Канцлерката Ангела Меркел, която се бори за четвърти пореден мандат

...
Канцлерката Ангела Меркел, която се бори за четвърти пореден мандат
Коментари Харесай

Дуел на живо: Шулц обеща по 150 евро за всяко ново германче, Меркел и тя наддава, но не знае с колко

Канцлерката Ангела Меркел, която се бори за четвърти следващ мандат на общите избори на 24 септември, и претендентът на социалдемократите за държавен началник Мартин Шулц нощес организираха 97-минутен тв двубой. Той беше предаван онлайн от 4 малките екрани – двете публични ARD и ZDF и частните RTL и Sat 1. Въпроси задаваха водещи публицисти от съответните канали.

Нямаше нападки. По доста от тематиките двамата даже показваха сходни отзиви, разликите бяха в нюансите.

При осъществено допитване до феновете резултатът е в интерес на канцлерката. Нейните позиции бяха утвърдени от 55 на 100 от запитаните, тези на Шулц – от 35 на 100. Той обаче има забележителна преднина при въпроса кой е бил по-нападателен – 87 на 100 против 5 на 100 за Меркел. Тя е със забележителна преднина по въпроса кой е бил по-компетентен – 64 на 100 при 20 на 100 в интерес на Шулц.

Кои бяха главните тематики и позициите на Меркел и Шулц по тях?

Бежанската политика

Шулц упрекна канцлерката, че през 2015 година без да пита е отворила пътя на бежанците от Унгария към Германия. Меркел отвърна: “Тогава ситуацията беше трагично. Има моменти в живота на един канцлер, при които си задължен да вземеш решение.”

Политиката по отношение на Турция

По тази тематика Шулц беше по-твърд:

“Ако стана канцлер, ще приключа договарянията за присъединение на Турция към Европейски Съюз!”

Веднага след влизането му в канцлерството щял да внесе такова предложение в Европейския съвет. Меркел уточни, че договарянията по присъединението на Турция към Европейски Съюз могат да бъдат прекъснати единствено при единомислещо решение на страните членки на Европейски Съюз. Канцлерката обаче съобщи, че ще беседва с сътрудниците си от съюза за реализиране на такова решение и по този начин договарянията с Анкара да бъдат прекъснати.

По тематиката миграция:

Шулц се разгласи за приемането на общоевропейски закон, като ограниченията по клаузите му се финансират от Брюксел. Това бил единственият метод да се управлява потокът от бежанци и мигранти.

Меркел се разгласи за закон, регулиращ приема на експерти в Германия съгласно потребностите на стопанската система.

Социална правдивост

Шулц се врече, че като канцлер ще смъкна данъчната тежест за 4-членни фамилии със междинен месечен приход от 3500 евро, като облекчението ще е сред 200 и 250 евро, а за всяко дете ще има по 150 евро бонус.

Меркел уточни, че програмата на нейната партия ХДС планува през идващите 4 години жителите да бъдат облекчени с 15 милиарда евро. Тя обаче не можела да каже с акуратност какво би означавало това в цифра за едно 4-членно семейство. Във всички случаи детските надбавки щели да бъдат увеличени с по 25 евро на дете. (Сега детските надбавки са по 192 евро за първо и второ дете, 198 евро за трето, за всяко последващо по 223 евро.)

Пенсионна възраст

Меркел изключи тя да бъде вдигана от сегашните 67 на 70 години. Дори и при 67 година това за мнозина било огромно предизвикателство. Ето за какво нейната позиция по завишаване на пенсионната възраст била изрично не.

Шулц я поздрави, че по този въпрос заемала позицията на социалдемократите.

За Доналд Тръмп

Според Шулц президентът на Съединени американски щати не бил политикът, който е в положение да реши спора със Северна Корея.

Меркел уточни, че що се отнася до Северна Корея, имало мотив за паника. Тя обаче не вярвала, че без Тръмп би се стигнало до решение на спора. Същевременно трябвало изрично да му се съобщи, че има единствено едно решение – спокойно. И защото ставало въпрос за мир или война, Европа би следвало да се включи по-активно в процеса на решаването на спора.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР