Кандидатите за новия завод на Volkswagen се увеличиха с още

...
Кандидатите за новия завод на Volkswagen се увеличиха с още
Коментари Харесай

И Хърватия се нареди за завода на Volkswagen

Кандидатите за новия цех на Volkswagen се усилиха с още един. След като немският тръст отсрочи построяването му в Турция поради военната интервенция в Сирия, Сърбия, България и Румъния възобновиха предложенията си към компанията за €1,4-милиардната инвестиция. Днес стана ясно, че Хърватия също е претендент за производството.

Според всекидневника Jutarnji List, представен от SeeNews, хърватският министър на стопанската система Дарко Хорват е обсъждал тематиката с немския си сътрудник Петер Алтмайер по време на визитата му в Загреб. След срещата Хорват споделя, че Хърватия е подготвена с работна ръка, бизнес зони и законови тласъци, с цел да се пребори за инвестицията.

Пред Reuters обаче членът на управителния съвет на VW Андреас Тосман споделя, че компанията няма желание да търси различни местоположения.

Напускащият министър председател на Румъния Виорика Данчила възнамерява да приказва с немския канцлер Ангела Меркел по отношение на местоположението на новия цех на Volkswagen, написа SeeNews.

Междувременно стана ясно, че Европейската национална партия (ЕНП) е изпратила писмо до VW, в което поддържа България в борбата ѝ за новия цех. Писмото е разгневило премиера на Румъния Виорика Данчила, водач на социалистите, като тя съобщи, че ще разяснява случая с канцлера на Германия Ангела Меркел.

" Ще проведа телефонен диалог с госпожа Меркел. Ще направя всичко допустимо да донеса тази инвестиция в страната ни ", съобщи Данчила в телевизионно изказване. По думите ѝ офертата на Румъния е по-добра.

Данчила, която е водач на Социалдемократическата партия, уточни още, че опозиционната румънска Националнолиберална партия (ПНЛ) и президентът Клаус Йоханис знаят за съществуването на писмото в поддръжка на кандидатурата на България, изпратено от ЕНП към VW. Те обаче не правели нищо по въпроса. В същото време и Националнолибералната партия на Румъния, и ръководещата партия в България ГЕРБ са част от политическото семейство на ЕНП.

" Министърът на бизнеса, търговията и предприемачеството (на Румъния) беше в Германия и приказва по този план. Имаме най-благоприятните условия за вложения, само че за жалост нямаме нужната поддръжка. Групата на ЕНП изпрати писмо в поддръжка на България. Г-н Вебер, който е водач на групата на ЕНП, изпрати това писмо до Volkswagen. Чудя се къде е Националнолибералната партия и какво направи господин Йоханис, с цел да предотврати това ", пита Данчила в ефир.

Лидерът на ПНЛ и претендентът за министър председател Людовик Орбан отхвърли ЕНП да има присъединяване по въпроса. Той уточни, че никоя политическа партия не може да се намеси в бизнес решения на която и да е компания, пишат медии в северната ни съседка.

Във вторник румънското бизнес министерство изясни в изказване, че Румъния е възобновила договарянията с Volkswagen за хазаин на бъдещата нова фабрика, откакто компанията съобщи, че е отсрочила окончателното решение дали да построи оборудването в Турция заради интернационална рецензия във връзка военната интервенция на Анкара в Северна Сирия.

Междувременно обаче Румъния е в политическа невъзможност от 10 октомври, когато социалдемократическото държавно управление на Данцила загуби избор на съмнение, поискано от ПНЛ. Пет дни по-късно президентът Клаус Йоханис съобщи, че е назначил Людовик Орбан за министър-председател, който е претрупан със задачата да образува краткотрайно държавно управление. Политическата крижа може да изиграе неприятна смешка на северната ни съседка в тази конкуренция, разясняват анализатори. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР