Канцлерът Ангела Меркел спечели четвърти мандат във властта. Тя става

...
Канцлерът Ангела Меркел спечели четвърти мандат във властта. Тя става
Коментари Харесай

Ангела Меркел спечели четвърти мандат

Канцлерът Ангела Меркел завоюва четвърти мандат във властта. Тя става най-дълго управвлявалият политик в Германия, като надминава даже своя преподавател и наставник Хелмут Кол.

Партията на Меркел печели 32.5%, а социалдемократите на Мартин Шулц - едвам 20%. Алтернатива за Германия печелят 13.5%. След това се подреждат Свободните демократи с 10,5, левите - с 9% и зелените – с 9,5%.

Избирателната интензивност е била 75%.

Възможните съдружни формати след изборите в Германия са три.

Коалиция " Ямайка ": Наречена по този начин, тъй като цветовете на партиите, които влизат в нея, наподобяват знамето на Ямайка – черно за Съюза ХДС/ХСС, жълто за СвДП (Свободната демократическа партия и зелено за " Зелените ". Това би било проблематична коалиция, защото " Зелените " желаят прекъсването на 20 ТЕЦ-а, до момента в който СвДП от своя страна са на противоположната позиция. Въпреки вероятните различия, в Шлезвиг-Холщайн към този момент има първообраз на тази коалиция на локално равнище.

Черно-жълта коалиция: Черно-жълтата коалиция сред Съюза ХДС/ХСС и СвДП е пожеланият от канцлера Ангела Меркел вид. Трите партии имат сходни стопански и финансови позиции, както и взаимна управническа история, защото до 2009-та година Германия се ръководи точно в този съдружен формат. Проблемът е, че двете партии може и да нямат задоволително места в Бундестага.

Черно-червена коалиция: От 2005-та до 2009-та и от 2013-та до 2017-та Германия се управляваше от " огромна коалиция " сред християндемократите и ГСДП (социалдемократите). От позиция на изборната аритметика това е най-възможната коалиция, само че доста всред редиците на ГСДП са срещу сходен вид.

Изключени са опциите за коалиция с " Алтернатива за Германия " и " Левите ". /faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР