Кандидатурата на София за наградата Зелена столица на Европа е

...
Кандидатурата на София за наградата Зелена столица на Европа е
Коментари Харесай

София не се притеснява да се кандидатира за "Зелена столица на Европа"

Кандидатурата на София за премията " Зелена столица на Европа " е самодейност на кмета Йорданка Фандъкова. Целта е да се сътвори стабилно развиване на града в опазването на околната среда. Това сподели зам.-кметът по екологията Йоана Христова.

" Самата премия не се дава на най-зелените и най-чистите градове, а на такива, които са положили съществени старания и имат забележим прогрес в възстановяване на качеството на околната си среда ", изясни Елица Панайотова, координатор на звено " Зелена София ". То бе особено основано, с цел да приготви до октомври кандидатурата на града за влиятелния конкурс.

Процедурата е с много строги правила, събрани в апликационна форма с 12 глави по разнообразни екологични тематики, обясни Панайотова. Експертите в комисията, назначена от Европейския съюз, ще прегледат какво е направил градът във всяка от тези тематични глави.

" По всяка от тях би трябвало да се потвърди напредък към по-добри индикатори. Проблемна глава за София е чистотата на въздуха, само че през днешния ден той е по-чист, в сравнение с преди 5 години и това евентуално ще се оцени от специалистите ", сподели още Панайотова.

Силна глава за София била градският превоз с развиването на метрото и подмяната на старите рейсове, с намаляването на скоростта в избрани улици и оттова и на шума. Положителни оценки се чакат и за построената система за наблюдаване на наводненията и квалифицираните за монтиране нови 23 станции за премерване чистотата на въздуха. Планира се да се усили и броят на електровелосипедите, давани чартърен за качване на Витоша.

" Сегашната " Зелена столица на Европа " е Лисабон, който чак на третото си кандидатстване е спечелил премията ", изясни Панайотова. Така било и с множеството от другите премирани градове – най-рано на третото участи в състезанието печелят премията. Тя има и парично изражение – 100 000 евро. Сумата е алегорична, само че спечелилият град получава косвена помощ при кандидатстване по зелени европрограми.

Зам.-кметът Йоана Христова съобщи, че градът ще взе участие в състезанието, в случай че се реши, че напредъкът е задоволителен. " Кандидатурата ни се приготвя, само че би трябвало да си даваме ясна сметка за действителностите ", съобщи тя.

През 2016 година Столична община сътвори работна група, която да открива насоки за превръщането на града в " зелена столица ". Тогава общинари предложиха в Закона за устройство и застрояване на София да се сътвори нова категория терени за озеленяване в жилищните комплекси с концепцията да се ограничи презастрояването там.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР