Кандидатурата на върховния съдия Красимир Влахов за член на Конституционния

...
Кандидатурата на върховния съдия Красимир Влахов за член на Конституционния
Коментари Харесай

Красимир Влахов – Независимият съдия

Кандидатурата на висшия арбитър Красимир Влахов за член на Конституционния съд бе оповестена преди дни. Тя ще бъде издигната от ГЕРБ и Обединени патриоти, които са постигнали единодушие към тази номинация, съобщи Цветан Цветанов и постави завършек на спекулациите, че болшинството търси грациозен метод да в профил Цецка Цачева като правосъден министър, като я прати да облече тогата на парламентарен арбитър.

Предложението арбитър да стане член на Конституционния съд (КС) не би трябвало да е изненада. Още по-малко когато става дума за магистрат с потвърдени качества и в практиката, и в юридическата просвета, който допреди 8 месеца беше и заместник-председател на Върховния касационен съд (ВКС). Вчера Влахов бе поканен за чуване на съвещание на парламентарните групи на ГЕРБ и Обединени патриоти.

От Българска социалистическа партия бяха подготвени с номинацията на Янаки Стоилов, само че през вчерашния ден лидерката им Корнелия Нинова заяви, че Стоилов е отдръпнал кандидатурата си.

Но номинацията на Влахов следва да се преглежда и в подтекста на още две скандални събития, случили се в първите дни на новия политически сезон. Едното стана отводът на шефа на Върховен касационен съд Лозан Панов да се яви в Народното събрание на 12 септември, с цел да показа докладите на съдилищата за 2016 и 2017 година, тъй като имал друга среща. Повечето депутати одобриха държанието на Панов в случай че не като подигравка, то минимум като пренебрежение от страна на върховен представител на правосъдната власт. В пленарната зала даже бе подложен въпросът Панов да бъде наложително извикан посредством гласоподаване.

Накрая бе признат “по-мек ” вид – чуването на шефа на Върховен касационен съд да бъде отсрочено. Така се стигна до второто скандално събитие – явяването на Панов на 19 септември. Той се изправи на трибуната, с цел да се изяснява, че трябвало от Народното събрание да му пратят писмена покана, а не да го канят по телефона и атакува депутатите, че коват некачествени закони. След думите му шефът на правната комисия Данаил Кирилов акцентира, че политиците по всевъзможен метод се въздържат да разясняват и подлагат на критика правосъдни актове, даже когато са “ужасно недоволни от явни несъгласия ”. Йордан Цонев от Движение за права и свободи непосредствено назова казуса – че правосъдната власт би трябвало да е деполитизирана, “а вие, като ръководител на Върховен касационен съд, не отговаряте на това условие ”.

Красимир Влахов е от самостоятелните магистрати, които разкриха същинското лице на Лозан Панов и влязоха в открит конфликт с него. През 2015 година, когато Панов бе определен на високия пост, той разгласи, че няма да сменя заместниците си. Влахов, който от 2012 година бе зам.-шеф и ръководител на Гражданската гилдия на Върховен касационен съд, продължи работата си. През 2017 година му се постанова да отсъства в отпуск по болест. Когато се връща през октомври, Панов взема решение, че двамата не се схващат и не са “в синергия ” при ръководството на Върховен касационен съд и желае оставката му. Вместо да я подаде, Влахов се обръща към сътрудниците си висши съдии, които му гласоподават самобитен избор на доверие. Панов прави още несполучливи опита да смени заместника си, до момента в който въпросът стига до решение в съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет. На 6 февруари т.г. с 10 на 4 гласа предлагането на Панов за освобождение на Влахов и избирането на Светла Димитрова е отхвърлено. Тогава в символ на чест, почитание и колегиалност само към Димитрова, Красимир Влахов подава оставка и желае да бъде преназначен като редови арбитър в Гражданската гилдия на Върховен касационен съд.

Съдия Красимир Влахов е роден през 1972 година в Плевен. Завършил е юридическото си обучение в СУ “Климент Охридски ”. През 1996 година става младши арбитър, а през октомври 1997 година арбитър в Софийския областен съд (СРС). В началото на 2004 година е нараснал в Софийския градски съд (СГС), а по-късно е командирован във Върховен касационен съд. През 2008 година Висшият правосъден съвет го избира за ръководител на СРС. На 5 април 2012 година е определен за зам.-председател на Върховен касационен съд, като от Съюза на съдите в България възразяват, само че от Висш съдебен съвет им дават отговор, че това е станало при цялостно съблюдаване на Закона за правосъдната власт. Остава на този пост до февруари т.г.

Преподава Гражданско право и развой и Гражданско процесуално право в Националния институт по правораздаването и като хоноруван учител в Софийският университет. Съпругата му е някогашен арбитър, сега е нотариус.

Оставка не под напън


“Преди всичко, държа да е ясно, че това не е оставката, която се пробваха да ме принудят да подам. Аз съм самостоятелен арбитър, който не взема решенията си под напън и който се подчинява единствено на закона и на личната си съвест… ”, написа Красимир Влахов в претекстовете си, когато подаде оставка.

“През целия си професионален път съм изпълнявал отговорностите си на длъжностите, които съм заемал, с горделивост и самочувствие. … В последно време обаче съм заставен все по-често да се срамя. И това възприятие на позор също образува мотивацията ми да подам своята оставка. Срамувам се да съм част от екипа на човек, който няма съзнанието за високата отговорност, с която го задължава заеманата от него позиция на върха на правосъдната власт; който възприема Върховен касационен съд като естрада за отправяне на противоречиви обществени послания, без да демонстрира необикновен интерес нито към правораздавателната и тълкувателна активност на съда, нито към хората, които ги осъществяват… ”.

За него


Достойна кандидатура


Ще предлагаме и ще предложим една фактически почтена професионална кандидатура от средите на правосъдната система. И мога да кажа, че това ще бъде Красимир Влахов. Ние се движим единствено и само от справедливостта, от прозрачността и допустимо най-хубавата професионална фигура, която може да заеме тази висока изборна служба и ще го създадем по една транспарантна процедура, със съответните разисквания, които ще бъдат финализирани в пленарна зала.

Цветан Цветанов, ръководител на Парламентарната група на ГЕРБ


Взема решенията си самичък


Радвам се, че сътрудниците от ГЕРБ не се стопираха на политическа фигура, а на човек от системата, което е извънредно значимо. Умее да работи в екип, само че и да взема решенията си без значение. Още в сагата с освобождението му като зам.-шеф на гражданската гилдия на Върховен касационен съд, когато имаше напън от ръководителя Лозан Панов, Влахов сподели, че може да взема решенията си самичък, а не под напън.

Борис Ячев, народен представител от Обединени патриоти


Отличен експерт


Красимир Влахов е представител на младата вълна адвокати в правосъдната система. Отличен експерт с богат опит в гражданското правосъдие. Честен, заслужен и виновен арбитър, с огромен престиж измежду сътрудниците. Смятам, че е отлична кандидатура. Пожелавам му триумф в конкурсната процедура, тъй като би бил заслужен член на Конституционен съд.

Съдия Димитър Узунов, някогашен представляващ Висшия правосъден съвет
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР