Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще бъде на работно посещение

...
Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще бъде на работно посещение
Коментари Харесай

Меркел при Борисов в София, обсъждат приоритетите на Българското председателство


Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще бъде на работно посещаване в София през днешния ден, по покана на министър-председателя Бойко Борисов.

При срещата си двамата ще обсъдят целите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, както и настоящи политически тематики.

Както БГНЕС към този момент писа визитата на Меркел у нас е изненадващо, разумно и значимо.

Изненадващо е, тъй като бе оповестено като че ли в последната минута /на 17 януари/. Това се изяснява с обстоятелството, че Меркел е в тежки съдружни договаряния със социалдемократите за сформиране на огромна коалиция. Германия през последните месеци е затворена в себе си и визитите на канцлерката в чужбина са съсредоточени до най-необходимите.

Логично е, тъй като Германия има потребност да даде знак към Европа, председателстващата Европейски Съюз България и района. Освен това явно Меркел желае обществено да удостовери положителните си връзки със София. Берлин би трябвало и сигурно ще употребява визитата в България, с цел да артикулира европейската си политика, без значение от сериозната обстановка по съставянето на ръководещата коалиция.

Важно е за България да получи удостоверение от Германия за балканската си политика и целите на председателството. В този аспект е значимо какво ще чуе Борисов от Меркел за най-малко три основни въпроса – връзките с Турция, бежанската политика, Западните Балкани и новите връзки на България и Република Македония.

Това не е първата аудиенция на Меркел на българска земя. През октомври 2010 година тя бе в София по покана на Борисов по време на първия му кабинет.

Официалните визите на Борисов в Германия и срещи с Меркел датират още от времето когато актуалният министър председател бе кмет на София – 2008 година. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР