Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще бъде на работно посещение

...
Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще бъде на работно посещение
Коментари Харесай

Стокообменът между България и Германия гони нов рекорд през 2017 г.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще бъде на работно посещаване у нас в събота, 20 януари, по покана на министър-председателя Бойко Борисов, оповестиха от пресслужбата на кабинета. При срещата си двамата ще обсъдят целите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, както и настоящи политически въпроси за България и Европа.

Това е втора аудиенция на канцлерката у нас. Пак по покана на Борисов най-влиятелната жена политик беше в София през 2010-а.

София ще е втората европейска столица, която Меркел ще посети, откакто потръгнаха договарянията сред консерваторите от ХДС/ХСС и социалдемократите за нова ръководеща коалиция в Германия. Ден преди този момент тя беседва в Париж с президента Еманюел Макрон.

Германия е водещ външнотърговски сътрудник на България. В последните осем години стокообменът непрекъснато пораства. Интересът на немските компании към България се усилва, демонстрират числата. За 2016 година износът за Германия е в размер на 3.214 млрд.евро (13.6% от общия експорт и растеж от 11.1%). Вносът от Германия пък е на стойност 3.423 млрд.евро (13.1% от общия импорт и растеж от 0.8%).

Очакванията са стокообменът сред двете страни да доближи нов връх през 2017 година. Основания за това дават данните от интервала януари-септември, през който България и Германия са си разменили артикули за 5.387 милиарда евро, което е растеж от 10.1% по отношение на същия интервал на 2016-а. За страдание салдото е негативно за страната ни.

Пълноправното участие на България в Европейския съюз от 1 януари 2007 година оказа позитивно въздействие върху развиването на двустранния стокообмен заради хармонизирането на процедурите и улеснението на вноса и износа. През последните години максимален е износът на български текстилни произведения и дрехи, машини, електроника, първични материали и полуфабрикати, неблагородни метали и произведения от тях и други. При вноса доминират машини и апарати, текстилни произведения и дрехи, електроника, транспортни и транспортни средства и уреди, химически и фармацевтични артикули и други.

Инвестиции

Германските компании са надеждни вложители, защото се ангажират дълготрайно. Парите им са разпределени отмерено по браншове и райони в страната, повече от половината от тях са "на зелено " посредством основаване на дъщерна компания или филиал, от което следва да се одобри, че немските вложители правят оценка като привлекателни изискванията за бизнес в България.

По предварителни данни на Българска народна банка за интервала 1996 - септември 2017 година директните задгранични вложения от Германия възлизат на 2.890 милиарда евро. От Българската организация за вложения пък прецизират, че към 30% от 100-те най-големи вложители в България са немски или с немско присъединяване.

Перспективата за бъдещи вложения е удобна и се основава на интереса, проявяван от немски компании към сферата на транспортна инфраструктура, енергетика, въгледобив и комунално стопанство, телекомуникации, химическа индустрия, машиностроене (вкл. произвеждане на автомобилни елементи и детайли), електроника и електротехника, хранително-вкусова индустрия и други браншове.

Туризъм

Германия е водещ туристически сътрудник на България измежду страните от Европейския съюз и е един от най-важните пазари за българския туристически артикул. През 2016 година страната ни е посетена от 826 939 немски туристи (ръст от 32.8%, и трето място след Румъния и Гърция. За интервала януари-септември на 2017 година у нас са гостували 811 183 индивида от северната страна, което е растеж от 5.7%, и трето място след Гърция и Румъния.

10 аргументи да се влага в България:

<!--[if--> <!--[endif]-->

<!--[if-->

·<!--[endif]--> Плосък налог от 10 % (данък върху приходите и печалбата),<!--![endif]--> <!--![if-->

<!--[if--> <!--[endif]-->

<!--[if--> ·<!--[endif]--> Атрактивно географско разположение на пресечната точка сред Европа, Азия и Оперативно-наблюдателно дело,<!--![endif]--> <!--![if-->

<!--[if--> <!--[endif]-->

<!--[if--> ·<!--[endif]--> Стабилен валутен курс (българският лев е приравнен към еврото)<!--![endif]--> <!--![if-->,

<!--[if--> <!--[endif]-->

<!--[if--> ·<!--[endif]--> Възможност да се доближи висока облага въз основата на професионален мениджъмнт,<!--![endif]--> <!--![if-->

<!--[if--> <!--[endif]-->

<!--[if--> ·<!--[endif]--> Ангажирани, възприемчиви чиновници, които с готовност подхождат към задгранични работодатели,<!--![endif]--> <!--![if-->

<!--[if--> <!--[endif]-->

<!--[if--> ·<!--[endif]--> Нарастващ капацитет за българи, приключили образованието си в чужбина, които биха се развивали професионално в България при съществуването на подобаващи условия, <!--![endif]--> <!--![if-->

<!--[if--> <!--[endif]-->

<!--[if--> ·<!--[endif]--> Силна германо-българска мрежа<!--![endif]--> <!--![if-->,

<!--[if--> <!--[endif]-->

<!--[if--> ·<!--[endif]--> Ниски разноски за личен състав (средната работна заплата към края на предходната година е 532 евро)<!--![endif]--> <!--![if-->

<!--[if--> <!--[endif]-->

<!--[if--> ·<!--[endif]--> Значителен брой евентуални чиновници с немски език<!--![endif]--> <!--![if-->,

<!--[if--> <!--[endif]-->

<!--[if--> ·<!--[endif]--> Продължителност на полет до и от Германия към 2 часа. <!--![endif]--> <!--![if-->

<!--[if--> <!--[endif]-->

<!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if-->
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР