Кандидатстудентските кампании в голяма част от университет в страната вече

...
Кандидатстудентските кампании в голяма част от университет в страната вече
Коментари Харесай

Университети започнаха битката за прием на нови студенти

Кандидатстудентските акции в огромна част от университет в страната към този момент започнаха. Повечето висши учебни заведения дават опция за ранно явяване на изпитите, а някои и за инспекция на знанията по няколко пъти преди постоянните проби.

В Икономическия университет във Варна даже има ранно класиране на претендентите да стартират висше обучение от есента на 2018 година За балообразуването се употребяват оценките по съответните предмети от 11-и клас.

Изпитите в държавните университети стартират още преди да са избрани местата за първокурсниците за образователната 2018/2019 година, които би трябвало да бъдат гласувани от държавното управление.

В борбата за привличане на така и така намаляващите кандидат-студенти университетите от години ползват тактиката на ранните изпити. Освен това те са и спомагателен източник на средства, защото за явяването на всяко препитване се заплаща такса, която варира от 20 - 30 лв. до 70 лв.. Още повече, че съвсем във съвсем всички университет може да се кандидатства и с оценките от наложителните и безвъзмездни матури.

От понеделник, 19 февруари стартира приемът на заявки за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет " Св. Климент Охридски " . Крайният период за подаване на документи за първата сесия е 9 март, а за втората - 18 май.

Заявления се подават онлайн или на място в ректората на Софийския университет, или в бюрата на компаниите в страната. Таксата за изпит е 30 лева Предварителните изпити ще са в неделя в интервала от 18 март до 22 април. Препитванията в границите на втората сесия ще са в събота и неделя от 27 май до 24 юни.

Първото класиране ще бъде оповестено на 10 юли, второто – на 17 юли, а третото - на 24 юли.

За съвсем всички 117 специалности в университета може да се кандидатства и с оценка от матурите вместо с изпит. Това не важи единствено за пет специалности - право, медицина, фармация, публицистика и връзки с обществеността. За специалността книгоиздаване от тази година приемът е по желание - или с изпит по публицистика (писмен) и публицистика (устен), или с оценките от матурите по български език и литература, история и цивилизация, метафизичен цикъл или непознат език.

Информация за кандидатстудентската акция на Софийския университет може да бъде открита на страницата на университета и в страницата във фейсбук.

Кандидат-студентската акция в Университета за национално и международно стопанство тече от предходната година. Там има няколко предварителни изпитни сесии. В университета се влиза с общ тест, който се попълня електронно, и със профилирани изпити на хартия - по непознат език, география, история, български език и литература, математика. Таксата за един изпит е 50 лв., а за всеки идващ - 20 лв.. Намалението за втория важи, в случай че двете препитвания са в границите на една и съща изпитна сесия.

Подаването на документи за предварителната сесия в Техническия университет в София стартира на 20 февруари и приключва два дни преди датата на изпита. Таксата за едно препитване е 30 лв., а изпитите са в края на март и през април. Редовната сесия е през юни и юли. И в Техническия университет се одобряват оценките от съответните матури.

Предварителните изпити по биология и химия за кандидатстване в Медицинския университет в София са на надлежно на 17 и 31 март. С тях се кандидатства за специалностите медицина, дентална медицина и фармация. За един изпит се дължи такса от 70 лв., а за два - 100 лв. общо. Редовните изпити са на 1 и 8 юли, а при балообразуването се взема по-високата оценка.

В Медицинския университет в Пловдив към този момент няма оповестена предварителна сесия. За сметка на това такава има в Пловдивския университет " Паисий Хилендарски " . Документи за нея се подават от 5 март до 23 май. Таксата за един изпит е 30 лв.., а за всеки идващ - 20 лв..

Предварителните кандидатстудентски сесии са в ход в Техническия университет във Варна, във Великотърновския университет, в Югозападния университет, както и в Нов български университет. За април са планувани предварителните изпити в Университета по архитектура строителство и геодезия.

А в Икономическия университет във Варна към този момент даже има оповестено авансово класиране. То е направено въз основата на оценките от ранните изпити, както и от резултатите на претендентите по обособените предмети от 11-и клас, защото се допуска, че огромна част от тях към момента не са приключили междинното си обучение. Дори са минали датите за записване, което става с заплащане на такса за зимния учебен срок на образователната 2018/2019 година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР