Кандидатурата на софийския район Лозенец за финансиране на проект по

...
Кандидатурата на софийския район Лозенец за финансиране на проект по
Коментари Харесай

Защо бе спрян проект на район "Лозенец" в София за финансиране по европрограма

Кандидатурата на софийския регион " Лозенец " за финансиране на план по европрограма пропадна. Една от аргументите – регионите не могат сами да бъдат бенефициенти на европейски средства, само че се оказа, че има и други.

Това се разбра при разискването на отчета, импортиран от кмета на " Лозенец " Константин Павлов и общинския консултант Веселин Калановски, и двамата от " Демократична България ", в общинската комисия по обучение и просвета.

Проектът е ориентиран към основаване на двегодишна стратегия за продуциране на обществено изкуство в региона. Той цели и да подтиква представянето на изкуството на актьори и разнообразни креативен персони, както и 3D-мапинги върху фасадите на здания. Програмата на регион " Лозенец " включва и просветителни лекции, уъркшопи и детски събития, които да се организират в учебните заведения и в университетите в София.

Район " Лозенец " изпраща писмо на 12 декември за по-бързо разглеждане на плана

На 12 декември 2019 година районният кмет Павлов и Калановски изпращат отчет до Елен Герджиков, ръководител на Столичния общински съвет, в който го уведомяват, че крайният период за кандидатстване е 10 януари. Те молят за подпомагане за по-бързо действане в общинския съвет, поради наближаващия краен период.

В отчета на двамата вносители е маркирано, че като бенефициент кандидатства " Столична община - регион " Лозенец ", а освен регионът. Програмата е " Културно предприемачество, завещание и съдействие ", раздел " Подобрен достъп до изкуства и просвета " по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 година Нейни донори са Норвегия, Лихтенщайн и Исландия.

 Веселин Калановски (вдясно) с Марта Георгиева и Владислав Панев, общински съвтеници от
© Юлия Лазарова

Веселин Калановски (вдясно) с Марта Георгиева и Владислав Панев, общински съвтеници от " Демократична България "

Ресорната комисия по обучение и просвета преглежда плана на региона чак на 14 януари, което е 4 дни след крайния период за кандидатстване по европрограмата. На съвещанието вносителят Калановски го отдръпна от дневния ред с претекста, че крайният период към този момент е пропуснат и просто няма смисъл.

В комисията по просвета търсят метод да оказват помощ, само че... няма по какъв начин

Председателят на комисията Малина Едрева от ГЕРБ прояви схващане и съобщи, че би трябвало да се поддържа просветителният план на регион " Лозенец " като се преодолее тази официална спънка, с цел да може да кандидатства за реализацията му. Прогнозната стойност на плана " Фестивал за обществено изкуство " е 390 хиляди лв..

Зам.-кметът Чобанов: Районите би трябвало да аплайват посредством общината

Зам.-кметът по културата доцент Тодор Чобанов обясни, че казусът не е единствено в пропуснатия краен период, а и в статута на регионите, които не могат независимо да аплайват по европейски стратегии.

" Трябваше Столичната община да кандидатства с този план ", предложи той на Калановски и добави, че в такива случаи е добре регионите по-рано да оферират своите хрумвания, с цел да има време общината да откри най-хубавото решение за кандидатстване.

Зам.-кмет на " Лозенец ": Общината също е кандидатствала по тази стратегия

Европейските стратегии, съответно норвежката, по която в този момент кандидатствахме, позволява единствено един претендент от община. Те преглеждат Столична община дружно с 24-те региона като един индивид, изясни Михал Сотиров, зам.-кмет по образованието и културата на регион " Лозенец ".

По същата европейска стратегия обаче се оказало, че самата Столична община към този момент е подала документи за финансиране и по този начин планът на " Лозенец " за обществено изкуство автоматизирано отпада.

" Столичната община нормално кандидатства по всички европрограми и заради това 24-те столични региони рядко могат да се вредят за финансиране на свои планове ", изясни Сотиров за " Дневник ".

По закон регионите нямат действителна автономия

Районите, които са административни единици единствено в София, Пловдив и Варна, не са независими юридически лица и заради това техните кметове не могат да подписват контракти без да са упълномощени от кмета на общината. Те нямат свои бюджети и съгласно Закона за локалното самоуправление и локалната администрация районният кмет извършва функционалности, предоставени му от кмета на общината.

Въпросът за по-голяма отговорност на регионите посредством насърчаване на децентрализацията е една от главните цели в политическата група на " Демократична България " в общинския съвет. Кметът Йорданка Фандъкова също разгласи, че ще желае повече отговорности от 24-те региони за възстановяване на инфраструктурата им. В тази тенденция са и обещанията, че част от приходите от повишението на два локални налога - общо 10 милиона лв., ще бъдат разпределени сред регионите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР