настоящите все още регистрации ще има " унищожителен резултат, тъй като ще отнеме " действително съществуващи права ", преди да са зародили вероятно нови. Това ще сътвори " юридически вакуум ", който прави географското обозначение " елементарен обект на недобросъвестни търговски практики " в ущърб на производителите, които са построили репутацията на продукта, както и на потребителите, за които географското обозначение е " гаранция за несъмнено разпознаваемо качество ".

За производителите интервалът на юридически вакуум, до момента в който трае процедурата по отбрана в Брюксел, е най-притеснителният. Вписването в европейските регистри освен трае към две години, само че и няма гаранция, че ще бъде утвърдено (виж карето).

" Изтървали сме всички влакове. От 2008 година до момента никой не е споделил, че има проблем с националната регистрация. За нас това е следващ гаф на заспалата българска администрация ", разяснява Тодор Бозвелиев, изпълнителен шеф на Националната асоциация на млекопреработвателите. И добавя: " Българското кисело мляко най-вероятно ще стане гръцко. По наша информация 12 доброволци в Гърция към този момент са се обединили и приготвят документите за отбрана в Брюксел на гръцко кисело мляко и ще ни изпреварят във времето, когато няма да има нито национална, нито европейска протекция на продукта ".

От другата браншова организация - Асоциацията на млекопреработвателите в България, също се оповестиха срещу измененията и показаха опасения, че през преходния интервал прилежащи страни " могат да си присвоят някои от присъщите български храни, като ги записват преди българските производители ".

Освен това процедурата по регистриране в европейските регистри дава 6-месечен период на страните членки да създадат възражения против оферти артикул. Това може да удължи или въобще да отсрочи вписването на някой артикул, предвиждат специалисти.

Реакциите

Дали законът ще бъде признат в този тип и ще има ли временен интервал е въпрос, който вълнува производителите от няколко бранша. От Патентното ведомство настояват, че ще се съобразят с решението на Министерството на стопанската система, което е вносител на плана. От последното оповестиха, че ще имат публична позиция до дни.

Другото министерство, което има отношение към казуса - на земеделието и храните, на 11 август провежда среща с представители на млечния бранш. Нейната цел бе " да се стартира разговор за опциите за регистрация на географски означения и да се обмисли единна тактика на деяние при по този начин създалата се обстановка ", настояват от ведомството в отговор до " Капитал ". От него излиза наяве също, че на срещата е посочено, че е нужно " време, което да разреши на сектора да се провежда за кандидатстване за регистрация на европейско равнище на съответните географски означения и предвид на това следва да се проучат опциите за краткотрайно оставане на отбраната на национално равнище ". Предстои да се организира нова среща за " набелязване на съответни стъпки, които да бъдат подхванати, и за запознаване с съответните условия за кандидатстване в Брюксел ". За кои артикули отпада националната отбрана

С приемането на проектозакона националната отбрана ще отпада за Българско кисело мляко, Българско бяло саламурено сирене – краве, Българско бяло саламурено сирене – овче, Българско бяло саламурено сирене – биволско, Кашкавал " Балкан ", Български кашкавал, Български млечно-кисел артикул " Вита ", Българска боза, Копърово масло – Шумен, Лавандулово масло – Шумен, Карловска луканка, Карловски луканков колбас, Лютеница " Първомай ", Българско розово масло, Горнооряховски суджук. Два от продуктите - Българско розово масло и Горнооряховски суджук, към този момент имат регистрация като географски инструкции в Европейския указател. Редът до момента

Географските означения са два типа: название за генезис (което изисква всички процеси – произвеждане, преправка, пакетиране – да се случват в еднакъв регион) и географско напътствие (eдин от процесите се прави в посочения регион). Географското обозначение е групово право. Върху него няма монопол. Според в този момент настоящия закон всяка компания, организация или лице, които упражняват стопанската си активност в даден район и съблюдават описаните условия и технология за произвеждане, може да се впише като ползвател на към този момент записано географско обозначение. Това е обвързвано с разноски за регистрация в Патентното ведомство, както и за хонорар на представител по индустриална благосъстоятелност.

Означаването на продуктите посредством географски индикации е прийом за отбрана на производителите от даден район против деянията на нелоялна конкуренция. Плюс за производителя е, че ще продава повече, тъй като ще подсигурява някакво характерно качество на продукта. Плюс за потребителя е, че купува стока с потвърден генезис и качество и че има по-богат избор. Европейската отбрана

Държавите - членки на Европейски Съюз, могат да защитят своите характерни артикули по три европейски схеми за качество: предпазено название за произход; предпазено географско указание; храна с традиционно-специфичен темперамент (която изисква отбрана на рецепта и произвеждане от най-малко 30 години, обвързвана е с традиция, а не с географски регион).

Процедурата е двустепенна и може да бъде задвижена единствено от съдружие на производители. Инициаторите аплайват първо пред българското земеделско министерство, като ползват съответните документи за връзката на продукта със съответния район или доказателства за обичайния състав на храните или метода на производството им. Следват инспекции на специалисти от земеделското министерство и приключване на нужния период за възражения от заинтересувани лица в страната. След това поръчката се изпраща служебно до Европейската комисия и се разгласява в Официалния вестник на общността, с което се дава опция на всяка страна членка за възражения по регистрацията. След шест месеца, в случай че не последва несъгласие, продуктът се вписва в Европейския указател.

Процедурата е безвъзмездна, само че продължава към две години. Вписването е безсрочно, производителите са длъжни да съблюдават описаните технологии, като еврокомисията не прави спомагателни инспекции.
Засега България има регистрирани като предпазено географско напътствие единствено два продукта - " Горнооряховски суджук " и " Българско розово масло ". Като храни с традиционно-специфичен темперамент са регистрирани " Кайсерован врат Тракия ", филе " Елена ", " Панагюрска луканка ", роле " Трапезица ", " Пастърма говежда ".

" През април т.г. в Брюксел бяха изпратени документи за отбрана като название за генезис на " Странджански манов мед " и чакаме възможни мнения от Европейска комисия по него. В национална процедура по регистрация като храна с традиционно-специфичен темперамент е " Троянска луканка ", а като предпазено название за генезис e " Месо от Източнобалканска свиня ", посочи Иванка Статкова, основен специалист в дирекция " Политики по агрохранителната верига " в Министерството на земеделието, храните и горите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР