Капацитетът на света за производство на електроенергия от възобновяеми източници

...
Капацитетът на света за производство на електроенергия от възобновяеми източници
Коментари Харесай

Още година и възобновяемите източници ще станат лидер по производство на електроенергия в света

Капацитетът на света за произвеждане на електрическа енергия от възобновими източници се усилва по-бързо от когато и да било през последните три десетилетия, което дава действителен късмет за реализиране на задачата за утрояване на световния потенциал до 2030 година, която държавните управления сложиха на конференцията за изменението на климата COP28 предишния месец, се споделя в нов отчет на  ).

Докладът демонстрира, че при съществуващите политики и пазарни условия в този момент се чака световният потенциал за сила от възобновими източници да нарасне до 7300 гигавата през интервала 2023-28 година, обзет от прогнозата. На фотоволтаиците и вятъра се падат 95 % от нарастването, като до началото на 2025 година възобновимите енергийни източници ще изпреварят въглищата и ще се трансфорат в най-големия източник за произвеждане на електрическа енергия в света. Но макар невиждания растеж през последните 12 месеца, светът би трябвало да направи още повече, с цел да утрои потенциала си до 2030 година, за което страните се договориха на COP28, означават от МАЕ.

Размерът на потенциала на възобновимата сила, прибавен към енергийните системи по света, е повишен с 50% през 2023 година, достигайки съвсем 510 гигавата (GW), като фотоволтаиците съставляват три четвърти от добавените мощности в международен мащаб, съгласно Renewables 2023, последното издание на годишния пазарен отчет на МАЕ за бранша.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР