Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че Европейският съюз трябва

...
Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че Европейският съюз трябва
Коментари Харесай

ЕС трябва да играе по-голяма глобална роля, призова Меркел

Канцлерът на Германия Ангела Меркел съобщи, че Европейският съюз би трябвало да поеме по-голяма международна отговорност в рецесията с ковид, изключително откакто връзките със Съединени американски щати сега са " сложни ", осведоми Агенция Франс Прес.

Представяйки целите на Германия по време на ротационното председателство на Европейски Съюз от юли, Меркел разгласи в тирада, че икономическото и обществено разтърсване от пандемията обърна света с главата надолу.

Тя приветства оферти от Европейската комисия пакет от 750 милиарда евро за възобновяване на Общността, само че акцентира, че би трябвало да се направи повече за подкрепяне на други страни.

" Особено във време на рецесия аз желая Европейският съюз да покаже взаимност също на световно равнище и да поеме по-голяма отговорност ", сподели тя пред Фондация " Конрад Аденауер " във видеовръзка.

" На доста места пандемията ще ускори съществуващите спорове и проблеми и затова също ще се трансформира в стрес тест за Европейския съюз ", продължи канцлерът.

Меркел прикани блока да проповядва полезностите " народна власт, независимост и отбрана на човешкото достолепие ".

Европа не може да се оправи със международните проблеми сама, предизвести Ангела Меркел, само че обаче акцентира, че Съединени американски щати остават " най-важният сътрудник " на Европа.

" Разбира се, наясно съм, че съдействието с Америка сега е мъчно ", призна водачът на Германия и уточни разликите с администрацията на Доналд Тръмп в областта на търговията, битката с климатичните промени и значимостта на интернационалните организации като Световната здравна организация.

Въпреки това тя счита, че трансатлантическите връзки са " основен дирек " във външната политика на Европейски Съюз и ползите в областта на сигурността, който би трябвало да бъде поддържан и укрепен.

Германия в началото планираше връзките с Китай да бъдат в основата на 6-месечното ротационно председателство на Съвета на Европейски Съюз преди пандемията да промени обстановката.

Германският водач е уверен, че е значимо блокът да поддържа " градивен разговор " с азиатския колос.

Европейски Съюз има " огромен стратегически интерес " да работи с Китай и " интензивно да оформя " връзките ", има вяра тя и добави, че ще упорства за прогрес в сключването на съглашение с Пекин за вложения. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР