[Капитал] Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора

...
[Капитал] Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама

[Капитал] Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на маркетинга, рекламата и PR-а, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

На българския пазар

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Рекламните вложения в България не престават да порастват

С 11% се усилват общите чисти вложения в реклама в България през 2018 година по отношение на година по-рано. Това демонстрира обичайното изследване на медийната организация Zenith, част от информационната група Publicis Groupe. Така за миналата година вложенията в реклама в страната ни доближават общо 516 млн. лева
Според прогнозните данни на организацията тази година рекламният пазар в България ще порасне с още 9% до 549 млн. лева Ръстът ще се резервира до 2021 година, когато общите чисти вложения ще се равняват на 604 млн. лева
Не е изненада, че с максимален растеж на годишна база са вложенията в интернет реклама, които за миналата година доближават 120 млн. лева, или с 16% повече спрямо 2017 година Въпреки това пазарът в България продължава да бъде трайно доминиран от телевизионната реклама.
Повече за прогнозните вложения може да прочетете тук> >

България стои устойчиво на европейското дъно по независимост на медиите

За поредна година неефективната правосъдна система и корупцията са посочени като основни спънки пред свободата на словото у нас в годишния отчет на " Репортери без граници ". Контролът на олигарси и политици върху медиите също е главен проблем, а като образец за монополизиране на пазара е посочена концентрацията на медии в ръцете на предприемача и народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Това са най-сериозните проблеми пред свободата на словото в България, обрисувани в новия отчет на " Репортери без граници ". Той още веднъж класира България на 111-о място в класацията си, което значи, че тя е на последно място от страните - членки на Европейския съюз, и страните на Балканския полуостров.
Повече за класацията може да прочетете тук> >

Beefeater с нова рекламна акция в България

Beefeater, част от портфолиото на Pernod ricard, стартира новия си джин с усет на ягода през акция, осъществена в две български села. За да съобщи концепцията за розовата алкохолна напитка, марката се нарежда в централна България в селата Розово и Ягода. Там графити артистите Arsek и Erase, дружно с българските инфлуенсъри Биляна Славейкова и Стефани Обадиару, основават два графита, въодушевени от лондонската просвета, милениъл поколението и модерната пънк вълна. Те са нарисувани върху пенсионерския клуб в село Розово и една от двете общински здания в село Ягода. Снимки на графита са оповестени в приложенията Swarm, TripAdvisor и Foursquare като туристически атракции.

Кампанията е дело на рекламната организация proof., която си партнира с Beefeater на планова база. Комуникацията ще се развива напълно в онлайн пространството и има за цел да отличи Beefeater Pink измежду другите марки джин с плодов усет.



Кампания против насилието над дами влезе в интернационалната селекция на Ads of the World

Българската рекламна акция " Заблуди в любовта ", осъществена за Българския фонд за дамите с поддръжката на AVON - България, стана част от селекцията на уеб страницата Ads of the World, който събира най-креативните реклами от целия свят. Кампанията, дело на организацията Direct Media KRES, се развива напълно онлайн и посредством поредност от илюстрации цели да изобличи най-разпространените клишета, с които се оправдава насилието над дами.
Сред показаните реплики във визиите са " Аз го провокирах. Аз съм си отговорна ", " Той ще престане, в случай че спра да излизам без него " и други, с които девойките и дамите постоянно се заблуждават, търсейки любовта и оправдавайки насилието. Кампанията е съпроводена и от уебсайт LoveErrors.bg, на който са посочени другите типове тормоз, както и контакти за незабавна помощ и консултация.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Павел Станчев става изпълнителен шеф на унгарската TV2

Фотограф: Надежда Чипева
Бившият изпълнителен шеф на bTV Павел Станчев става глaвeн изпълнитeлeн диpeĸтop нa нaй-глeдaнaтa тeлeвизия в Унгapия - ТV2, написа уеб сайтът ceetv.net, позовавйки се на yнгapcĸи мeдии. Станчев e бил пpeдcтaвeн пpeд eĸипa на медията в cpeдaтa нa минaлaтa ceдмицa и щe зaeмe пocтa oт 15 мaй тази година.

B нaчaлoтo нa 2018 година тoй бeше нaзнaчeн във фpeнcĸaтa ТF1. В нея той отговаряше за маркетинга на каналите и нелинейните услуги на групата в платформите за разпространяване във Франция, също и за маркетинга на каналите в Белгия и Швейцария. Преди да отиде в TF1 Павел Станчев беше глaвeн изпълнитeлeн диpeĸтop нa bТV Меdіа Grоuр ".

Създадена е нова асоциация на дребния и междинния бизнес в телекомуникациите

Браншова асоциация на българските телекомуникационни оператори (БАБТО) е новото съдружие с нестопанска цел, което бе учредено преди дни от осем представителя на дребния и междинния бизнес в региона на телекомуникациите. Учредители на организацията са: " Нет 1 ", " Скат ТВ ", " Нетера ", " Видеосат 21 век ", " Норт новина юнион ", " Киви-ТВ ", " Делта 95 " и " Телекабел ".

Целта на сдружението е да пази ползите на българския законен дребен и междинен бизнес,за запазването на конкурентоспособността и качеството на телевизионното наличие. Мрежата на 8-те компании покрива над 350 обитаеми места в страната, а чиновниците на учредителите са над 1400 души, в това число в райони с висока безработица.

Дигитален бизнес

Kак потребителите сами да въздействат на логаритмите във Фейсбук

" Капитал " събра няколко практични съвета, които да оказват помощ на потребителите да се ориентират по какъв начин сами да въздействат на това какво виждат в обществената мрежа и да понижат нездравословното отражение на филтрирането и подредбата на изявления. Сред факторите, влияещи на логаритъма, са позитивните и отрицателните сигнали, които даваме на мрежата, активността ни отвън Фейсбук, персоналните ни данни и други
Подробности и всички препоръки може да прочетете тук> >

Amazon и Alphabet ще си партнират още веднъж

Две години след началото на протеста сред Amazon и Alphabet (компанията - майка на Google) двата софтуерни колоса оповестиха, че ще си партнират още веднъж. Скоро платформата YouTube ще бъде налична за устройството за телевизия на Amazon Fire TV, а Amazon Prime ще се появи на устройствата на Гугъл Chromecast и Android TV.
Началото на борбата сред двете компании беше сложено през 2015 година, когато Amazon спря да продава в платформата си гласовите устройства на Гугъл, които директно се конкурират с нейните устройства Alexa. През 2017 година пък изключи видеоплатформата YouTube от стрийминг устройствата си.

Медиен бизнес

Как Game of Тhrones промени малкия екран

Излизайки през 2011 година, фикцията предложи на феновете си освен забавни трагични сюжети, само че ги ангажира с един трогателен фиктивен свят, в който им посвещава високобюджетно образно прекарване в жанр The Lord of the Rings, Harry Poter и ранните филми на Marvel от 2000 година Със основаването на платформи за наличие като Netflix и тази на Amazon, а след това и на Game of Thrones, телевизионният пейзаж се промени фрапантно. Всеки от телевизионните колоси се бори за превъзходство над аудиторията посредством лъчение на атрактивни продукции.

Въпреки това съперниците на HBO вършат опити да доближат триумфа на сериала. През ноември 2017 година Amazon разгласи, че е закупила правата за адаптиране на Word of the Rings в ефирен сериал. По някакъв метод обаче едва ли някой ще успее да улови духа на времето, в коeто се разиграва Game of Thrones.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Disney ще конкурира Netflix с по-ниски цени и необятен азбучник

Медийната компания Disney най-сетне разкри елементи по отношение на личната си стрийминг платформа Disney+. Месечната цена ще бъде 7 $, или по-ниска от 9-те $ за Netflix. Така компанията дава поръчка за конкуренция на пазара освен посредством големия си азбучник, само че и посредством по-ниски цени.

След договорката за придобиване на FOX Disney има действителен късмет да се конкурира с водачите на пазара като Netflix и Amazon Prime Video. Предстоящата поява на следващата стрийминг платформа повдигна за следващ път въпроса за зараждането на нова медийна война, крахът на кабелните малките екрани и конкуренцията с киното.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

За пет години Netflix ще вложи 19 милиарда $ в наличие, променяйки финансирането на телевизионни продукции

Регулаторни данни демонстрират, че Netflix ще влага общо 19.3 милиарда $ през идващите пет години за продуциране на нови сериали и лицензиране на към този момент съществуващи продукции.

За продуцентите това е отклоняване от старите условия, при които заплащането от оператора се прави след даване на подготвен артикул. За да покриват разноските по снимането на продукцията, продуцентите са принудени да взимат по-дългосрочни заеми. За банките, които обезпечават финансиране на продуцентските къщи, това също е нова територия: дълготрайните заеми са по-рисковани от краткосрочните. Netflix, като краен длъжник, подхваща по-рискови дейности от обичайните оператори.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Рекламен бизнес

Publicis Groupe придобива Epsilon за 4.4 милиарда $

Френската информационна група Publicis Groupe купува американската организация за данни Epsilon, благосъстоятелност на Alliance Data Systems Corporation, за 4.4 милиарда $. С тази инвестиция информационният холдинг цели да се трансформира в желан от рекламодателите стратегически сътрудник и да ускори позициите си на американския пазар.

Покупката към този момент е утвърдена от борда и надзорния съвет на Publicis Groupe, а придобиването на Epsilon се чака да завърши през третото тримесечие на годината.

Epsilon има към 9 хиляди чиновници, измежду които 3.7 хиляди специалисти в обработката на данни и 2 хиляди инженери в Южна Индия. За 2018 година компанията регистрира 1.9 милиарда $ чисти доходи.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Не на скучната реклама

" Да бъдеш сполучлив значи да разбираш човешкото държание и да адаптираш технологиите към него. " Това съгласно Тобин Нажот в резюме е новата формулата за триумф в рекламния бизнес, който претърпява една от най-големите си трансформации досега. През последните пет години Нажот работи в организацията 72andSunny в Амстердам, като точно измененията в бизнеса постановат потребността от софтуерен шеф, позиция която заема и сега. В кариерата си е работил върху акции на редица огромни марки, измежду които Гугъл, adidas, Uber, eBay и IKEA.

Той споделя пред " Капитал " за провокациите в информационния бизнес, по какъв начин дигитализацията промени рекламата и по какъв начин се резервира доверието на потребителите.
Целия диалог може да прочетете тук> >

Свободни позиции:

Code Plus разгласи свободна стажантска позиция в региона на цифровия маркетинг.

Matrix IT Global разгласи вакантни позиции за Product marketing coordinator и Social media specialist .

* Информация за корпоративни вести, акции, идни събития и свободни позиции в региона на PR, маркетинг и реклама можете да изпращате на публицистичния ни e-mail: [email protected]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР