Канцлерът Меркел иска да избегне заемането на страна в разрастващата

...
Канцлерът Меркел иска да избегне заемането на страна в разрастващата
Коментари Харесай

И Германия агонизира в дилемата за 5G от Китай

Канцлерът Меркел желае да избегне заемането на страна в разрастващата се студена война сред Съединени американски щати и Китай, само че може да й се наложи

© Капитал Заседнала от години в бавната лента на телекомуникациите в богатия свят, Германия е решена да не изостава в подготовката за мрежите от пето потомство (5G), които ще свързват заводи, коли и устройства. Но държавните проекти се сблъскват с трудности. Подобно на други развити страни, Германия агонизира в алтернативата дали да остави Huawei, китайския телекомуникационен колос, в надпреварата за построяването на нейните 5G мрежи. Компанията предлага опит, експертиза и конкурентна цена; тя е окомплектовала 70% от 4G мрежата на Германия. Правителството и Бундестагът са разграничени за даването на сериозната инфраструктура на Huawei.
Но специалисти по сигурността се притесняват, че китайските служби биха могли да експлоатират евентуално вградени в оборудването на Huawei уязвимости. Други се тормозят от събитието, че ще се разчита на снабдители, свързани с евентуални съперници. Ами в случай че китайското държавно управление забрани на Huawei да " изнася " основен програмен продукт по време на търговски спор с Европа? Американското държавно управление, което забрани Huawei през 2011 година, заплаши, че ще анулира шерването на разследващите данни със западните държавни управления, които не съумяват да се оправят с елиминирането на сходни закани.
Германският спор за Huawei се трансформира в може би най-големия спор в Европа до момента във връзка с политиката на Китай. Той визира няколко мъчителни точки. Големият изхабен бранш на Германия е изложен на търговски опасности - Китай и Америка са първият и третият по величина търговски сътрудници на страната. Берлин няма самообладание да навакса телекомуникационната назадничавост, само че в същото време се опасява от още един раздор с Америка - след тези за Иран, защитата, енергетиката и доста други.

Правителството е разграничено. Канцлерът Ангела Меркел и министърът на стопанската система Питър Алтмайер желаят да държат вратата отворена за Huawei, като оставят на отрасловите организации да вземат решението. Външното министерство и разследващите служби обаче са срещу. Още по-сериозна опозиция се появи в Бундестага. Социалдемократите, по-малкият съдружен сътрудник на десния Християндемократически съюз (ХДС) на госпожа Меркел, заеха извънредно твърда позиция против даването на " сериозната инфраструктура " на Huawei. Опозиционни партии като Зелените също са скептично настроени към китайската компания.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики ХДС наподобява като разтърсен състезател. Депутатите му нормално са лоялни към Меркел, само че за мнозина Huawei е алена линия. Норберт Рьотген, ръководител на комисията по външни работи в Бундестага, се пробва да убеди сътрудниците си да поддържат резолюция, която ще задължи държавното управление да подложи задграничните снабдители на телекомуникационни услуги на тест за " надеждност ". Предвид мощната обязаност сред китайската страна и бизнеса, за Huawei може да се окаже невероятно да премине сполучливо такава инспекция.
Г-жа Меркел се притеснява, че възбраната на Huawei ще провокира възмездие, което ще засегне необятните ползи на Германия в Китай. Пекин има " голямо меню " за избор в това отношение, споделя Янка Ортел от Европейския съвет по външни връзки. Канцлерът се тревожи също, че разногласията към Huawei биха могли да потопят подписването на двустранен контракт за вложения.

Меркел желае да избегне заемането на страна в разрастващата се студена война сред Съединени американски щати и Китай. Тя избра преди дни гала по връчване на трансатлантически оценки като мотив да съобщи, че Китай би трябвало да бъде интегриран в многостранния ред, а не да бъде изключен от него. Депутатите обаче не са са уверени. След като не съумя да ги завоюва, Меркел може да изиска да отсрочи решението за Huawei до полемиката сред водачите на Европейски Съюз през март. Обща европейска тактика може да защищити страните членки от отмъстителни реакции на Китай. Дебатът ще е комфортно поле и за тези, които желаят по-активна европейска индустриална политика. Тъй като китайската страна поддържа своите компании, те упорстват, че Европейски Съюз би трябвало да подкрепи европейските производители на 5G устройства като Nokia и Ericsson

На 29 януари Европейската комисия ще предложи държавните управления да обмислят възбрана на ненадеждни снабдители като част от " инструментариума " по предложенията за сигурност на 5G мрежите. Меркел може да се опита да потърси компромисно решение, като изключи Huawei от " главните " детайли на немската 5G мрежа, само че не и от (по-доходоносните) " периферни " антени. И това обаче не е задоволително за нейните критици, които споделят, че 5G технологията прави несъществуващата разлика сред ядрото и периферията. Г-жа Меркел би желала да не избира. Но може да й се наложи.

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР