Кантиански пръв отстъп, ако позволите: Playboy, вече полумъртвото списание-попкултурна икона,

...
Кантиански пръв отстъп, ако позволите: Playboy, вече полумъртвото списание-попкултурна икона,
Коментари Харесай

LII: Епикур и мръсните копелета

Кантиански пръв отстъп, в случай че позволите: Playboy, към този момент полумъртвото списание-попкултурна икона, с което съм обвързван “кръвно ”, се съобщи дефинитивно на “политическата уместност ” (или “обществена толерантност ”, както го превеждам по-добре): неотдавна смени десетилетния си “таг ” Entertainment For Men с надалеч по-приемливото (и някак фашизирано) Entertainment For All. Което някак ни препраща към родните занимателни свинщини.
 Res LI: Хамская власть  Res L: Мистър 70% (Soul-searching)  Препоръчваме ви: МТV Presents Varna Beach с Рита Ора и Years апd Years  Res XLIX: Homo homini Bulgarus
***

Всичко е супер устойчиво, по-голям консенсус за застоя не е имало – вземете “студения запас ” като Марешки или някой си Спас Панчев (защото Движение за права и свободи играят “дълго ” и чакат картите да образуват 21). Единственото, което клати, е енергийната мафия, тъй като тя съществува надалеч преди еднокнижния простак. И посредничеството – wheelin’ and dealin’: компания на 20-годишно момиче посредничи за продажбата на ток от АЕЦ “Козлодуй ” към държавната “Марица ”. Т.е. вместо страната да си купи ток непосредствено, да речем, за 20 милиона, си го купува за 40 – посредством фирма-посредник, формирана от Unmenschen.

***

А Буци, архикрадецът, се държи като в ”небрано лозе ”, или по-скоро като в това на Честъртън - so humble that his humility just isn’t something he likes to talk about except when he’s talking about it.

***

Всъщност Буци се насира от боязън сега – да не стане отново февруари 2013. Той не знае за постструктуралистите, несъмнено, и би се изумил, че има нещо общо - тъй като те, съвсем като него, не могат да намерят смисъла и викат, че няма смисъл. И че – по картезиански – всичко е допустимо. Аберация, както викат в дребните обитаеми места.

***
Вечното алековско разделяне на “прогресисти ” и “простаци ”. Но това е тъжният прочит – има цяла една масленосива маса “in between ”. Ето измежду тези “in between ” би трябвало да се работи.

***

Кой ръководи на по-ниските равнища? Сем. Coccinellidae. Че и на по-високите, отпред с Горанов – тоя “середнячок ”, който е толкоз тъп, че е уверен, че Кипър е част от Гърция. Тук, в случай че позволите, и тавтология на анекдот: такива като Горанов в Перник ги хвърлят в Струма незабавно след раждането, да не отравят популацията.

***

В момента върви преразпределение на капитала (извън окончателното обединение на капитала с властта, по Райчев) – държавните олигарси, в случай че позволите, се пробват да изнасилят анално не-държавните – и всичко е поради локалните избори след година (предсрочни парламентарни няма да има, в случай че не се появи черен лебед). Имаме Буци, Шиши, Киро Гела и строителните васали – те всички имат команда да купуват гласове, само че и да шибат, с опрощение, “бившите ” олигарси – напълно по путинов модел. Но да бъдем почтени: Баневи (чисти крадци), Миньо (контрабандата с десетгодишото борисовско “търпение ”, с отчисленията), Ветко (ДДС-цар) плюс набедените като Прокопиев, Донев etc., които не са се отчитали.

***

Защо в този момент? Отговорът: борисовско-пеевската власт знае, че всички “лоши ” “спонсорират ” срутване на тяхната власт – несъмнено, в бъдеща своя изгода. Нищо персонално, и даже разбираемо. Но тъпанарите подхващат просто “превантивни ” ограничения – с пошло, цветановско принуждение, поради което ще плащате всички.

***
Т.е. Банев (и не само) ще осъди страната за това примитивно “правораздаване ” преди съд, и отново в Страсбург ще платите вие.

***

“Патриотите ”: ебати цирка, само че в действителност единствената мисирка е Валери. Шкембето гепи от военните поръчки и паспортите (ако се гръмне, както заплаши, ще е феерично), а Белата Златка, най-некадърният барабанист на света, е един от най-умните гепачи – продаваше “министерски кресла ”, а в този момент, когато далаверата стопира, се е прицелил в евродепутатски имунитет.

***

Валери си остана единствено с една-единствена едра спекулация, и е гневен - оградката с Турция за 200 милиона, а от остатъчните 50 е трябвало да “върне ” на Еднокнижния най-малко 30 от тях (не ми се мисли даже за делкането при паспортите). Докато Шкембето е обезпечил и правнуците. Who’s smarter now, motherfucker?

***

Хайде да си оправим горчивия усет в устата: епикурейците. Те не са хедонисти, просто им е излязло “лошо ” име. Целта в живота, съгласно Епикур, е да не се страхуваш от гибелта. Наред с което, да си наясно, че всички ние – и Епикур, и Гошката от Плевен, и Тита от Силистра, и вие – сте формирани от неразрушими атоми. Когато всички ние умрем (дори и Тита, да не дава Господ), тези атоми се разпръсват в познатата Вселена, и ние някак се отърваваме от земната си обвивка. Ерго, гибелта не е нещо плашещо и оттова – епикурейското е да се концентрираме върху насладата от живота, а не върху “задгробния ”му вид (оттук и бясната християнска идея още във Византия, че епикурейците са най-неприятните езичници). Епикур, който по принцип се държи като петия член на “Мотли Кру ”, отива и по-далеч: той слага под въпрос самото битие на боговете. Ерго, неслучайно епикурейството и до момента е “табу ” хем в християнството, хем в исляма; единственият проблем е, че това е чудовищна, но занимателна разкол. Разбира се, Епикур е надалеч по-дълбок от тези смешки: той да вземем за пример считал, че два от най-големите източници на страха са религията (пантеистична, схваща се) и ужасът от гибелта, които съгласно него са свързани, щот древногръцката “религия ” поощрявала схващането, че мъртвите са нещастни. Всичко това става още по-ясно когато си дадем сметка, че Епикур е тип материалист, а не детерминист.

***

Родната власт сега: като си тъп и не си чел, резултатът е, че самичък се набутваш от рецесия в рецесия. Но отново Дънинг-Кругър: тъй като си тъп, няма по какъв начин да съзнаваш, че си тъп, и няма по какъв начин го избегнеш.

***

Епикур, за разлика от Демокрит, не има вяра, че атомите се ръководят от естествените закони. Той отхвърля “необходимостта ” да съществуваш, и счита дъха и вятъра за разнообразни като субстанция от въздуха; той е и единственият, който споделя задоволително за гибелта. Защо? Защото след гибелта душата се разгражда и нейните атоми, които, несъмнено, се резервират, към този момент не са способни на чувство, тъй като към този момент не са свързани с тялото. Ерго: гибелта не значи нищо за нас, защото това, което го няма, не усеща нищо; а това, което не усеща нищо, не значи нищо.

***

Фандъкова, която досъсипа родния ми град, нямало да се кандидатира – Еднокнижния към този момент бил решил да постави бароковата Лили там. Но който и да е претендент на ГЕРБ след година, истината е една – тази община е презвета от орлиновците на ГЕРБ. Те освен крадат половината от ремонтите, от които се възмущавате – те крадат доста повече. София е витрината на цялата ГЕРБ-кражба; щото, като ви се приказва за кражбите от “воден цикъл ” на Движение за права и свободи, не го виждате. То е подземен и не се вижда.

***

Епикур прочее би се харесал на множеството българи (стига да имаха и капчица образование), които не имат вяра в нищо, с изключение на в кебапчетата и божествената съдност: съгласно Епикур боговете са съвсем същите рационални хедонисти като нас, които се въздържат от публичен живот, само че пък постоянно имат мнение. Те водят благословен живот, отдавайки се на изкушенията. (Но: Епикур ненавижда врачуването, поличбите и другите сходни занимания, затова, в последна сметка, би бил остракиран от днешното ФБ-общество.)

***

В този смисъл Епикур е първият либерал (и не го одобрявам, щот към бърк-ов консерватор): нямаме каквото и да е съображение за какъвто и да било боязън, че бихме си навлекли гнева на боговете, или че бихме страдали в Хадес след гибелта. Макар и подвластни на природата, ние въпреки всичко притежаваме свободна воля и в избрани граници сме господари на личната си орис (постмодернизъм, anyone?). Не бихме могли да избегнем гибелта, само че тя, разбрана вярно, не е сама по себе си зло (неоконсерватизъм, anyone?).

***

Накратко, в случай че живеем благоразумно съгласно нормите на Епикур, евентуално ще успеем да реализираме известна степен на освободеност от страданието на самия живот. Това е много умерено обучение, обратно на неприятния имидж на Епикур (който като че ли се е разцепвал с древногръцки плеймейтки); извънредно човечно обучение, и като цяло потресено от човешкото страдалчество.

***

Можем ли да бъдем “десни ”, създавайки най-вече условия за частна работна самодейност, само че и в това време да се грижим за “болните в стадото ”? Можем. Но да не го бъркаме със обществена система, от която се възползват мързеливите, непредприемчивите и опрделени групи. Например цигански.

***

Не “карлизъм ” или “мауризъм ”, а обществен стандарт на страната на всеобщото благополучие.

***

“По-малко страна ” не значи изместване на страната: значи концепция още от Робер Шуман, че страната служи на бизнес-инициативата, която основава богатствата, а не ги разпределя – централизирано.

***

И още нещо, може би най-важното: страната се грижи за трансцендентно обоснованата цялост на личността.

***

Ориентирана към общото богатство, посредством включването на по-слабите.

***

Държавата, извинете, би трябвало да е още по-просто нещо: тя би трябвало да сдобри престижа и свободата, традицията и напредъка, закона и персоналната отговорност на всеки човек. Уви, страната на Борисов се държи като abbès democrats и тяхната лаицистка република – скрито краде от всички, които “приобщава ”. Помислете.

***

Революцията би трябвало да тръгне от София, на локалните избори другата есен – единствено София не е под феодалния гербаджийско-бесепарско-депесарски ботуш. Хората тук към този момент се задушават от този “управленски модел ” – най-крадливото на най-крадливото. Отговорът не е в опозицията - нито в Българска социалистическа партия, нито даже в Демократична България. Отговорът се корени в самостоятелен претендент, който да разрине това столично гюбре.

***

Have a quiet think about that.

Още на facebook.com/ivailo.noisy.tsvetkov

NB! Адвокатът на OFFNews.bg припомня: препечатването на този текст (изцяло или отчасти) става единствено с категорично документално позволение от OFFNews.bg и създателя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР