Кандидатстването за I клас в София най-сетне ще става по

...
Кандидатстването за I клас в София най-сетне ще става по
Коментари Харесай

И в София за I клас ще се кандидатства електронно, но от догодина

Кандидатстването за I клас в София най-накрая ще става по електронен път, само че от следващата година. Столичната община е единствената по-голяма община в страната, в която родителите би трябвало да подават заявки на място в учебните заведения за приема на бъдещите първокласници. За основаването на електронна система за кандидатстване се приказва от няколко години, само че досега локалната власт не беше подхванала стъпки за създаване на система за това, макар че от години работи сходна за банкет в детските градини.

Сега се възнамерява до края на месеца да бъде оповестена социална поръчка за избор на компания, която да направи платформата за е-кандидатстване, изясни в четвъртък зам.-кметът по дигитализацията Владимир Данаилов. Той анонсира системата още преди няколко седмици.

Според Данаилов концепцията е платформата да работи от март следващата година. Освен за подаване на поръчки за кандидатстване в няколко учебни заведения, тя би трябвало да разрешава и служебна инспекция на заявените данни, които се употребяват при класирането. Това е главно информация обвързвана с адреса на детето, защото този аршин е водещ при приема, за съществуване на брат или сестра в същото учебно заведение, за многодетни фамилии и други.

Наскоро зам.-кметът по образованието Тодор Чобанов изясни, че концепцията е двете платформи – за детските градини, и за учебните заведения, да бъдат обединени в една.

Четвъртък, 21 май, е последният ден, в който родителите могат да подават заявки за банкет на първокласници. Заради епидемията от ковид тази година беше спестено разхождането на място в учебните заведения и родителите можеха да подадат заявките си електронно – посредством мейл или в определена от учебното заведение друга платформа. Не се подават и документите, нужни за кандидатстването, като уверение за адрес, акт за раждане, фамилно състояние и така нататък Проверката на заявените данни се прави по длъжностен път от учебните заведения и районните администрации.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР