Кап. Петко войвода е емблема на българските революционни борби, той

...
Кап. Петко войвода е емблема на българските революционни борби, той
Коментари Харесай

Движение Народна сила почете 175 години от рождението на Капитан Петко войвода

„ Кап. Петко челник е емблема на българските революционни битки, той е знак на обединяването на българите и патриотизма, само че през днешния ден ръководещите гледат само материалния интерес и " осребряват " патриотизма, като девалвират смисъла му в очите на българите. Те не пазят ползите на народа на България - техен суверен, а само " охраняват " своите " ниши " в политиката, сходно на фамилен бизнес! “.
Това съобщи ръководителят на придвижване „ Народна мощ “ Георги Димов пред паметника на кап. Петко челник, където със съидейниците си постави цветя и венци за 175-годишнината на героя.

Според Димов капитанът би бил неудовлетворен или не би бил благополучен от това, което през днешния ден се случва в страната. „ Виждаме едни сделки, един компрадорски хайлайф, виждаме един периферен капитализъм, България се декапитализира, виждаме обществено ликвидиране на народа - не това е желаел кап. Петко челник “, добави Димов. Той дефинира кап. Петко Войвода като икона на българския национализъм и напомни думите му: „ Българи, обединявайте се, работете за отечеството си! “
Образът му през днешния ден е неглежиран, показа с оскърбление Димов и описа забавни обстоятелства от неговия живот – той е и в дружината на Гарибалди, бори се в Априлското въстание, в италианските войни за самостоятелност. „ Той е облик и знак на битката за народна власт “, акцентира Димов.
„ По образеца на съветския император Александър II, който е доста либерален и демократичен държател, кап. Петко челник прави Демократическа партия по това време и точно поради това е смачкан от режима на Стамболов “, описа още Димов. „ Десни и демократи през днешния ден възхваляват Стамболов, а принизяват облика на кап. Петко челник – тъй като се разделяме на русофили и русофоби, разделяме се на българофили и българофоби, разделяме се на американофили и американофоби. Да, някои вървят в едни посолства да се молят за едни пари – всичко е финансов интерес и нищо повече “, разяснява той.
„ В последна сметка от всичко това страда българският народ. Затова направихме Движение „ Народна мощ “, с цел да защитим българския народ. Това обществено ликвидиране на българския народ не е било в желанията на кап. Петко Войвода. Неговият облик би трябвало да бъде повдигнат на фундамент, той би трябвало да бъде едно знаме на българите и да вземем поучения от неговото дело, а то е било за разцвет на българския народ и за цивилизационен православен избор “, акцентира Димов. Неговият апел е „ да пазим и пазиме родолюбците, здравото българско семейство, нашия дом, страна и да не забравяме, че всички, които живеем в България сме българи “.

Малко известни обстоятелства за кап. Петко челник изложи зам.-председателят на „ Народна мощ “ Станил Станилов. Според него думичката „ правдивост “ е в основата на неговата битка. „ Започнал на 17 години хайдушката си активност, той съумява да притегли задоволително хора и даже принуждава османските управляващи да му издадат документ, че той е независим държател на част от Родопите, което е нечувано за тези години “, уточни Станилов.
Успява да взе участие в Гарибалтийското придвижване, взе участие в гръцкото въстание на остров Крит… освобождава огромна част от Родопите, получава огромна премия от съветския император – голямо имение, което той продава и се прибира в свободна България. „ Тук обаче се среща с тези, които по време на робството са се криели и е премахнат “, добави Станилов.
В диалог с негов сподвижник, кап. Петко челник споделя: „ И какво стана в този момент – освободихме се от турците, да ни яхнат нашите “, напомни Станилов и добави, че би трансформирал думите на капитана, в случай че приказваме за актуалния живот, добавяйки едно „ и “  – „ … да ни яхнат и нашите “. Защото, както разясни – „ за последните 30 години ни яхнаха освен непознатите, само че ни яхнаха и нашите “.
Според представителите на " Народна мощ " героите на България като капитан Петко челник не са преференциални в днешно време на политиците и по тази причина не се демонстрират исторически обстоятелства за тях. 

„ Кап. Петко води най-героичните си сражения не против башибозуци и османлийци, както си мислят множеството от нас, а против британски окупационен корпус – нещо като жандармерия на полк. Сенклер, именуван още- Хидает Бей “, означи Явор Никифоров, основател на Движение „ Народна мощ “. Критикувайки „ подлата историческа роля на Англия против освобождението на България и против това да има мощна българска страна на Балканите “, той описа за впечатляващи борби на кап. Петко челник против англичаните.
„ На 13 април 1877 година 200 негови четници побеждават 300 синклеристи като убиват 150 от тях и дават единствено 19 жертви. Малко по-късно 400 четници на кп. Петко челник побеждават 1000 синклеристи. Най впечатляваща е отбраната на село Плевул, сегашен Ивайловград, при която многочислен отряд от башибозуци и синклеристи са отблъснати от 10 огневи точки. Всъщност тези 10 места, от които им се оказва отпор, са 10 бойци – кап. Петко челник, трима негови четници, трима въоръжени одрински търговци и трима руснаци – единствено те стопират настъплението и два дни по-късно той събира чета, която стартира гонене и разрушава дефинитивно така наречен синклеристи и те се отдръпват.
„ Аналогията в наши дни е,че ние сме член на изкуствен за България пакт – Северноатлантическия. Съжалявам, че сме се събрали с такива наши обичайни исторически врагове, които са били срещу освобождението на България като англосаксите “, добави той.

Кап. Петко Войвода е един от великите българи с интернационално значение, посочи Ангелаки Гоцев, енергиен специалист, учител по нуклеарна енергетика в Съединени американски щати. „ Мога да го съпоставям само с Че Гевара. Неговото интернационално самопризнание е доста по-голямо в сравнение с тук в България. До паметника на Гарибалди в Италия стои паметникът на кап. Петко Войвода “, уточни Гоцев. Той посочи, че като пълководец кап. Петко челник е непостижим – с малко хора съумява да победи огромна, мощна и добре въоръжена турска войска. Това го прави непостижим. „ Ние нямаме друга такава персона като капитан Петко челник “, уверен е нуклеарният специалист. Според него паметникът му е дребен за такава светла персона.

„ Eдин ден ще пристигна време за правдивост - когато политиците на прехода смъкват своите маски и изоставен скъпоплатените им функции в настоящия български политически спектакъл “, уверен е Георги Димов и добави, че „ това, както и спасението на България, нейните деца и народ, зависи от нас – българите “.
Подробности - във ВИДЕОТО.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР