Канцлерът Ангела Меркел е предложила държавна помощ за усилията Германия

...
Канцлерът Ангела Меркел е предложила държавна помощ за усилията Германия
Коментари Харесай

Победа за Тръмп: Германия се отваря за американски газ

Канцлерът Ангела Меркел е предложила държавна помощ за напъните Германия да се отвори към американски газ -- значима победа за президента Тръмп, до момента в който той се пробва да охлаби съветската хватка над най-големия европейски енергиен пазар.

По време на закуска този месец канцлерът е декларирал пред дребна група депутати, че държавното управление ѝ е решило, че ще съфинансира построяването на терминал в северна Германия, споделят хора, участвали на срещата, представени от The Wall Street Journal. Проектът бе умислен преди години, само че към момента не може да се развие.

Тръмп лобира Европа да купува обилни количества полутечен природен газ като част от акцията му за пренаписване на комерсиалните връзки. Германски и американски политици обявиха, че се надяват решението Берлин да внася газ от Съединени американски щати да помогне с решението на траялия към този момент прекомерно дълго търговски спор и да спрат заканите на Вашингтон да глоби " Северен поток 2 " - газопровод, който ще удвои потенциала за доставка на газ от Русия.

По време на срещата си с локални депутати, Меркел разказва решението си като " стратегическо ", което може да се отплати в дълготраен проект. Експертите са единомислещи, че отварянето на енергийния пазар няма да има моментални стопански изгоди за Германия, само че в последна сметка ще помогне на страната да диверсифицира доставките си.

В продължение на години проектите за създаване на терминал от няколко групи стояха на трупчета, защото той се нуждае от държавна помощ, с цел да е стопански преференциален. На 16 октомври, по-малко от седмица след срещата, интернационален консорциум е подал първото си искане за държавна помощ за терминал в Щаде, покрай Хамбург.

Колко тъкмо поддръжка ще даде Берлин - и под каква форма - дотации, заеми, кредитни гаранция или отбрана от загуби - към момента не е ясно. Но държавното управление към този момент е взело решение да утвърди първо настояването и решение се чака до края на годината.Проектът в Щаде е подсилен от Macquarie Ltd - австралийска финансова група, China Harbour Engineering и щатската DowDuPont.

Още два конкурентни консорциума се чака да подадат документи - един в Бринбютел на към 50 км. северно от Щаде и още един във Вилхелмсхвавен.

Щатският газ изисква специфични терминали, в които да бъде защитаван и превръщан още веднъж в газ. Сложният развой значи, че той остава с към 20 % по-скъп от съветския газ, който непосредствено бива доставян посредством " Северен поток ".

Меркел е декларирала, че не счита, че терминалът ще компенсира разноските по него в границите на най-малко десетилетие и ще изиска дълготрайна държавна помощ.

В момента над 50% от вноса на газ в Германия идва от Русия, а останалите от Норвегия и Холандия. Заради това Съединени американски щати настояват, че Берлин е пленник на Кремъл.

Внесеният от Съединени американски щати газ може да помогне и с друга цел на Германия - да се откаже от нуклеарното гориво. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР