Каноничната Украинска православна църква свика синод във връзка с тревожната

...
Каноничната Украинска православна църква свика синод във връзка с тревожната
Коментари Харесай

“Отчаяна крачка”. Украинците отговориха неочаквано на Зеленски

Каноничната Украинска православна черква свика синод по отношение на тревожната обстановка към Киево-Печорската лавра. Многомилионното паство очакваше резултатите от тази среща. Съдбоносното съвещание обаче приключи по непредвиден метод.

Без медиатори

контролно-пропусквателен пункт в центъра на Киев: бетонна преграда и бодлива тел. От едната страна - дребна група православни епископи, от другата - мъже, въоръжени с автомати. Такава картина можеше да се следи на 20 март в самия център на Киев.

Сутринта на същия ден в резиденцията на главата на каноничната Украинска православна черква (УПЦ) се организира съвещание на Синода. Основният въпрос беше обстановката към Киево-Печорската лавра.

Припомняме: манастирът е напълно държавна благосъстоятелност като народен резерват. Част от него - така наречен Долна лавра - е в свободното прилагане на УПЦ. На 10 март обаче управлението на музея подреди на монасите да изоставен територията преди 29-ти.

Коментирайки решението си, чиновниците се позоваха на заключенията на междуведомствената комисия. Контролният орган разкри редица нарушавания, осъществени от манастира при използването на държавните парцели. Не се прецизира какви тъкмо.

УПЦ съобщи, че настояването на управляващите не може да бъде изпълнено. Това е по-скоро „ ултиматум без никакви пояснения “.

За да предадат позицията си на президента, духовниците взеха решение да беседват персонално с него. За задачата незабавно след срещата на 20 март членовете на синода дойдоха на улица Банковая - пред офиса на Зеленски.

Излезлият при тях чиновник от защитата сподели да подадат документално искане за регистрация. По-късно чиновник на администрацията на Зеленски предложи същото. Но епископите изрично отхвърлиха и продължиха да упорстват за персонална среща.

Дори изказването на прессекретаря на президента Сергей Никифоров, че президентът няма да се среща с духовенството, не оказа резултат.

„ Членовете на Синода желаят персонално да му обяснят на Зеленски обстановката такава, каквато е в реалност. По-нататъшните дейности на Синода зависят от това какъв брой съответно държавното управление ще отговори на позицията на милион вярващи “, - сподели ръководителят на синодалния информационно-образователен отдел на УПЦ, митрополит Климент.

Мълчание на президента

В резултат на това представители на йерархията на УПЦ – към 80 – висяха на улицата съвсем два часа. Някои минувачи предложиха да се сложи пенопласт върху бетонна бариера, с цел да могат епископите да седнат за малко. Но пазителите на реда не разрешиха това да стане.

Само въздушна офанзива принуди духовенството да напусне региона. Освен това, както писаха локалните медии, такава беше оповестено единствено в Киев.

„ За страдание, не можем да чакаме повече, само че се надяваме, че тази среща ще се състои в бъдеще “, сподели на отдалечаване предстоятелят на УПЦ, Киевският митрополит Онуфрий.

Той също по този начин добави, че епископите са пристигнали да " изразят своето внимание и почитание " и биха желали да бъдат третирани по сходен метод. Митрополит Климент на собствен ред означи, че УПЦ ще продължи да се стреми към разговор с управляващите.

Много неясноти

Желанието на духовенството на УПЦ е напълно разбираемо – в обстановката към Киево-Печорската лавра в действителност има доста неясноти.

От една страна Вишгородският и Чернобилски митрополит Павел и братята му обявиха, че ще останат тук до дъно. В същото време през последните дни се появи информация, че част от монасите към този момент са напуснали, а от манастира се изнасят движимости. По-специално, раздали на миряните съвсем цялото наличие на библиотеката.

От друга страна, политиците също нямат единно виждане. Например депутатът от Върховната Рада Никита Потураев заплашва братята с „ патриотична юноша “, която ще пристигна на 29 март, с цел да изгони монасите.

А секретарят на СНСО Алексий Данилов, в противен случай, сподели, че никой няма да бъде пипан. Вярно, той не посочи по какъв начин ще работи страната.

Украинският културен министър Александър Ткаченко предлага своя версия. Според него би трябвало да бъде изгонено единствено управлението на УПЦ. Обикновените монаси ще могат непринудено да преминат към Православната черква на Украйна (ПЦУ), разколническа конструкция, основана през 2018 година

Той е още един от проправителствения политолог Вадим Денисенко. „ Процесът на прекосяване на УПЦ към ПЦУ ще стане доста по-бърз, в случай че Киево-Печорската лавра бъде изчистена. Вече всички свещеници са в невисок старт “, сподели той.

Помощ отникъде

Украинските политици наподобява не се възпират от мнението на интернационалната общественост. Кампанията против Лаврата беше наказана от Световния съвет на църквите (ССЦ).

„ Действията, подхванати против УПЦ, повдигат съществени въпроси по отношение на спазването на свободата на религията или убежденията “, се споделя в изказване на уеб страницата на организацията.

Папа Франциск прикани за почитание към религиозните светини. Същото споделиха и в кабинета на генералния секретар на Организация на обединените нации.

Патриарх Кирил се обърна към международната общност. Главата на РПЦ означи: „ Жалко е, че когато управлението на Украйна заявява своята обвързаност към демократичните правила, европейския път на развиване, зачитането на правата и свободите на индивида, тези права и свободи през днешния ден са нарушени по най-явен метод. "

" Настоящата обстановка демонстрира, че де факто в Украйна не са останали институции, които биха могли да защитят каноничната УПЦ. А управляващите от своя страна се пробват с всички сили да подчинят църквата ", споделя теологът Роман Лункин.

Това обаче, добавя специалистът, е мъчно да се приложи. Украинската черква е най-голямата православна организация в страната. И милионното паство ще я отбрани.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР