Канцлерът на Австрия и лидер на Австрийската народна партия (АНП)

...
Канцлерът на Австрия и лидер на Австрийската народна партия (АНП)
Коментари Харесай

Курц обяви край на коалицията с крайната десница и призова за предсрочни избори

Канцлерът на Австрия и водач на Австрийската национална партия (АНП) Себастиан Курц разгласи през днешния ден края на съдружното държавно управление с Австрийската партия на свободата (АПС) след оставката на вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе, предадоха международните организации.

Курц съобщи, че не е съумял да реализира съглашение с АПС за продължение на обединението с АНП. Евентуална коалиция със социалдемократите пък не би разрешила на австрийското държавно управление да организира политиката си на ограничение на държавния дълг и налозите, добавя АП. Канцлерът уточни, че е уведомил президента Александър ван дер Белен за позицията си и прикани новите избори да бъдат извършени допустимо най-скоро, отбелязва ДПА.

Необходими са предварителни избори след оставката на вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе от Австрийската партия на свободата (АПС), съобщи от своя президентът на Австрия Александър ван дер Белен, представен от Ройтерс. Ван дер Белен уточни в изказване до медиите, че е разискал въпроса за предварителни избори с канцлера Себастиан Курц. Двамата ще обсъдят идната стъпка в политическата рецесия през днешния ден.

Лидерът на опозиционната Австрийска социалдемократическа партия Памела Ренди-Вагнер също съобщи, че не възразява против предварителни избори, в случай че в Народното събрание бъде импортиран законопроект за произвеждането им, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс. Федералният президент има правото да разпусне Народното събрание, само че нормално избори се насрочват със закон, признат от депутатите, уточни Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР