Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че се надява днес

...
Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че се надява днес
Коментари Харесай

Меркел иска ЕС да изпрати силен сигнал на света

Канцлерът на Германия Ангела Меркел съобщи, че се надява през днешния ден всички страни членки да реализират ангажимент за климатична индиферентност до 2050 година, осведоми " Политико ".

" Ще бъде мощен сигнал, в случай че Европа стане континентът с климатична индиферентност до 2050 година, само че ние би трябвало да забележим по какъв начин ще протече полемиката ", сподели тя пред публицисти преди днешната среща на върха на Европейския съвет.

Меркел означи също, че чака " доста положително съдействие " с новия ръководител на Европейския съвет Шарл Мишел и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Фон дер Лайен от своя страна също изрази вяра да получи поддръжката на страните членки за нейния " Европейски зелен курс " и акцентира, че са нужни незабавни дейности.

" Ние виждаме какъв брой разрушителни са климатичните промени и знаем, че би трябвало да действаме ", добави тя.

Евролидерите се срещат през днешния ден в Брюксел в нов опит да одобряват решение Европейски Съюз да реализира въглеродна индиферентност до 2050 година

Повечето страни членки на Европейски Съюз поддържат проекта Общността да стане въглеродно неутрална до 2050 година, само че Унгария, Полша и Чехия имат запаси.

Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел разяснява настояването на Чехия да се разшири нуклеарната енергетика за реализиране на климатична индиферентност. Бетел отговори, че атомната енергетика не е устойчива, не е безвредна и " ние към момента не знаем какво да вършим с отпадъка ".

" Ако страните желаят да го създадат, това е тяхно право, само че не и със средства на Европейски Съюз ", безапелационен е министър председателят.

Унгарският министър председател Виктор Орбан разяснява пред публицисти: " Ние всички знаем, че климатичните промени са огромен проблем ". Той добави, че битката е огромно начинание и " всеки също знае, че коства доста пари ".

Унгарското държавно управление желае европейската стопанска система да бъде климатично неутрална до 2050 година, само че не би трябвало да се разрешава на " брюкселските бюрократи " " бедните нации и бедните страни " да заплащат цената в битката против климатичните промени. Унгария желае да види " ясни финансови гаранции " и че " един път и вечно " ще спре рецензията към нуклеарната енергетика. Без нуклеарна енергетика няма да има въглеродно неутрална европейска стопанска система, предизвести Орбан. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР