Канцлерът на Австрия Себастиан Курц предложи реформи в Европейския съюз,

...
Канцлерът на Австрия Себастиан Курц предложи реформи в Европейския съюз,
Коментари Харесай

Австрийският канцлер: Да намалим броя на еврокомисарите

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц предложи промени в Европейския съюз, които плануват редуциране на броя на комисарите за икономии от административните разноски, оповестява немският народен всекидневник " Die Welt ", представен от Агенция " Фокус ".

Курц прикани Брюксел „ да подходи с внимание към парите на данъкоплатците “. Седмици преди началото на ротационното председателство на Австрия на Съвета на Европейски Съюз, Курц акцентира: „ Мисля, че в случай че желаеме да спасим Европа, Брюксел би трябвало да даде образец и да редуцира административните разноски “.

Конкретно той предлага преди съкращения в Европейска комисия: " Ако броят на комисарите бъде понижен от сегашните 28 до 18, въз основата на обективна ротационна система, това ще докара освен ще докара до икономисване, само че и ще направи Европейска комисия също по този начин по-ефективна и по-фокусирана ".

Освен това Курц твърди, че би било добре да има единствено едно седалище на Европейския парламент.

„ Разбира се, че е безсмислено да има две седалища на един и същи парламент – Брюксел и Страсбург. Сигурен съм, че в бъдеще Европарламентът ще се намира единствено на едно място “, на мнение е Курц.

Същевременно, австрийският канцлер се появи като реалист: „ Франция в никакъв случай няма непринудено да се откаже от Страсбург “.

По предписание Екологичен потенциал заседава един път месечно от понеделник до четвъртък в Страсбург, Франция, а през останалата част от месеца се събира в Брюксел. Цената на тази двойна конструкция възлиза на към 200 милиона евро годишно. Секретариатът на Европейския парламент е в Люксембург. Схемата се основава на съглашения, според които институциите на Европейски Съюз следва да се намират в колкото се може повече страни.

В развълнуван спор за нова многогодишна финансова рамка за Европейски Съюз от 2021 Австрия приканва - наред с други чисти вносители като Нидерландия, Дания, Швеция и Финландия - настоящето равнище на разноските в бюджета на Европейски Съюз да не надвишават 1% от брутния вътрешен артикул. Но в прорез с това предложение, разноските се чака да набъбнат от 1,211 до 1,279 милиарда евро до 2027 година, което е равно на към 1,11 % от икономическата продукция. Австрия ще трансферира 970 милиона евро за Брюксел всяка година. Многогодишната финансова рамка е тип таван за годишните бюджети. Тя дефинира размера на всяка бюджетна позиция и какъв брой средства се изразходват във всяка държава-членка.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР