Канцлерът Ангела Меркел и финансовият министър Олаф Шолц ще трябва

...
Канцлерът Ангела Меркел и финансовият министър Олаф Шолц ще трябва
Коментари Харесай

Водещи икономисти намалиха очакванията си за ръста на Германия

Канцлерът Ангела Меркел и финансовият министър Олаф Шолц ще би трябвало да се оправят с икономическите компликации пред Германия

© Fabrizio Bensch Съветът на икономическите специалисти прикани държавното управление да увеличи разноските за инфраструктура и да понижи налозите. Най-известните немски стопански съветници предизвестяват, че стопанската система на страната страда от структурните промени на световната стопанска система като възходящ търговски протекционизъм и срив на обичайните промишлености.

Годишният отчет на Съвета на икономическите специалисти, който се внася в сряда в Бундестага, не звучи оптимистично за Берлин. Съветът понижи прогнозата си за напредък за тази година от 0.8 на 0.5%, а за идната година от 1.7 на 0.9%, оповестява Financial Times. Докладът изисква публична позиция на държавното управление през идващите няколко седмици.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики На прага на рецесията

Германия означи междинен стопански растеж от 2% през последните пет години. Но стопанската система на най-мощната страна в еврозоната се забави внезапно и в този момент е на ръба на техническата криза - избрана като две следващи тримесечия на стесняване, откакто през трите месеца до юни се сви с 0.1%. Данните за брутния вътрешен артикул за третото тримесечие в Германия предстоят на 14 ноември и доста икономисти чакат още малко стесняване.

Германската стопанска система, фокусирана върху износа, беше наранена от комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай, несигурността поради Brexit и внезапното намаляване на автомобилната промишленост, която изпитва усложнения поради новите правила за излъчванията и трансформацията към електрически автомобили.

Счупване на " черната нула "

Съветът счита, че забавянето на стопанската система прави безразсъдно държавното управление да резервира уговорката си към уравновесен бюджетен метод - прочут като " черна нула ", защото това може да попречи на Берлин да употребява фискалната политика за стимулиране и възобновяване на салдото на стопанската система.

Според специалистите е задоволително да се резервира обособената дългова спирачка - по-гъвкаво предписание, което е залегнало в конституцията на Германия и изисква федералното държавно управление да поддържа структурния си недостиг под 0.35% от Брутният вътрешен продукт. Този въпрос обаче раздели съвета, отбелязва английското издание. Двама от неговите петима членове са написали мнение, че спирачката на дълга също би трябвало да бъде пренаписана в конституцията, с цел да се добави спомагателна еластичност при спад.

Докладът на съвета е най-новият сигнал за възходящото опълчване против уговорката на " черната нула ", залегнала в съдружния контракт от предходната година сред християндемократите на Ангела Меркел и социалдемократите на финансовия министър Олаф Шолц.

Германия има бюджетен остатък от 2014 година, който предходната година доближи рекордните 59.2 милиарда евро, или 1.7% от Брутният вътрешен продукт.

Препоръки

Съветът на икономическите специалисти прикани държавното управление да увеличи разноските за инфраструктура и да понижи налозите – резонанс от последните апели на новия президент на Европейската централна банка Кристин Лагард Берлин да усили разноските в обществения бранш.

Публичните вложения в Германия нарастват с 6% през последните три години, а държавни чиновници споделят, че Берлин е стеснен в способността си да прави повече поради свръхкапацитета в строителната промишленост и усложненията в планирането. Съветът обаче е на мнение, че Германия би трябвало да улесни работата на задграничните строителни компании в страната и да форсира процеса на обмисляне.

Експертите също по този начин декларират, че Берлин би трябвало да анулира изцяло налог взаимност, който подпомагаше икономическото възобновяване на Източна Германия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР