Канцлерът на Германия Ангела Меркел разговаря със служител по време

...
Канцлерът на Германия Ангела Меркел разговаря със служител по време
Коментари Харесай

Нова гигафабрика за батерии в Германия ще конкурира Tesla

Канцлерът на Германия Ангела Меркел беседва със чиновник по време на визитата си в първата фабрика за акумулатори на Daimler.

Още по тематиката
Пазарите за тях съвсем изцяло са се изместили към Япония и Европа, демонстрира изследване на Boston Consulting Group

Следващите месеци ще бъдат решаващи за компанията на Илън Мъск, тъй като от 31 юли стартира да популяризира най-евтиния си модел

Петролната промишленост е застрашена от все по-бързото нахлуване на електрическите коли

Засиленото съдействие на енергийния пазар е първата стъпка към по-евтина и чиста сила

Китайският стартъп замразява плана си за 1 милиарда $, откакто вложителят Дзи Йетин има проблеми

Консорциум от 17 немски компании се приготвя за построи нова гигафабрика за акумулатори, която ще се конкурира с индустриалните мощности на заводите нa Tesla, оповестява Bloomberg.

Terra E Holding, една от фирмите строители, сега е в развой на избор на евентуалното място на завода, като избира от пет разновидността. Стойността на плана ще бъде над 1 милиарда евро, изясни Холгър Грицка, изпълнителен шеф на основаната във Франкфурт компания. Заводът ще има потенциал от 34 гигавата и ще получи поддръжката на държавното управление. Очаква се фабриката да стартира работа през 2019 година и да доближи цялостния си потенциал до 2028 година

Приложението на батериите

Съоръжението е следващото доказателство, че промишлеността зад 4-тата по-големина стопанска система в света се приготвя за енергийна гражданска война. Произвежданите от гигафабриката литиево-йонни акумулатори ще намерят приложение в електроразпределителната мрежа, където непостоянният приток на електрическа енергия от възобновимите енергийни източници като вятърни генератори ще може с тяхна помощ да бъде нормализиран. Фабриката ще обезпечи акумулатори и за немската автомобилна промишленост, която се чака да отвори доста нови поточни линии за производството на електрически коли, които се чака да проработят в околните години.

" Трябва да имаме по-добра индустриална технология от конкуренцията ", сподели Грицка, уточнявайки че Terra E ще разчита на немските достижения в областта на роботиката и софтуерната автоматизация, с цел да извърши тази си цел. Фабриката за акумулатори ще бъде част от повишаването на международния потенциал за произвеждане на акумулатори, който съгласно изследване на Bloomberg New Energy Finance (BNEF), поделение на осведомителната организация, което е измежду водещите анализатори в региона на енергетиката, ще нарасне над 2 пъти, достигайки 278 гигаватчаса при 103 сега. С фабриката Германия ще се подреди на 3-о място в производството на акумулатори след Южна Корея с нейните LG и Samsung и Съединени американски щати, откакто Tesla приключи 35-гигаватовата си фабрика в Невада.

Подкрепата на Меркел

Консорциумът получи 5.2 млн. евро дотация от държавното управление за построяването на завода, само че за плана ще са нужни още над милиард евро. Terra E ще се надява да откри вложители, които да финансират плана, като за задачата ще разчита на позитивната оценка, която канцлерът Ангела Меркел даде на компанията. През май Меркел изрази поддръжката си и за построяването на литиево-йонно оборудване за предпазване на сила на стойност 500 млн. евро, подготвяно от Daimler, производителя на колите Mercedes-Benz и Maybach.

Terra E ще се концентрира най-вече върху производството на стационарни акумулатори, търсенето на които се чака да нарасне доста през идващото десетилетие.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР