Кандидатурите на България и Румъния за влизане в Шенген ще

...
Кандидатурите на България и Румъния за влизане в Шенген ще
Коментари Харесай

ЕС отделя Хърватия от България и Румъния при гласуването за Шенген

Кандидатурите на България и Румъния за влизане в Шенген ще бъдат гласувани настрана от тази на Хърватия. Това заяви еврокомисарят за вътрешните работи Илва Йохансон като се базира на информация от чешкото председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Вътрешните министри от Европейски Съюз би трябвало да гласоподават на 8 декември за приемането на трите страни, които са изпълнили техническите условия за това. България и Румъния още през 2011 година бяха оповестени от Европейската комисия за влизане в шенгенската зона.  За разлика от България и Румъния, против чието приемане в Шенген има възражения в няколко страни, измежду които Нидерландия и Швеция, кандидатурата на Хърватия не провокира подозрения. Разделеното гласоподаване ще разреши на Загреб да стане част от Шенген на 1 януари, в случай че за София и Букурещ не може да се реализира единогласие.

Йохансон заяви още, че по искане на някои страни сега се организира спомагателна инспекция на България и Румъния за осъществяване на критериите за Шенген, макар че такива задачи имаше и в средата на октомври. Този път в делегацията, която инспектира двете кандидатки има и специалисти от Нидерландия и Швеция, сподели еврокомисарят.

В сряда Европейската комисия прикани България, Хърватия и Румъния да бъдат признати в Шенгенското пространство, с цел да се разреши пътуването сред тези страни и по-голямата част от Европа без граничен надзор.

България и Румъния приключиха процеса на оценка през 2011 година, само че Съветът отсрочва премахването на вътрешните граници повече от 11 години, като акцентира спънки, свързани главно със положението на върховенството на правото.  Европейската комисия удостовери в сряда, че трите страни са подготвени, като разгласява документ, с който прави обзор на осъществяването на критериите за участие, с цел да помогне, по думите на Йохансон, на страните да вземат решението.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР