Канцлерът на Германия Ангела Меркел призова Европа да поеме контрол

...
Канцлерът на Германия Ангела Меркел призова Европа да поеме контрол
Коментари Харесай

Меркел: ЕС трябва да се бори за дигитален суверенитет срещу САЩ

Канцлерът на Германия Ангела Меркел прикани Европа да поеме надзор над данните на софтуерните компании от Силициевата котловина, написа " Файненшъл таймс ".

Вестникът отбелязва, че това акцентира готовността на Европейски Съюз да оспори американската доминация в цифровата стопанска система.

Германският канцлер съобщи, че Европейски Съюз би трябвало да претендира за " цифров суверенитет " посредством създаване на свои платформи за ръководство на данни и понижаване на зависимостта си от основани в Съединени американски щати облачни услуги, ръководени от Amazon, Microsoft и Гугъл.

" Толкова доста компании трансферират цялата си информация към американски компании ", разгласи Меркел пред немски бизнес водачи. Според нея това може да докара до взаимозависимост.

В европейските столици има безпокойствие, че Европейски Съюз може да бъде отслабен от пазарната доминация на огромните американски софтуерни компании , изключително в бизнеса за предпазване, обработка и разбор на данни.

Само преди две седмици Берлин разкри проекти за основаване на европейски облак , наименуван Gaia-X, който е описван като конкурентна и сигурна инфраструктура за данни в Европа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР