Кандидатката на опозицията на президентските избори в Беларус Светлана Тихановска

...
Кандидатката на опозицията на президентските избори в Беларус Светлана Тихановска
Коментари Харесай

Беларуската опозиция отказа да признае резултатите от президентските избори

Кандидатката на опозицията на президентските избори в Беларус Светлана Тихановска съобщи през днешния ден, че отхвърля да признае формалните резултати, показващи безапелационна победа за сегашния държавен глава Александър Лукашенко, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Разбира се, че не ги признаваме. Получените от нас данни не съответстват с публично оповестените ", сподели тя през днешния ден пред публицисти. Тихановска съобщи, че счита себе си за победител, а изборните резултати - за всеобщо фалшифицирани.

Нейни сътрудници споделиха, че опозицията е поискала наново броене в някои секции, където е имало проблеми. Опозицията желае също да организира диалози с беларуските управляващи за това по какъв начин да се извърши мирна промяна на властта.

Европейски Съюз осъжда насилието против мирни стачкуващи в Беларус след вчерашните президентски избори. Това се показва в общо изказване на висшия представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел и еврокомисаря по въпросите на съседството и разширението Оливер Вархей.

По техните думи използването на мощ от управляващите е била несъразмерна и е неприемлива. Европейски Съюз регистрира, че събитията са довели до гибелта на най-малко един човек, както и до раняването на мнозина. Осъждаме насилието и настояваме за неотложно освобождение на арестуваните нощес, се добавя в изказването.

Властите в Беларус би трябвало да обезпечат спазването на главните права на протестиращите спокойно. Гражданите на Беларус чакат гласовете им да бъдат преброени вярно и централната изборна комисия да оповести данните, тъй че да отразяват техния избор, декларират Борел и Вархей.
Само със съблюдаване на човешките права, народна власт и почтени и свободни избори страната ще се радва на непоклатимост и автономия. Следим деликатно ситуацията, с цел да се реши по какъв начин Европейски Съюз да съобрази връзките си с Минск в светлината на посочените събития, означават представителите на европейските институции.

Един човек почина, а десетки бяха ранени при снощните митинги в Минск против резултатите от президентските избори в Беларус, заяви правозащитната организация "Вясна ", представена от Франс прес.

"Един получи смъртоносна черепно-мозъчна контузия, откакто бе блъснат от кола " на силите на реда по време на митингите в центъра на беларуската столица. Десетки са ранени и се намират в болница.

Беларуското вътрешно министерство обаче съобщи през днешния ден, че няма починали при митингите, показва ТАСС.

Броят на арестуваните в деня на президентските избори в Беларус, след които избухнаха митинги, набъбна до 213 души, заяви правозащитната организация "Вясна ", представена от ТАСС. "Към 10.00 ч. сутринта през днешния ден разполагаме с данни за не по-малко от 213 арестувани в Беларус през вчерашния ден ", заяви организацията и означи, че броят на арестуваните може да е и по-голям.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР