Кангчендзьонга означава петте съкровища на великия сняг. Самият масив е

...
Кангчендзьонга означава петте съкровища на великия сняг. Самият масив е
Коментари Харесай

На върха: Атанас Скатов за поредния изкачен осемхилядник

Кангчендзьонга значи петте съкровища на великия сняг. Самият масив е от пет върха, като четири от тях са над 8 000 метра. Уникален масив, голям, регионът е доста див, аз самият не чаках такава хубост, съобщи в предаването „ Тази сутрин” алпинистът Атанас Скатов. Той изкачи третия по-височина връх в света Канчендзьонга.

Снимка: btvnovinite.bg

Всеки споделя, че това е доста сложен връх и в реалност се оказа по този начин. Базовият лагер е доста висок, две седмици се върви до него, като тръгваш от 1000 м надморска височина. Трасето от последния базов лагер до върха е доста дълго, а последните 300 м са скално катерене и то стръмно, описа алпинистът.

По думите по време на експедиция е най-важно да останеш здрав и да можеш да се климатиризаш, само че той се разболял три пъти.

Снимка: btvnovinite.bg

" Понеже е доста диво, няма никаква хигиена, получих чревна зараза с висока температура и настинка, само че продължих към базов лагер и пих антибиотици. Така не съумях да направя климатизация за безкислородно нанагорнище на върха, наложи се да употребявам О2 ", изясни Атанас Скатов.

Снимка: btvnovinite.bg

Върхът в действителност се оказа доста сложен, когато стигнах горе ми потеглиха сълзи от очите, беше доста красиво. Останах там към 40 минути, снимах, спомня си алпинистът.

Той заяви, че след 20 дни ще замине за Пакистан към 1 и 2 в планината Каракорум.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР