Канцлерката Ангела Меркел смята, че новият председател на Европейската комисия

...
Канцлерката Ангела Меркел смята, че новият председател на Европейската комисия
Коментари Харесай

Новият председател на ЕК трябва да бъде от водещите кандидати на големите партии в ЕП, смята Меркел

Канцлерката Ангела Меркел счита, че новият ръководител на Европейската комисия би трябвало да бъде определен всред водещите претенденти на огромните партии в Европейския парламент, само че френският президент Еманюел Макрон не желае този принцип да се ползва автоматизирано, съобщи Ройтерс, представена от Novini.bg.

Меркел прикани европейските водачи през вчерашния ден да се спогодят бързо за номинацията на ръководител на Европейска комисия. " Ние желаеме да намерим решение допустимо най-бързо, защото Европейският парламент ще се събере при започване на юни и, естествено, е желателно по това време да имаме номинация от Европейския съвет ", сподели тя на конференция. Канцлерката добави, че нейният Християндемократически съюз и социалдемократите - по-малкият сътрудник в ръководещата коалиция в Германия, поддържат механизма на " шпиценкандидата ".

Макрон също желае бързо да се реализира съглашение за номинация и би било идеално това да стане през юни, макар че съгласно него системата на " шпиценкандидата " не трябва да се ползва автоматизирано, сподели чиновник от френското президентство. Той добави, че тази система е законна, само че съгласно френския президент изборът на новия ръководител на Европейска комисия би трябвало да отразява резултатите от изборите в неделя. Макрон е споделил на Меркел, че Алиансът на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ), към който се причисли неговата партия " Република, напред ", би трябвало да взе участие в процеса на селекция на новия ръководител на Европейска комисия, прибавя Ройтерс.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР