Кандидатура на Карачон беше издигната от няколко опозиционни партии, които

...
Кандидатура на Карачон беше издигната от няколко опозиционни партии, които
Коментари Харесай

Загубата на Будапеща нанесе удар по управлението на Орбан

Кандидатура на Карачон беше издигната от няколко опозиционни партии, които се сплотиха зад концепцията, че единствено по този начин могат да оспорят позициите на " Фидес "

" Промяната в Будапеща и огромните градове е първата стъпка към смяната на Унгария ", съобщи Карачон след оповестяването на резултатите. За пръв път от десетилетие насам унгарската столица ще се ръководи от опозицията. Това стана допустимо, откакто като либералът Гергей Карачон победи подкрепения от " Фидес " Ищван Тарлош в конкуренцията за кметското място в Будапеща. При преброени над 80% от бюлетините Карачон печели с 50.6% от вота, до момента в който Тарлош остава втори с близо 44.3% след два мандата на поста.

Добрите вести за унгарската съпротива не идват единствено от столицатa - eкзит половете демонстрират триумф и в други огромни градове. Загубата в тези градове е мощен удар по Орбан, само че съгласно анализатори това няма да се отрази на " Фидес ", която има комфортно болшинство в Народното събрание и се радва на висока поддръжка в провинцията.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Обща победа за опозиционните партии

" Дадохме на всички урок по народна власт. Сформирахме единна съпротива, която гласоподавателите от дълго време чакаха, а резултатът ни демонстрира, че това е пътят напред ", разяснява Карачон. Кандидатура на Карачон беше издигната от няколко опозиционни партии, които се сплотиха зад концепцията, че единствено по този начин могат да оспорят позициите на " Фидес ". Освен в столицата партиите издигнаха общи кандидатури в няколко други огромни града, измежду които Миклош, Сегед и Егер, като екзит половете демонстрират, че тактиката се оказва сполучлива и там.

Пред кореспонденти Карачон съобщи, че Будапеща към този момент ще " се върне в Европа ", като по този метод се дистанцира от Орбан и " Фидес ". Откакто взе властта през 2010 година, унгарският министър-председател неведнъж е влизал в разногласия с Европейската комисия (ЕК) поради антиимигрантската си изразителност и подчиняването на правосъдната система, като по всичко наподобява, че антиевропейският му курс единствено ще продължи да се ускорява. Друг проблем при ръководството на Орбан, който Брюксел регистрира, е и поетапното преодоляване на медиите от близки до властта.

В конкуренцията за столицата без изненада " Фидес " заложи на отрицателна акция, атакувайки претендента на опозицията по отношение на демократичните му възгледи. Резултатите обаче демонстрират, че позициите на Орбан в огромните градове не са толкоз сигурни.

Границите на тактиката

" Промяната в Будапеща и огромните градове е първата стъпка към смяната на Унгария. " Така разяснява резултатите Карачон. Обединението на либерали, зелени, социалисти и консерватори обаче има своите граници, настояват анализатори.

От една страна, стои фактът, че партията на Орбан, която има 133 депутати в 199-местния парламент, се радва на висока поддръжка в провинцията. От друга, към момента е рано да се каже дали тактиката на опозицията може да бъде сполучлива в подтекста на парламентарните избори, планувани за 2022 година Основната причина за родилите се подозрения е фактът, че опозиционните партиите най-вероятно ще срещнат проблеми на идеологическо равнище.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР