Канцлерът на Германия Ангела Меркел смята, че само политическият процес

...
Канцлерът на Германия Ангела Меркел смята, че само политическият процес
Коментари Харесай

Меркел смята, че само политическият процес ще позволи напредък към уреждане на конфликта в Украйна

Канцлерът на Германия Ангела Меркел счита, че единствено политическият развой ще разреши да се реализира прогрес в напъните за споразумяване на спора в Украйна, макар че до момента няма устойчиво преустановяване на огъня в Донбас. Меркел съобщи това на обща конференция с украинския президент Петро Порошенко, който през днешния ден е на посещаване в Германия, съобщи ТАСС.

Канцлерът акцентира, че централна точка в договарянията за споразумяване на спора е минският развой. Тя сподели, че дружно с френския президент Еманюел Макрон считат, че е нужно да бъде удължен политическият развой за Украйна. Според нея е добре, че Русия взе участие също в него. Според Меркел това е единственият път за напредване напред.

Германският канцлер съобщи, че Берлин поддържа териториалната целокупност на Украйна, която включва както Крим, по този начин и следените от сепаратистите територии.

Порошенко удостовери, че ще изиска среща в нормандски формат след втория тур на президентските избори в Украйна, който е на 21 април. Меркел счита, че е належащо да продължи работата в нормандския формат (обединяващ Русия, Германия, Франция и Украйна), с цел да бъде организиран спорът в Донбас. Но тя добави, че не изключва и други формати.

Порошенко и Меркел показаха поддръжка за самодейността за ново преустановяване на огъня в Източна Украйна от 18 април, при изискване че неговото осъществяване ще бъде обезпечено от Русия.
На общата конференция Меркел приветства осъществените в Украйна промени, само че добави, че от нейна позиция "страната към момента не е в края на пътя им ".

Меркел сподели, че счита за свободен и почтен първият тур на изборите в Украйна. Порошенко не счита за нещо изключително, че Володимир Зеленски се е класирал преди всичко на втория тур.
На първия тур Зеленски получи 30,24 % от гласовете на гласоподавателите, а Порошенко - 15,95 %. По-късно през днешния ден и двамата кандидати за украинския президентски пост ще отидат в Париж, където Макрон ще се срещне с всеки един от тях.

На конференцията украинският президент сподели, че няма да престане да се бори против построяването на Северен поток 2. Той сподели, че предлага на немските компании да вземат участие в ръководството на украинската газотранспортна система. "Можем да обсъдим и други разновидности ", съобщи той.

След срещата с Меркел Порошенко заяви в Туитър, че държавното управление на Германия отпуска спомагателни 85 милиона евро за развиването на обществената инфраструктура на Източна Украйна, включително създаване тук-там за настаняване на хората, принудени да изоставен домовете си поради спора.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР