Кандидатстването за прием в гимназия след 7-и клас започва във

...
Кандидатстването за прием в гимназия след 7-и клас започва във
Коментари Харесай

Започва кандидатстването за гимназии

Кандидатстването за банкет в гимназия след 7-и клас стартира във вторник и ще продължи до 26 юни. За втора година заявките за профилираните и професионалните гимназии ще могат да се подават и онлайн.

Това става посредством електронната система, която ще бъде отворена във вторник. На хартия заявките със мечтаните гимназии могат да се подадат в така наречен училища-гнезда, избрани от районните ръководства на образованието.

Заявленията могат да бъдат подадени или единствено на хартия, или единствено онлайн. През предходната година 33% от седмокласниците аплайваха посредством портала на Министерството на образованието и науката, припомниха от ведомството.

Достъпът до страницата за подаване на документи е посредством входящ номер и неповторим 10-цифрен код, записани в служебната записка за явяване на изпитите по български език и математика.

След влизането в платформата данните на ученика се генерират автоматизирано. Трябва да се попълнят желаните учебни заведения с определените профили или специалности от специалности, подредени поредно. Всяка паралелка е настрана предпочитание. Изборът става от падащо меню или посредством въвеждане на 4-цифрените кодове на специалностите. Препоръчително е да се попълнят най-малко двадесет места в листата с стремежи и те да са съобразени с резултатите от изпитите. Броят на желанията на процедура е безграничен.

Родителите и учениците могат да аплайват за учебни заведения допълнително от една област в страната с обособени заявки. Корекции на към този момент подадени документи не се позволяват, с изключение на в изключителни случаи, като те могат да се вършат единствено в съответното районно ръководство на образованието.

Ако ученикът желае да учи в професионална гимназия, наложително би трябвало да приложи сканирано копие на здравно удостоверение, издадено от общопрактикуващия му доктор. Това става с натискане на бутон " прикачване на здравно (PDF) ". Оригиналът се показва при записването.

За да бъде приключено електронното подаване на заявката, се натиска бутон " удостовери ". След това в обособен прозорец излиза декларация за единодушие на родителя, която изисква да се попълнят три имена и телефон за връзка.

Онези, които избират да подават документи на хартия, могат да ги изтеглят от уеб страниците на районните ръководства на образованието и да ги попълнят авансово. Списъците с паралелките ще са изложени в училищата-гнезда. При кандидатстването не е належащо копие на свидетелството за приключено главно обучение, само че в случай че ученикът желае паралелка от професионална гимназия, би трябвало да даде оригинал и копие от здравното удостоверение. След инспекция от длъжностните лица оригиналът ще бъде върнат.

Първото класиране на кандидат-гимназистите ще излезе до 3 юли, а записването или подаването на заявление за присъединяване във второ класиране ще е сред 4 и 6 юли.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР