Кандидатката за президент на Беларус Светлана Тихановска отказа да признае

...
Кандидатката за президент на Беларус Светлана Тихановска отказа да признае
Коментари Харесай

Главната опонентка на Лукашенко в Беларус отказа да признае победата му

Кандидатката за президент на Беларус Светлана Тихановска отхвърли да признае авансово оповестените от ЦИК резултати от президентските избори, съгласно които досегашният президент Александър Лукашенко печели шести мандат с 80% от гласовете.

Според щаба ѝ получените от тях данни не подхождат на оповестените, съобщи тя по време на днешната конференция. Тихановска се счита за победител на изборите и не вижда учредения за възможен арест. Освен това съобщи, че не има намерение да напуща Беларус. Тя акцентира, че се афишира за мирни промени в страната, заяви радио „ Дойче веле ”, представено от БГНЕС.

„ Приложените от властта ограничения против протестиращите бяха нереципрочни. Хората останаха пред изборните секции, с цел да защитят гласовете си. Ние ще създадем всичко сходни неща да не се повтарят повече ”, съобщи Тихановска.

Според личните данни на щаба ѝ в разнообразни райони на страната считаната за главен конкурент на Лукашенко Тихановска е спечелила безапелационна победа. В някои районни изборни комисии, където са броили действителния брой на подадените гласове, победител е била Светлана със 70, а някъде и с 90 %.

„ Как смятате, откакто разполагаме с такава информация, дали можем да приемем за обикновено това, което ЦИК заяви през днешния ден? Разбира се, че не ”, безапелационни са от щаба.

Тази заран ръководителят на ЦИК разгласи, че съгласно предварителните резултати от гласуването, Александър Лукашенко е спечелил 80,23 % от гласовете на гласоподавателите, а съперничката му Светлана Тихановска 9,9 %.

От щаба на Тихановска обявиха, че имат подготвеност за продължителни митинги и упорстват за спокойно предаване на властта.

РИА Новости оповестява, че ситуацията в Минск и в други градове на страната остава напрегната.

След края на изборния ден нощес недоволните жители излязоха по улиците. Впоследствие се стигна до вълнения, като силите на реда използваха против стачкуващите водни оръдия, светошумови гранати и сълзотворен газ. От Министерството на вътрешните работи оповестяват за към 3000 арестувани. По време на безредиците са потърпевши 39 правоохранители и повече от 50 цивилни лица

 

37-годишната Тихановска, стопанка и майка, е политически дилетант, който съживи опозицията по време на предизборната акция, привличайки десетки хиляди последователи в най-големите демонстрации от години в някогашната руска република. 

В столицата протестиращите се събраха край централен паметник и направиха жива верига, изправени пред стотици служители на реда с щитове.

Видео на радио „ Свобода “ сподели по какъв начин органите на реда изстрелват шокови гранати и разпръскват тълпата. Има и фотоси на окървавени младежи, а най-малко един протестиращ е получил помощ от парамедици. Други стачкуващи са извлечени встрани от полицията.

Свързани с опозицията медии разгласиха и видеоклип, на който се вижда по какъв начин полицейски микробус се врязва в навалица.

Правителствените здания в Минск бяха отцепени, поданици оповестиха за прекъсване на интернета и необятно публикувани проблеми с връзката. Снимки в обществената мрежа демонстрират и колони с военни коли по пътищата, водещи към столицата Минск. 

Протестиращ е бил погубен , а десетки други ранени при разпръсването на митингите, разгласи през днешния ден правозащитният център „ Вясна “. Според него млад мъж е получил контузия на главата, откакто бил ударен от полицейски автомобил, и медиците не съумели да го спасят.

Лукашенко съобщи, че няма да разреши Беларус да бъде раздран, и назова протестиращите " овце " под задграничен надзор.

65-годишният Лукашенко ръководи страната с желязна ръка от 1994 година Като бъдат изключени монарсите в Европа, той е най-дълго управлявалият водач на Стария континент, както и на постсъветското пространство.

За вчерашната си поредна внушителна победа на президентски избори в Беларус Лукашенко бе поздравен от съветския си сътрудник Владимир Путин, както и от китайския - Си Цзинпин.

Полският министър председател Матеуш Моравецки изиска в това време да се провежда изключителна среща на върха на Европейския съюз , отдадена на обстановката в Беларус след състоялите се в страната президентски избори, съобщи ТАСС.

„ Полша носи отговорност за най-близките си съседи. Затова министър председателят Матеуш Моравецки в писмо до ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи да се провежда изключителна среща на върха на Европейски Съюз във връзка със събитията в Беларус “, се споделя в известие, оповестено на полския държавен уебсайт.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен прикани Беларус да разгласява точни резултати от изборите. „ Основните права в Беларус би трябвало да бъдат зачитани “, настоя Фон дер Лайен в Туитър.

Германското държавно управление изрази през днешния ден „ съществени подозрения “ по отношение на изхода от изборите в Беларус и осъди арестите на стачкуващи. „ Минималните стандарти за демократични избори не бяха спазени и това не е задоволително “, сподели представителят на държавното управление в Берлин Щефан Зайберт. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР