Кандидатите за убежище в Европейския съюз не могат да бъдат

...
Кандидатите за убежище в Европейския съюз не могат да бъдат
Коментари Харесай


Кандидатите за убежище в Европейския съюз не могат да бъдат подлагани на психологически тестове

Кандидатите за леговище в Европейския съюз не могат да бъдат подлагани на психически проби за установяване на тяхната половост, постанови през днешния ден Съдът на Европейски Съюз по случай с нигериец, потърсил леговище в Унгария въз основа на своята хомосексуалност, съобщи Българска телеграфна агенция.

Нигериецът, чието име не се разкрива, подал молба за леговище в унгарския град Сегед през април 2015 година По това време Унгария започвала да се сблъсква с напор на мигранти от Африка и Близкия изток.

Мъжът основал молбата си на изказванието, че е педераст и се опасява от гонене в родината си.

Унгарските управляващи отхвърлили неговата молба за леговище, откакто направените психически проби не удостоверили половата му ориентировка.

Нигериецът обжалвал решението и казусът бил отправен до Съда на Европейски Съюз, който постанови, че мъжът не е трябвало да бъде подлаган от унгарските управляващи на психически проби , които да открият дали той в действителност е педераст.

Според съда психическите проби за установяване на половата ориентировка на даден претендент за леговище съставляват " интервенция в правото на този човек на уважаване на персоналния му живот " .

При неналичието на документални доказателства националните управляващи могат да разчитат на " съгласуваността и правдоподобността " на заявките на претендента за леговище, постанови съдът. Според него е възможно да се търси експертно мнение, само че то би трябвало да бъде получено по способи, които са в сходство с правата на индивида, и не би трябвало да бъде само съображение за постановяване на решение.

Окончателното решение по случая би трябвало да бъде взето от унгарските съдилища.

Унгарското държавно управление е в предните редици на напъните за стягане на границите на Европейски Съюз против търсещите леговище хора. Унгария беше една от първите страни, наранени от миграционната вълна, заляла Европа през 2015 година Кризата разклати единството на Европейски Съюз, а сред страните членки има дълбоки различия за приемането на бежанци.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР