Kандидатите за книжка с повече часове кормуване, това заяви в

...
Kандидатите за книжка с повече часове кормуване, това заяви в
Коментари Харесай

Шефът на ДАИ изброи новите мерки, които ще пресекат измамите на автосервизите и далаверите с шофьорските книжки и

Kандидатите за брошура с повече часове кормуване, това съобщи в изявление изпълнителният шеф на ИА „ Автомобилна администрация “ Бойко Рановски, представен от " Монитор ". Връзка сред системата на ИА " Автомобилна администрация " и масивите на Министерство на вътрешните работи ще направи невероятно явяване на различен човек на изпита вместо същинския претендент, съобщи той. Ето какво още сподели Бойко Рановски.

- Г-н Рановски, разделянето на Закона за придвижване по пътищата на три е в ход, над 300 страници са предложенията при публичното разискване. Готвите водачите да не могат да ремонтират колите си на улицата. Остава ли в действие концепцията ви?
- Да, мярката не е ориентирана против водачите, а към сервизите, които работят нерегламентирано, със съмнителни хора и елементи, дават ниски цени, само че без гаранции за осъществените поправки, което има изключително значение за пътната сигурност. Иначе водачите ще могат да правят обикновените поправки, като промяна на крушки, бушони и които са разказани в книжката на автомобила, само че не и сериозните – кормилна уредба, спирачки, ходова част и мотор. Ще вкараме сервизите в указател, ще им дадем достъп до нашата осведомителна система, където да отразяват ремонтите, с цел да се знае, че като стане случай с някой автомобил, ще имаме цялата му история.

- Това значи ли, че ще може да проверявате сервизите?
- В момента те не се ревизират, да не приказваме, че огромна част от обектите са регистрирани като търговски като магазини или въобще не се оповестени на никое място. При правилник ще може да реагираме на сигналите, които и сега получаваме.

- Част от измененията в законите плануват най-накрая рейсовете да имат наложителни колани. Колко ще коства приблизително въвеждането им в един рейс?
- Конкретни планове нямаме, тъй като може да се сложат нови или използвани седалки. На някои има опция да се инсталират единствено колани, зависи от структурата на транспортното средство. След това ще бъдат изпитани в техническа работа и сертифицирани. Съответно ще им бъде издаван протокол, който ще бъде входиран в „ Автомобилна администрация” и в случай че всичко е наред, му издаваме утвърждение.

- Знаете ли към този момент на какъв брой рейса би трябвало да им бъдат поставени колани?
- Точна информация няма, само че поради това, че 13 хиляди са записаните рейсове за публичен транспорт на пасажери, а 50 на 100 от тях са преди 2006 година, се допуска, че би трябвало да преминат през дооборудване. Но това не е гаранция, тъй като както се видя с авариралия рейс край Своге, макар че е бил 2001 година, той е имал колани. Затова не може да дадем информация какъв брой са без колани.

- Колко инспекции на рейсове са осъществени от началото на годината?
- Към днешна дата (бел.р. - изявлението е взето на 31 август) са осъществени 7135 инспекции, от които са написани 800 акта – 547 на водачите и 243 на компаниите. В момента създаваме нова методика за надзор на автомобилния превоз, която да е учредена на база риск. По европейска инструкция всички превозвачи ще бъдат категоризирани според от нарушаванията, които правят и автопарка, който имат. Повече нарушавания ще водят до повече инспекции и противоположното. Това би трябвало да дисциплинира превозвачите, тъй като ще бъдат проверявани освен у нас, само че и от европейските служби. Ние сме свързани в една система с тях, сега я надграждаме.

- Какви условия ще въведете при пътната помощ?
- Смятаме да въведем условия в Закона за автомобилни транспорти какво съставлява транспортът на транспортно средство, което предстои на ремонт. Останалите транспорти в действителност са против възнаграждение – да си закараш МПС до Пътна полиция или за ремонт. Ще въведем условия във връзка с транспортните средства, квалификацията на водачите, по какъв начин да са обозначени, къде може да се движат. Принципно да нямат право да отхвърлят напредване на аварирало транспортно средство, както и документите за активността им. В момента нищо не може да се ревизира в работата им с изключение на дали са регистрирани в Агенция „ Пътна инфраструктура “.

- Една от горещите тематики са опитите за измами с шофьорски книжки. Какви промени ще въведете още, с цел да ги пресечете?
- Всички регионални отдели са оборудвани с устройства, с които може да ревизират истинността на персоналните карти при явяване на изпит. Благодарение на тези устройства успяхме да засечем такива случаи и да ги изпратим към органите на Министерство на вътрешните работи. В момента работим по европейски план по отношение на електронното ръководство. По него ще свържем огромна част на организацията с тези на Министерство на вътрешните работи. При явяване на изпит ще се прави инспекция на персоналната карта в системата на Министерство на вътрешните работи, с цел да потвърдим дали документът е годен. И да връща в границите на секунди и информация за фотографията на лицето. В момента сме въвели стратегия за лицево различаване, само че тя работи със фотографията от персоналната карта, която е с неприятно качество. С връзката с Министерство на вътрешните работи ще отпадне изцяло опцията за явяване на различен човек на изпита вместо същинския претендент.

- На публичните разисквания са поискали да бъдат върнати полигоните. Как би трябвало да наподобяват?
- Първоначално на площадка, разграфена с конуси ще се извършват детайли. Гърбици няма да слагаме, тъй като е огромна спомагателна инвестиция, а повече модерни коли разполагат със системи за автоматизирана ръчна спирачка. По-скоро желаеме да забележим дали претендентът се оправя с маневрирането, габаритите на автомобила и други, преди да излезе на пътя.

- Ще увеличите ли часовете за кормуване?
- При всички случаи, тъй като желаеме да въведем ръководство на автомобил на скоростен път с изключение на на полигон. Колко часа би трябвало да бъдат, е въпрос на полемика след приемането на закона. Ползвали сме опит от водещи страни с дребен на брой пътни катастрофи. При мотористите няма да има съществени промени, като се изключи че и при тях ще има извънградско шофиране. Промените ще са при всеобщите водачи. Маршрутите на изпитите ще се генерират от система, авансово заложени избрани съгласно спецификата на обитаемото място, а не изпитващият да дефинира маршрута.

- Ще се борите ли концепцията курсовете да се организират в държавни коли? Колко коли са нужни за тези 100 проверяващи?
- Ако колите са наши, може да ги оборудваме с сензори за натискането на педалите, включване на мигачите, може да се сложат повече камери. Трябва да бъдат назначени още 20 души да ревизират и колите да дават отговор на броя чиновници. Това е сериозна инвестиция, само че от позиция на сигурността на хората не е толкоз огромна. Това са към 4 млн. лв., които страната би трябвало да заплати. Последният драматичен случай се прави оценка на 17 млн. лв.. Тези коли са като белите стаи при теоретичния изпит, по този начин се подсигурява, че няма да има операции.

- Как ще затегнете контрола при по-квалифицираните водачи?
- По отношение на транспортите с товарни транспорти и рейсове сега има условие тези водачи да минават курсове за подготовка на лидера. Те са регламентирани в европейска инструкция, само че желаеме да затегнем контрола им. Ще въведем електронни регистри, с цел да знаем по кое време, къде и по какъв начин се образоват. При инспекция мъчно уцелваме времето по кое време се организират, ще ги доближим до образователните школи, които образоват претенденти за придобиваме на дееспособност. За страдание някои от компаниите се възползват и злоупотребяват с това образование. Имало е случай даден лидер да се води, че се образова, а той даже да не е в България.

- Какво е решението с понижаване на корупцията при проверяващите?
- Стремим се всички чиновници, за които имаме информация, че са правили нарушавания, към този момент да не са пътя.

- Да ги слагате на бюро?
- Но в тази ситуация това са изпитвачи, които друго не могат да вършат, с изключение на да изпитват. Лятото всички възпитаници, които приключват и имат годините, записват курсовете и броят на изпитите пораства. Тогава имаме остра потребност от изпитващи, основава се голямо напрежение, а пък ние не може да назначим нови хора и се получава обаян кръг. Около 100 са изпитващите в цялата страна, има региони с по един или двама индивида и в случай че излязат в отпуска...
Затова имаме концепция изпитите да не се организират от държавни чиновници, а от лица, които отговорят на условията и да ги назначаваме на цивилен контракт. В организацията няма да има изпитващи със статута на държавен чиновник. Така ще може да им увеличим възнаграждението, тъй като сега взимат 700 лв.. Трябва да имат почтено възнаграждение съгласно свършената работа. Но и в случай че установим, че прави нарушавания, ще може да прекратим бързо контракта му.
В същото време ще създадем звено за мониторинг на практическите изпити, като притеглим най-хубавите от изпитващите и те ще ревизират хората, които може да бъда ръководители на изпитващи комисии.

ВИЗИТКА:
- Роден е в Кюстендил на 22 февруари 1972 година
- Завършва военно учебно заведение в София
- От 1996-1999 година е офицер в армията, от август 1999 година стартира като областен контрольор в Трето РУП в София. Три години по-късно минава в бранш „ Контролно-методическа активност “ към Столична дирекция на вътрешните работи – София
- От март 2005 година е чиновник на Пътна полиция, 10 години по-късно е назначен за шеф на Пътна полиция
- От средата на август е изпълнителен шеф на Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР