Канцлерът на Германия Олаф Щолц обеща на Литва допълнителна военна

...
Канцлерът на Германия Олаф Щолц обеща на Литва допълнителна военна
Коментари Харесай

Шолц готов да подсили източния фланг на НАТО

Канцлерът на Германия Олаф Щолц даде обещание на Литва спомагателна военна поддръжка за укрепване на отбранителната дарба на страната против вероятно нахлуване от страна на Русия.
Олаф Шолц и Гитанас Науседа - президент на Литва
" Решени сме да увеличим приноса си ", съобщи Шолц след диалози с литовския президент Гитанас Науседа и държавните ръководители на трите балтийски страни Литва, Латвия и Естония, заяви „ Тагесшау ”.

Германският ангажимент би трябвало да бъде развъртян " в посока на мощна бойна бригада ". " Като съдружници в НАТО се усещаме ангажирани един с различен и при положение на нахлуване ще пазиме всеки сантиметър от територията на НАТО ", добави Шолц.

Балтийските страни приканват за бригади на НАТО

Засега канцлерът не дава детайлности за нараствания немски ангажимент. Понастоящем в Литва е ситуиран ръководеният от Германия батальон на НАТО с 1600 военнослужещи, от които повече от 1000 са от Бундесвера. Една бригада нормално се състои от към 3000 до 5000 бойци.

От известно време балтийските страни упорстват за разполагане на бригада на НАТО във всяка от трите страни. Въпреки това не е ясно какъв брой бойци ще бъдат ситуирани там и какъв брой ще бъдат в подготвеност на открито.

Шолц отхвърли обвиняванията по отношение на доставките на оръжие

Шолц още веднъж отхвърли обвиняванията, че Германия не доставя Украйна с задоволително оръжие, с цел да се отбрани от съветското нахлуване: " Никой не доставя в подобен огромен мащаб, както Германия ", сподели канцлерът. Той добави, че поддръжката ще продължи и в бъдеще, до момента в който е нужна.

Германското държавно управление нееднократно е упреквано, че работи прекомерно внимателно спрямо други сътрудници от НАТО и даже съзнателно забавя доставката на тежко въоръжение.

Испания не е подала искане за доставка на танкове

Що се отнася до възможната доставка от Испания на 40 съществени бойни танка „ Леопард 2 ” за Украйна, Шолц беше сбит: няма такова искане. Ако то съществуваше, щеше да бъде деликатно проучена, само че към този момент " такова няма ", сподели канцлерът.

Вестник " Ел Паис " заяви, че Испания желае да достави на Украйна 40 бойни танка " Леопард ". Одобрението на Германия може да се окаже належащо, защото немското държавно управление нормално би трябвало да се съгласи с прехвърлянето на немски оръжия, даже в случай че те в миналото са били закупени от Испания.

Следващата среща на върха в края на юни

За Шолц срещата в Литва е първото посещаване в страна от НАТО, която граничи с Русия и се усеща изключително застрашена от нуклеарната мощ, откогато преди повече от три месеца стартира съветската експанзия в Украйна. Програмата включва и среща с бойци от Бундесвера, ситуирани в Литва.

На срещата на върха на военния съюз в Мадрид в края на месеца ще бъде разисквано доколко ще бъдат увеличени още един път войските на източния фланг на алианса. Министърът на външните работи Анелена Баербок към този момент беше дала обещание " забележителен принос " от страна на Германия по време на визитата си в Литва през април. /БГНЕС

Вилнюс / Литва
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР