Каолин“ е придобит почти без пари, а в хода на

...
Каолин“ е придобит почти без пари, а в хода на
Коментари Харесай

Пламен Георгиев: Има схема, при която „Каолин“ е придобит почти без пари 


„ Каолин “ е добит съвсем без пари, а в хода на проверяваните 10 години установихме, че са спестявани налози и концесионни такси. Върху Комисията не е имало напън да извърши инспекция на Иво Прокопиев. Това сподели в предаването „ Тази заран “ Пламен Георгиев, ръководителят на Комисията за лишаване на нелегално добито имущество (КОНПИ). „ Ни минимум не се усещам като бухалка, усещам се като човек, който си е приключил добре работата и оценка за нашата работа е решението на съда, с което бяха наложени обезпечителни ограничения “, уточни той.

Георгиев посочи, че „ безусловно погрешно се твърди, че Комисията постанова запори, постанова ги съдът “. За мненията, че КОНПИ прави казус и се връща над 17 години обратно, с цел да преглежда договорката с приватизацията на „ Каолин “, той сподели: „ Това е операция, която тече от много време насам – Комисията в действителност не се връща обратно. Преди пет години има една продажба на сдружението „ Каолин “, която е за 150 милиона, на немска компания. Единственият метод да разберем дали тези пари, които са постъпили, са законни или не, в това време господин Прокопиев е получавал дивиденти от активността на „ Каолин “, единственият метод да разберем дали това е законно или не, е да установим легален или не е източникът на средствата. Това е смисълът и философията на гражданската конфискация “.

Проверката се прави, в случай че има продажба и доходи в проверявания интервал. Ако господин Прокопиев нямаше доходи, не беше продал нищо, нямаше да проверяваме нищо, изясни Георгиев. На въпрос: „ Казвате ли, че Иво Прокопиев е откраднал „ Каолин “? “ той отговори: „ Казвам, че установихме ужасно доста нарушавания. За нас изрично има скица, при която „ Каолин “ е добит съвсем без пари “.

По думите му изказванията, че КОНПИ застава над съда, който към този момент се е произнесъл по договорката, са следващата неистина. „ Съдът въобще не се е занимавал с приватизацията и нарушаванията, осъществени от държавните органи по времето на приватизацията на „ Каолин “. Съдът се е занимавал с обвиняването, повдигнато на господин Прокопиев и другите лица, а точно за длъжностно закононарушение. И заради това, че те не са били длъжностни лица, съдът ги е оправдал. Той въобще не е коментирал приватизационна договорка. Това е една голяма неистина “.

За обвиняването на Прокопиев, че Георгиев извършва поръчка на Бойко Борисов, който му е шеф, гостът разяснява: „ Изрекоха се извънредно доста неистини. Борисов ми е шеф дотолкоз, доколкото ми разписва годишните отпуски и командировките в чужбина. Смятате ли, че това е метод за въздействие върху един самостоятелен орган? “. Той добави, че за последно се е чул с премиера евентуално предходната година. Не е приказвал с него за инспекцията. „ Никога по никакъв мотив министър председателят не ми се е обаждал даже да се интересува от инспекции “, заявява той.

Комисията счита минусите и плюсовете. Когато минусите са повече, търсим дали има противоречие, дали има повече от 150 хиляди необясними приходи. Тук са повече от 14 млн., сподели Георгиев.

„ Г-н Прокопиев приказва единствено за тази инспекция. Много значим различен факт е, че ние установихме в хода на проверяваните 10 години изцяло противоречие сред добива – това, което е добивано от находищата, и това, което е отчитано. Т.е. спестявани са налози, спестявани са концесионни такси. Т.е. отвред това имущество е нелегално добито “, сподели още ръководителят на КОНПИ.

Според него обаче „ Прокопиев е просто едно проверявано лице измежду стотиците други. Ние имаме 450 желае сега в съда и искът против господин Прокопиев не е най-големият. Очевидно тъй като има медийно въздействие или какво, излиза и приказва нелепости “.
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР