Канцлерът на Австрия Себастиан Курц обяви, че иска отстраняването от

...
Канцлерът на Австрия Себастиан Курц обяви, че иска отстраняването от
Коментари Харесай

Курц поиска главата на вътрешния министър на Австрия

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц разгласи, че желае отстраняването от поста на вътрешния министър Херберт Кикъл, който е представител на крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), предадоха международните организации.

Курц сподели, че е предложил на австрийския президент Александър Ван Дер Белен да в профил Кикъл от поста му. В Австрия президентът е този, който има пълномощията да подхваща сходни стъпки, показва Ройтерс.

Курц стимулира решението си с това, че Кикъл е забъркан в събитията от скандалния видеозапис с някогашния водач на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе, който допреди броени дни беше вицеканцлер на Австрия, добавя ТАСС.

Канцлерът добави, че отстраняването на Кикъл цели да подсигурява цялостното следствие по случая с видеото за корупционен скандал, в който бе забъркана крайнодясната партия и да се реализира цялостна бистрота по случая, показват ДПА и АП.

Курц разгласи, че е подготвен да продължи работата на кабинета си като държавно управление на малцинството след оставката на вътрешния министър и да смени всички министри от АПС с специалисти до произвеждането на предварителни парламентарни избори, добавя ТАСС.

След новината на Курц всички останали министри от Австрийска партия на свободата подадоха оставки.

До рецесията в Австрия се стигна, откакто в петък се появи видео, в което се приказва за хипотетично съветско финансиране за австрийската последна десница, на която основен секретар е Кикъл. В фрагментите, излъчени в петък от немски медии, се виждаше популисткият водач на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе, очевидно пиян и сниман със скрита камера по време на среща във вила в Ибиса, да демонстрира, че е податлив да даде контракти за публични поръчки в Австрия в подмяна на съветска финансова поддръжка за неговата групировка. Заради абсурда Щрахе подаде оставка като партиен водач и като вицеканцлер.

Същевременно през днешния ден Памела Ренди-Вагнер, ръководителката на Австрийската социалдемократическа партия, най-голямата опозиционна партия в Австрия, изиска оставката на самия Курц и сподели, че това ще е единственото положително и трайно решение на актуалната политическа рецесия в Австрия, съобщи ДПА.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР